Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Volkert van der G. Volkert van der G. Foto: FERRY DE KOK/DE TELEGRAAF
vr 11 jul 2014, 14:34
|
lees voor

Kort geding Volkert van der G.

den haag - 

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., wil af van de voorwaarden waaraan hij zich moet houden tijdens zijn voorwaardelijke vrijlating. Hij heeft daarvoor een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. De man werd begin mei op voorwaarden vrijgelaten. Een woordvoerder van de rechtbank bevestigde het kort geding vrijdag.

Maandag wordt de kwestie behandeld. Premier Mark Rutte wilde er vrijdag niet op reageren. Hij heeft er wel een mening over. Maar omdat de zaak nu onder de rechter is, vindt hij het niet gepast zich ermee te bemoeien.

Van der G. wil dat de voorwaarden worden geschorst. Hij moet zich namelijk wekelijks melden bij de reclassering. Het is hem verboden om zich gedurende de periode van voorwaardelijke invrijheidstelling binnen de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden en slachtoffer te bevinden. Dit geldt zolang de reclassering dit noodzakelijk vindt. Hij staat ook onder elektronisch toezicht.

Geen contact

Verder mag Van der G. geen contact opnemen met de nabestaanden van Fortuyn. Hij mag geen interviews geven of ander contact hebben met de media zo lang de reclassering dat nodig vindt. De moordenaar van Fortuyn wordt nu ook verplicht psychisch begeleid.

Als Van der G. deze voorwaarden overtreedt, kan het Openbaar Ministerie direct overgaan tot zijn aanhouding. In dat geval wordt een herroeping van de voorlopige vrijlating bij de rechter ingediend. Bij minder ernstige overtredingen kan justitie hem een waarschuwing geven of de voorwaarden aanscherpen.

Goed gedrag

De voorwaarden dienen voor de bescherming van de maatschappij. Volgens Van der G. is dat niet meer nodig, omdat hij zich goed heeft gedragen tijdens zijn gevangenschap.

Van der G. vermoordde Pim Fortuyn 12 jaar geleden op het Mediapark in Hilversum. Hij had twee derde van zijn straf erop zitten. Het OM bepaalde dat niets zijn voorwaardelijke vrijlating in de weg stond. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en ook heeft Van der G. geen psychische stoornis. Daarnaast zijn de verloven probleemloos verlopen en dus is hij onder voorwaarden vrijgekomen.


13.6 °C
ZW6
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 465.87
+ / - -0.14%