yr.no er et samarbeid mellom og

– Ser ut som rene malerier

Yr-bruker Kari Egge knipset noen fine bilder over Trysilfjellet den 28. januar. – De ser jo ut som rene malerier, sier hun og lurer på hva skyene heter og hvorfor de oppstår.

Maleriske skyer på himmelen

Himmelen over Trysilfjellet om ettermiddagen den 28. januar 2016. Bildet er knipset like etter solnedgang.

Foto: Kari Egge

Det ser ut til at de flotte penselstrøkene over himmelen oppstår når solstrålene treffer en kombinasjon av linseskyer (altocumulus lenticularis) og mer lagdelte skyer.

Skyer fra en frontsone

Værkartet for den aktuelle dagen viser et lavtrykk som går østover fra Sverige til Finland med tilhørende frontsone. Dessuten ligger det en frontsone mer eller mindre i ro over Langfjella. Det er nok skyene fra denne frontsonen vi ser som lagdelte på bildene.

Høytrykksryggen over Sør-Norge antyder en luftstrøm mellom nordvest og vest i Trysiltraktene denne dagen, men kun av bris styrke. Vest for Irland ligger ekstremværet «Tor» i emning, men dette gjør seg først gjeldende neste dag.

Værsituasjon 28. 2016 januar

Væranalyse for 28. januar med isobarer og fronter + observasjoner. Kartet viser værsituasjonen om morgenen - altså en tid før bildene ble tatt.

Foto: MET

Bølgetoppene gir skyer

Maleriske skyer på himmelen

- Litt vanskelig å få skikkelig klare bilder, men de ser jo ut som rene malerier, sier fotografen.

Foto: Kari Egge
Maleriske skyer på himmelen

Skyene heter Altocumulus lenticularis på fagspråket.

Foto: Kari Egge

Når stabil luft strømmer over en fjellrekke, kan flere storskala-bølger oppstå på lesiden av fjellet. Dette er ikke alltid synlig, men hvis luften er fuktig nok kan skyer oppstå på bølgetoppene av disse stående fjellbølgene.

Fordi fjellrekkene vanligvis har en uregelmessig form, og fordi vinden kan variere i forskjellige nivå, vil det ofte være ulik avstand mellom bølgetoppene, og skyene oppstår i et uregelmessig mønster.

I visse tilfeller kan det derimot oppstå en sammenhengende rekke med lenticularis. På de innsendte bildene ser vi at lenticualris-skyene opptrer i en rekke, men at de likevel er noe uregelmessige i størrelse og fasong. Skyene har oppstått i den fuktige nordvestlige luftstrømmen som var denne dagen.