Category: Aile Terbiyesi

Aile Terbiyesi

Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimizin de işâret buyurduğu gibi, tertemiz ve arı duru bir İslâm fıtratı içinde doğan her bir çocuk üzerinde müspet ya da menfî ilk terbiye izleri, aile ocağında atılır. Burada verilen terbiye, çeliğe su vermek gibi bir şeydir. Bu itibarla aile büyüklerinin karakter ve şahsiyeti, çocuk üzerinde derin izler bırakır. Çocuk âdeta süt emer gibi anne ve babasından şahsiyet ve karakter emer. Onun hem bedeninin hem de ruh ikliminin imarına vesile olan ilk sanatkârlar ebeveynidir. İşte Mûsâ Efendi, bu yönüyle de çok büyük bir ilâhî ihsana mazhar olmuştur. Kendileri bu ikrâm-ı ilâhîyi şöyle ifade ederler:

Devamı...

Category: Yaşadığı Dönem

Yaşadığı Dönem ve Aile Şeceresi                 

Zaman ve mekânın Yüce Yaratıcısı olan Mevlâmız, yarattığı her bir varlığa ayrı ayrı tecellîde bulunduğu gibi, her ânâ ve mekânâ da tecellisi farklı farklıdır. Ehlullâhın beyanına göre “Allah Teâlâ bir ‘mazhar’a[1] iki defa aynı tecellide bulunmadığı gibi, iki ayrı mazhara da aynı tecellide bulunmaz”.

İnsan, ünsiyet eden bir varlıktır. Bulunduğu çevrenin, ilişki kurduğu muhitin ve içinde yaşadığı zaman ve mekânın, onun şahsiyeti üzerinde tesirleri vardır.

Devamı...

Category: Çocukluk Yılları

        Çocukluk Yılları

Mûsâ Efendi -kuddise sirruh-, Osmanlı Cihan Devleti’nin son dönemlerine rastlayan 1917 (1333) yılında Konya’nın Kadınhanı ilçesinde dünyaya geldi. Yani o, bir Osmanlı vatandaşı olarak Anadolu topraklarında dünyaya gözlerini açmıştı. Muhterem pederleri, muhaddisin-i kiramdan, Halid-i Bağdâdî’nin halifesi olan Ahmed Kudsî Efendinin torunu, Ahmed Hamdi Topbaş Efendidir. Vâlideleri ise Âdile Hanımefendidir.

Memleket, savaş yıllarını yaşamaktadır. Aile, asırlık ikametgâhı olan Kadınhanı’ndan İstanbul’a göç etme kararı almıştır. Mûsâ Efendi henüz altı aylık bir bebek iken, doğduğu yıl içinde (1917) bu hicret gerçekleşir.

Devamı...

Category: Kadınhanı İlçesi

          Kadınhanı İlçesi  ve Topbaşzâde Ailesi

          Mûsâ Efendi -kuddise sirruh-, Topbaşzâdeler namiyle maruf olmuş büyük bir âileye mensuptur. Bu âile, Osmanlı döneminde, Konya Sancağı-Saideli Kazasının makarrı olan Kadınhanı eşrafından iken, Osmanlı Devleti’nin son yıllarında (1917) İstanbul’a göç etmiştir. Âileyi daha yakından tanıyabilmek için, Kadınhanı tarihine kısaca göz atmak faydalı olacaktır.

Kadınhanı ilçesi, Selçuklular’dan itibaren Osmanlı dönemi boyunca Saideli olarak isimlendirilen bir bölge içinde yer alan, merkezî bir yerleşim biridir. Saideli bölgesi, bugünkü sınırlar itibariyle Kadınhanı ve

Devamı...

Buradasınız: Anasayfa Hayatı