Млада Босна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Млада Босна (на босански: Mlada Bosna) е организација основана во 1904 година. Овој термин погрешно се користел за време на Кралство на Срби, Хрвати и Словенци после Првата светска војна и се однесувал на индивидуалци, групи луѓе и активисти што се залагале за користење на воени нереди сѐ со цел обединување на јужните Словени со Србија.

Постојат две организации што се именуваат со терминот „Млада Босна“ и тоа: Народна одбрана и Црна рака. Драгутин Димитријевиќ бил член на централниот комитет на Црна рака и шеф на Српската воена интелегенција со пишување на изјави до српскиот суд. Други членови што биле дел од Млада Босна се: Гаврило Принцип, Недељко Чабриновиќ, Васо Чубриловиќ, Трифко Грабеж, Данило Илиќ, Мухамед Мехмедбашиќ, Цвјетко Поповиќ, Мишко Јовановиќ и Вељко Чубриловиќ.