Test: Liberté Linux 2010.1

Test: Liberté Linux 2010.1

Publicerad

Med denna distribution får du enligt tillverkaren ett USB-minne med en säker, pålitlig och lättanvänd distribution. Datormagazin testar om Liberté Linux håller måttet.

Ordet Liberté är franska och betyder frihet. Oavsett om du är säkerhetsmedveten eller rent av paranoid skadar det inte att vara på den säkra sidan. Installationen, om den nu kan kallas så, är löjligt enkel och kan dessutom utföras i Windows.

Eftersom systemet startas från ett USB-minne räcker det att packa upp distributionens ZIP-fil till USB-minnet och därefter köra installationsscriptet som administratör. Då görs USB-minnet bootbart. Förvisso får du inte någon bekräftelse när allt är OK – bara när något har gått snett. Systemkraven är inget att oroas över, en x86-baserad Pentium Pro eller senare med minst 128 megabyte internminne krävs, och så minst ett 256 megabyte stort USB-minne.

Lösenord för krypteringsytan
Vid första starten efterfrågas en lösenordsfras, så kallad passphrase, för OTFE. Det är en mjukvara för transparent hårddiskkryptering. Systemet använder en fjärdedel av USB-minnets lediga utrymme för att skapa en krypterad lagringsyta. På så vis kan ändringar du gör i systemet sparas till nästa gång du använder det. Vid framtida starter är det bara lösenordsfrasen som efterfrågas.

Väl igång möts jag av ett skrivbord, en startmeny och ett aktivitetsfält. Fönsterhanteraren heter Openbox och panelen är Lxpanel. Startmenyn är innehållsfattig, men Liberté är å andra sidan ingen vanlig skrivbordsdistribution.

Säkerheten är total
All trafik via nätverket krypteras och skickas via en Tor-krets. På så vis är din identitet skyddad på internet. Systemet är även i övrigt mycket säkert. Vid starten låses systemet genom att root-lösenordet (liberte som standard) inaktiveras. Ingen annan användare, inklusive huvudanvändaren, har något lösenord. De flesta demoner tar bort sina superuser-privilegier direkt efter att de startats, exempelvis Tor, Privoxy, NTP, HTP, D-bus och NSCD.

Brandväggen stoppar oåtkomliga från obehörig tillgång och en portscanning resulterar i ett tomt resultat. Om USB-minnet tas bort under drift stängs datorn omedelbart av. Vid en normal avslutning rensas internminnets innehåll för att förhindra så kallade cold boot-attacker.

Samtliga paket har kompilerats med verktygskedjan Gentoo Hardened, vilket skyddar mot diverse attacker i Pax-kärnan. Det finns dessutom ännu fler säkerhetsrelaterade funktioner, som dock inte får plats att nämnas här. Liberté Linux är den absolut säkraste Linuxdistributionen jag någonsin har testat, då har jag ändå hållit på med Linux sedan 1998.

En rad nackdelar
Det finns så klart nackdelar med att använda Tor-nätet. En av dem är hastigheten. Att ladda svt.se tog ungefär 5,5 sekunder på en dator utan Tor-anslutning men med Flash-stöd. Med Liberte tog det 3,5 minuter vid samma tidpunkt, utan Flash-stöd. Det finns en speciell ikon för att använda dig av en webbläsare med okrypterad trafik. Då går det naturligtvis mycket snabbare att surfa, men å andra sidan tappar du säkerheten. Webbläsaren heter för övrigt Midori och är liten, lättanvänd men instabil.

Systemet går utmärkt att använda på ett par år äldre skrivbordsdatorer, så väl som på en netbook. Pekplattan fungerar som den ska på den sistnämnde och systemet trivs riktigt bra i den lilla hårdvaran. Men på min nya arbetsdator låser sig allting i grafiskt läge. Oklart varför. Tyvärr går det bara utför från och med nu.

Liberté har stöd för så kallad lokalisering, med andra ord går större delar av systemet att få på svenska. Det kan vara lite knixigt att få till, men fungerade till slut. Givetvis sker det en blandning av svenska och engelska, men låt gå för det.

Vad som däremot inte fungerade var att skriva med svenska tecken. Hur jag än gjorde, vad jag än startade och laddade om, vägrade mjukvaran Scim tillåta mig att skriva de svenska tecknen å, ä eller ö. Det enda sätt som gick var att använda det virtuella skrivbordet Xvkdb och klicka sig fram till inmatning av svenska tecken. Riktigt dåligt.

Ur säkerhetssynpunkt är det tveklöst utmärkelsen Datormagazin Toppklass. Men med tanke på den långsamma surfningen, de obefintliga svenska tecknen, den instabila webbläsaren och låsningen på nyaste arbetsdatorn blir det ingen utmärkelse alls. Trots att säkerheten är enorm.

Liberté Linux 2010.1

För:Ofantligt robust säkerhet. Liten och lätt. Ryms på ett USB-minne.
Emot: Problem att skriva svenska tecken. Inte världens stabilaste webbläsare. Tor gör nätverkssurfningen långsam. Systemet fungerar inte på alla datorer.
Rekommenderas till: Dig som vill ha total säkerhet.
Cirkapris: Gratis.
Tillverkare: Maxim Kammerer
Kontakt: http://dee.su/liberte

Webbläsaren Midori bekräftar att Tor används för att kryptera trafiken. Detta är den säkraste distributionen som Datormagazins Linuxredaktör någonsin har använt. Tyvärr är den långt ifrån fläckfri ur andra aspekter.

Webbläsaren Midori bekräftar att Tor används för att kryptera trafiken. Detta är den säkraste distributionen som Datormagazins Linuxredaktör någonsin har använt. Tyvärr är den långt ifrån fläckfri ur andra aspekter.

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10-installationen startar själv

7 kommentarer

Pär: Hej ! Jag gjorde det som Anders Reuterswärd skrev i den andra tråden om hur man tar bort Windows 10 samt har tagit bort allt annat som jag har vågat. Men när jag startar Windows update så vill den...

Månadens fråga

 • Läser du licensavtal?

Fråga Experten Senaste frågorna

Se fler frågor och svar

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015

 • Datormagazin 6-2015