Nyheter

Högt valdeltagande i Katalonien

01:34. I dag röstar den spanska regionen Katalonien om processen mot självständighet ska inledas. Opinionsmätningar visar att de partier som vill att Katalonien ska bryta sig loss från Spanien kan vinna.

Dagens regionalval i Katalonien handlar i hög grad om regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller inte. Valdeltagandet är mycket högt, enligt preliminära rapporter.

Om alliansen som vill att Katalonien ska bli ett självständigt land vinner valet kommer ett högt valdeltagande att ge deras ambition en större legitimitet. Ja-alliansens mål är att regionen ska bli självständig till 2017.

Enligt Meritxell Borras, chef för den regionala valmyndigheten, är även antalet förhandsröster högt – 70 procent högre än i förra regionalvalet.

En av de 5,5 miljonerna röstberättigade är Silvia Soley som sitter med sina väninnor på en uteservering vid den gotiska kyrkan Santa Maria del Pi i centrala Barcelona. För henne är saken klar: Katalonien ska vara ett eget land.

– Ekonomin skulle blir bättre. Vi betalar en massa skatt till Madrid och får inte mycket tillbaka. Men framför allt handlar det om att få bättre kontroll. Få bort korruptionen och ge oss möjligheter att bestämma själva över allt som är viktigt. Och för att bevara språket, katalanskan, säger Silvia Soley till TT på plats.

I dagens omröstning är frågan om självständighet huvudnummer. Olagligt och egoistiskt, anser Madrid. En fråga om frihet, anser självständighetsivrarna. Enligt nyhetsbyrån AFP är separatisterna tippade som vinnare.

Läs också: Strid på kniven om självständigheten

I måndags publicerades också en opinionsmätning i den Madridbaserade tidningen El Mundo som visar att ja-sidan får en majoritet i parlamentet.

Läs också: ”Madrid tänker inte förhandla om självstyre”

En rörelse för att den välbärgade regionen i nordöstra Spanien ska bryta sig loss har pågått i flera år, men under de senaste veckorna har hoten haglat mellan Barcelona och Madrid.

Kataloniens president Artur Mas, ledare för det borgerliga partiet CDC, går i täten för att hans region ska bryta sig loss från Spanien. Samtidigt varnar Madrid för att ett finansiellt kaos skulle bryta ut om så skulle ske och att katalanerna kan förlora sitt spanska medborgarskap. Spaniens centralbank har dessutom varnat för att ett självständigt Katalonien skulle tvingas lämna euron.

Den katalanska separatismen är underblåst av Spaniens utdragna ekonomiska kris. Katalonien står för en femtedel av landets ekonomi och centralregeringen i Madrid har styrt vidare regionens skatteintäkter till fattigare landsdelar. En minst lika viktig dimension är omsorgen av Kataloniens eget språk och kultur.

Läs också: Därför kommer Madrid till slut att tvingas förhandla