05/11/2015 17ºCPartly
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ > ΚΥΠΡΟΣ
Φωτογραφία από τον τελευταίο τελικό που έγινε το 1978 στο παλιό ΓΣΠ μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Ολυμπιακού - Δείτε περισσότερες φωτογραφίες πιο κάτω
Οι τελικοί κυπέλλου στο παλιό ΓΣΠ
Για 35 χρόνια το παλιό ΓΣΠ αποτέλεσε την έδρα των τελικών
Newsroom K

Του Γιώργου Λογίδη

Πού θα διεξαχθεί ο τελικός; Το ερώτημα αυτό κάθε χρόνο υποβάλλεται, κάθε χρόνο απασχολεί και πάντα θέμα συζήτησης αποτελεί, ειδικά όταν η διοργάνωση φθάσει στα ημιτελικά και αναλόγως… καταγωγής ή προέλευσης των ομάδων που διεκδικούν το τρόπαιο. Έτσι εξελίχθηκε και φέτος το σκηνικό, μέχρι το ΓΣΖ να πάρει το χρίσμα της έδρας του τελικού Κυπέλλου Κύπρου Coca Cola της σεζόν 2014-15!

Η προκήρυξη της διοργάνωσης ήταν βέβαια ξεκάθαρη στην προκειμένη περίπτωση και μετά την πρόκριση του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ στον τελικό, κάποια μειονεκτήματα ωστόσο του ΓΣΖ, κυρίως στο θέμα χωρητικότητας του σταδίου της Λάρνακας, κράτησαν την αγωνία για λίγες μέρες, μέχρι την τελική απόφαση.

Η Κύπρος δεν είναι Αγγλία και ουδέτερο στάδιο όπως το Γουέμπλεϊ δεν διαθέτει. Κατά γενική ομολογία το ΓΣΠ είναι το καταλληλότερο απ’ όλες τις απόψεις, κατανοητή, ωστόσο, και απόλυτα φυσιολογική η άρνηση κάποιων ομάδων τα τελευταία χρόνια να διεκδικήσουν εκεί το τρόπαιο, από τη στιγμή που η μία εκ των δύο φιναλίστ ήταν είτε το ΑΠΟΕΛ είτε η Ομόνοια.

Και όμως, για 35 χρόνια ο τελικός του κυπέλλου Κύπρου είχε τη δική του έδρα, το παλιό στάδιο ΓΣΠ, ανεξάρτητα από το ποιες ομάδες διεκδικούσαν το τρόπαιο.

Θέμα ασφάλειας και αστυνόμευσης ασφαλώς και δεν προέκυπτε το 1935, όταν διεξήχθη η πρώτη διοργάνωση κυπέλλου και ο πρώτος τελικός μεταξύ Τραστ και ΑΠΟΕΛ, όπως και τα επόμενα χρόνια. Η επιλογή του παλιού ΓΣΠ είχε να κάνει κυρίως με τη δυνατότητα του σταδίου να φιλοξενεί αρκετό κόσμο με τις τρεις… τσιμεντένιες κερκίδες που διέθετε, σε αντίθεση με τα πλείστα γήπεδα της Κύπρου εκείνη την εποχή.

Στα αξιοσημείωτα της περιόδου 1935-1976, η εξαίρεση με τη διεξαγωγή ενός τελικού στο ΓΣΕ, της περιόδου 1970-71. Ήταν ο επαναληπτικός τελικός μεταξύ Ανόρθωσης και Ομόνοιας και αφού ο πρώτος τελικός είχε διεξαχθεί και πάλι στο ΓΣΠ και έληξε ισόπαλος. Δύο τελικοί χρειάστηκαν και για την ανάδειξη της κυπελλούχου ομάδας της περιόδου 1962-63, με φιναλίστ τις ομάδες του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης και οι δύο τελικοί ωστόσο έγιναν στο ΓΣΠ.

Το σκηνικό άλλαξε το 1976, με το νεόκτιστο τότε Τσίρειο να φιλοξενεί στη Λεμεσό για πρώτη φορά τελικό κυπέλλου, την αναμέτρηση της περιόδου 1975-76 μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Αλκής. Ο τελικός επέστρεψε την επόμενη περίοδο στο παλιό ΓΣΠ και στην «φυσική» του έδρα από καταβολής του θεσμού, όχι για πολύ ωστόσο. Φιλοξένησε άλλους δύο τελικούς και παρέδωσε πλέον την σκυτάλη στα μεγαλύτερα και μοντέρνα για τη τότε εποχή στάδια της Κύπρου.

