עברית English
 

איתי טיראן אוהב את שקספיר

"כמעט כל הצגה שנבחרה מביאה איתה סוג של מפגש עם תרבות, עם פרשנות", אומר איתי טיראן, שבמסגרת פסטיבל שקספיר הבינלאומי בתיאטרון הקאמרי ישתתף ב"ריצ'רד השני", "ריצ'רד השלישי" ו"אוהבים את שקספיר". על הקשר בין "ריצ'רד השני" ל"ריצ'רד השלישי", מה מיוחד בשקספיר וההזדמנויות שטומן בחובו הפסטיבל

 

ביום שלישי, ה-28 באוקטובר, יחל בתיאטרון הקאמרי פסטיבל שקספיר הבינלאומי שיימשך עד ה-15 בנובמבר. הפסטיבל יכלול הפקות של מחזות שקספיריים מהארץ ומחו"ל, וביניהן "הסוחר מוונציה" מתיאטרון הבימה; "רומיאו ויוליה" כל הדרך מליטא; "כטוב בעיניכם" בגאורגית וגם "פרויקט ריצ'רד" של התיאטרון הקאמרי.

 

"פרויקט ריצ'רד" הוא הפקה של שני מחזות שקספיריים, "ריצ'רד השני" ו"ריצ'רד השלישי", כשאת שתי ההצגות ביים ארתור קוגן וצוותי השחקנים כמעט זהים. מי שמגלם הן את ריצ'רד השני והן ריצ'רד השלישי בהצגות הללו הוא איתי טיראן.

 

"מדובר בפרויקט יחיד במינו בנוף התיאטרוני בכלל ובתיאטרון הישראלי בפרט", הוא אומר. "הסיבה שהאמנו שהפרויקט יכול לרקום עור וגידים משום שגם ארתור כבמאי וגם אני כשחקן התנסינו במחזות לפני כן, בתקופת הלימודים שלי בבית צבי ולאחר מכן בתיאטרון הספרייה כשהעלינו את 'ריצ'רד השני'. לצורך ההפקה נבחרה להקת שחקנים יוצאת דופן בכישוריה ובהתגייסותה, והתיאטרון החליט לתת את ברכתו לפרויקט הלא שגרתי הזה".

 

חוץ מהשם, מה מקשר בין המחזות האלו?
"קודם כל, ההקשר ההיסטורי. 'ריצ'רד השני' פותח את סדרת המחזות השקספיריים על 'מלחמות השושנים' שהתרחשו בין בתי המלוכה האנגלים על הכתר בימי הביניים. הן התחילו עם רצח ריצ'רד השני, כשרצח מלך בקודים של אותה תקופה נחשב לפשע חמור מפני שלא היה מדובר רק רצח אלא גם בקריאת תיגר על מלך שהומלך בחסד האל. נוצרה אמונה שהרצח הוא שהתחיל את מלחמות השושנים, והפרק שסוגר אותן הוא מותו של ריצ'רד השלישי והמלכתו של הנרי ריצ'מונד (הנרי השביעי). בהקשר האמנותי, היה ניסיון לחבר בין שני מחזות שעוסקים ביחסי הכוח, ביחסי המרות, ביחסים בין שליט לנתינים שלו, בין מלך לבין הכתר שלו, בין פוליטיקה לשלטון, בתאווה לשלטון. הרגשנו שהחיבור בין שני המחזות האלו יכול ליצור מסה בהיבטים הפסיכולוגיים ובהיבטים הפוליטיים על הנושא הזה. יש פה עניין נוסף, שכן שני המחזות האלו מאוד מנוגדים".

 