Ο τελικός της περιόδου 1978-79 διεξήχθη για πρώτη φορά στο καινούργιο τότε Μακάρειο, αν και το τρόπαιο διεκδικούσαν όπως και φέτος ομάδες από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ. Ο τελικός της επόμενης περιόδου (1979-80) διεξήχθη και πάλι στο Μακάρειο με αντίπαλες τις ομάδες της Ομόνοιας και της Αλκής και ήταν ο τελευταίος για τον οποίο τα κριτήρια επιλογής δεν είχαν να κάνουν με θέμα ουδετερότητας και έδρας των ομάδων που διεκδικούσαν το τρόπαιο.

Από το 1981 και μέχρι σήμερα και από τη στιγμή που η Κύπρος διέθετε πλέον κατάλληλα στάδια για διεξαγωγή τέτοιων αγώνων αρχικά σε Λευκωσία και Λεμεσό και μετέπειτα στη Λάρνακα, η ουδετερότητα της έδρας του τελικού ήταν πάντα το ζητούμενο.

Σε τρεις περιπτώσεις, πάντως, με αντιμέτωπες στον τελικό ομάδες από Λευκωσία και Λεμεσό και πριν από την ανέγερση του νέου σταδίου ΓΣΖ (εγκαινιάστηκε το 1989), η επιλογή της έδρας έγινε με κλήρωση, με το Τσίρειο και στις τρεις περιπτώσεις να βγαίνει κερδισμένο, στους τελικούς Απόλλωνας-Ομόνοια το 1982, Απόλλωνας-ΑΠΟΕΛ το 1986 και ΑΕΛ-Ομόνοια το 1988. Με βάση τη συμφωνία αλλά και τους τότε κανονισμούς της διοργάνωσης, σε περίπτωση ισοπαλίας ο επαναληπτικός διεξαγόταν στην έδρα της άλλης ομάδας, κάτι που χρειάστηκε στο τελικό της περιόδου 1982-83 όταν Απόλλωνας και Ομόνοια αγωνίστηκαν αρχικά στο Τσίρειο, το τρόπαιο ωστόσο κρίθηκε στον επαναληπτικό, μια εβδομάδα αργότερα στο Μακάρειο.

Στις 15 Μαΐου 1998 το Μακάρειο φιλοξένησε για τελευταία φορά τελικό, μεταξύ της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα. Το νέο ΓΣΠ ήταν πλέον έτοιμο, όταν τέθηκε και πάλι θέμα διεξαγωγής τελικού στη Λευκωσία και καλύτερος τρόπος για να εγκαινιαστεί το νέο γήπεδο της πρωτεύουσας, σε επίπεδο τελικού κυπέλλου δεν υπήρχε. Φιλοξένησε τον τελικό μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων της Λευκωσίας, Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ τον Μάιο του 2000.

Από το 1989 και έπειτα, αν και αρχικά με μόνο μια εξέδρα φιλάθλων, επιλογή υπό κάποιες προϋποθέσεις αποτελούσε και το Νέο ΓΣΖ. Φιλοξένησε για πρώτη φορά τελικό τον Ιούνιο του 1993, με την αναμέτρηση του ΑΠΟΕΛ με τον Απόλλωνα.
Λόγω χωρητικότητας αλλά και σύγχρονων εγκαταστάσεων, το νέο ΓΣΠ αποτελεί από το 2000 και έπειτα την καταλληλότερη επιλογή για τέτοιους αγώνες, δεν αποτελεί πάντα ωστόσο ουδέτερα έδρα, πόσο μάλιστα από την παρουσία ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας σε οκτώ συνολικά τελικούς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Εξαίρεση αποτέλεσε η συναίνεση δύο φορές της Ανόρθωσης να αγωνιστεί στο ΓΣΠ, αρχικά το 2007 κόντρα στην Ομόνοια και την επόμενη χρονιά απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, όπως και του Διγενή το 2005 αλλά και πιο πρόσφατα της ΑΕΛ το 2012, με τις δύο αυτές ομάδες να αντιμετωπίζουν την Ομόνοια.

Οι έδρες από το 1935
ΓΣΠ 37
Τσίρειο 17
Νέο ΓΣΠ 11
Μακάρειο 7
Νέο ΓΣΖ 4
ΓΣE 1

*Δημοσιεύθηκε στο Κ SPORTS στις 17/5

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Τσάμπιονς Λιγκ: Τα αποτελέσματα της βραδιάς
Ολυμπιακός-Ντιναμό 2-1: Ο Πάρντο της ανατροπής
ΑΠΟΕΛ: Δύο Θρύλοι στην ενδεκάδα
Ρατσιστική επίθεση σε Στέρλινγκ
Παναθηναϊκός: Τα λένε με Στραματσιόνι
Ανόρθωση: Και οικονομική ζημιά
Συνελήφθη ο Μπενζεμά για το sex tape του Βαλμπουενά
Ομόνοια: Βρήκαν τρεις με προφίλ
ΑΕΛ: Ξεμπούκωμα… παντού
ΑΠΟΕΛ: Αποστολή μιας επιλογής
ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Επιστροφή
ΕΙΣΟΔΟΣ