מה פירוש?
"קודם כל השליטים: ריצ'רד השני הוא נרקיסיסט יפה תואר שהומלך בחיתוליו ולא ידע דבר מעולם מלבד להיות מלך. תוך כדי המחזה הוא מאבד את המלוכה וצריך להבין מי הוא כבן-אדם, מה זה אומר להיות אדם בלי תואר המלכות. הוא מתחיל בנקודה הכי גבוהה וממנה הוא קורס לאט-לאט עד לרגע ההבנה הזו. ריצ'רד השלישי הוא ממש נגטיב לזה: בניגוד לריצ'רד השני שהוא נער זך ושמימי, כאן מדובר בנער כעור ומעוות גם מבחינה פיזיולוגית וגם מבחינה פסיכולוגית, שנאבק ומטפס על גופות כדי להגיע לכתר הנכסף. בנוסף, יש שוני בצורת הכתיבה, אם 'ריצ'רד השני' הוא אחד המחזות הליריים והפיוטיים ביותר, שמתאפיין בשפה מהודרת ואפילו נוגעת בקדושה ובתכנים מתוך הברית הישנה והברית החדשה, 'ריצ'רד השלישי' הוא מחזה הרבה יותר מחוספס באופי הטקסטואלי שלו. השפה בו מידית, מחוספסת ומשועבדת להתפתחות העלילתית שמתרחשת על הבמה לצד הדרך של ריצ'רד אל הכתר. זה מחזה הרבה יותר 'תכל'סי'".

 

בנוסף ל"ריצ'רד השני" ו"ריצ'רד השלישי", איתי ישתתף במסגרת הפסטיבל גם ב"אוהבים את שקספיר" לצדו של הבמאי עמרי ניצן, המחזיק בשיא ישראלי בבימוי מחזות שקספיריים. השניים גם שיתפו פעולה בהפקות של מחזות שקספיריים, ביניהם "המלט" שהופיע בקאמרי יותר מאלף פעמים, ובמסגרת "אוהבים את שקספיר" הם יספרו על אהבתם המשותפת למחזאי.

 

"מעבר לשיתוף הפעולה ב'המלט', עמרי היה מאוד פעיל ב'ריצ'רד השני' ו'ריצ'רד השלישי', גם מאחורי הקלעים וגם בכל מה שנגע לליזום ולהרים את הפרויקט הזה", איתי מספר. "האהבה ששנינו חולקים לשקספיר מאוד מובנית באהבה שלנו לתיאטרון, ואנחנו שנינו מעריצים גדולים של האיש. בעקבות 'המלט' הוזמנו לא פעם למילאנו כדי להרצות בנושא הזה, וגם לא מזמן הרצינו בנושא באוניברסיטת תל-אביב בכנס של אגודת הידידים שלהם. מצאנו שמאוד נעים לנו לחלוק את האהבה שלנו לשקספיר שעברנו ביחד וכל אחד לחוד".

ועל מה תדברו ב"אוהבים את שקספיר"?
"ניתן לקהל קצת מתוך העבודה על החומרים של הגאון הענק הזה, וגם ננסה להסביר את סוד הקסם שלו. הרבה פעמים אנחנו מסתכלים על מחזאי כמו שקספיר ואנחנו יודעים שזה מי שכתב את 'להיות או לא להיות', אבל בעצם, למה אחרי 400 שנה המחזות שלו עדיין רלוונטיים? למה יש טעם להעלות אותם בתיאטראות? מה סוד הקסם? בין המשקל היאמבי (צורת כתיבה בה כל שורה כוללת עשר הברות) שנמצא בטקסט, הנושאים שהעסיקו את שקספיר, יש כל-כך דברים מעניינים לדבר על האיש ויצירתו מעבר למה שיש על הבמה. אני חושב שפסטיבל כזה הוא הזדמנות לתת לקהל להציץ לתוך חדרי החזרות, לבמאים והשחקנים שמתמודדים עם הטקסטים ושואלים את עצמם, באמת ובתמים, מה הם אומרים לנו היום, למה הם עומדים מעל הזמן ומה כל-כך נפלא באיש הזה ובאמרותיו".

 

יש הצגה שתשתתף בפסטיבל שאתה מתכוון לצפות בה?
"אני מאוד רוצה לראות כמה שיותר, אבל אני לא יודע כמה יתאפשר לי לאור לוח ההצגות שלי, שמכריח אותי לשחק במקביל להצגות המתארחות. כמעט כל הצגה שנבחרה מביאה איתה סוג של מפגש עם תרבות, עם פרשנות, עם צורת הסתכלות מעניינת על שקספיר. החוויה היא לאו דווקא לראות הצגה אחרת כמו לראות כמה רחבה בהיקף שלה וכמה עמוקה היכולת של שייקספיר לגעת בכל כך הרבה אנשים מתרבויות שונות, להציב את המראה הפרטית שלהם אל מול פני הטבע ולהאיר את פני הדור כהווייתו".





מערכות כירטוס וקופות - טיטאן | עיצוב ובניית אתרים - לופים