Tehnologija u službi seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žena

10929658266_a79c9ea5f1_z

Foto: Bea Serendipity/Flickr

Internet i društvene mreže nesumnjivo su donijele napredak kako u komunikaciji tako i u svakodnevnom životu. No s tim su promjenama došle i posljedice brze i anonimne komunikacije. Internet i alati za digitalnu komunikaciju postali su savršen alat za seksualno uznemiravanje i zlostavljenje žena. Meta nisu mlađe žene, one slabijeg imovinskog stanja ni one manje obrazovane ili manje informatički pismene. Meta su ŽENE. SVE!

Da bi žena trpjela uvrede upućene od nekog anonimnog iskompleksiranog bića dovoljno je da bude lijepa, zgodna, ružna, debela, visoka, niska, pametna, glupa, da ima stav, da nema stav. Apsolutno sve što učinite razlog je da vam netko bez … karaktera (nisam to htjela reći, ali ovako je pristojnije) bez pravog imena i fotografije kaže što misli uz korištenje sočnih psovki i pogrdnih imena.

Cilj zlostavljanja uvijek je isti: omalovažiti, uvrijediti, osramotiti ženu

Nije važno da li je komentare uputio bivši partner, ljubomorni kolega ili neki hejter koji ne može podnijeti javno iskazivanje stavova, cilj je uvijek isti: omalovažiti, uvrijediti, osramotiti ženu zbog onih postupaka koji su kod muškarca na istom položaju u istoj situaciji poželjni.

Prema istraživanju Pew Reasearch Centra koje je provedeno 2014. godine društvene su mreže najfrekventnije mjesto uznemiravanja i zlostavljanja:

  • 66% onih koji su iskusili neki tip zlostavljanja preko interneta doživjeli su to upravo na društvenim mrežama
  • 22% ispitanika zlostavljanje je doživjelo na nekoj od web stranica.

Vrijeđanje i zlostavljanje žena na internetu nije trend koji su donijele društvene mreže, no zabrinjava činjenica da se zlostavljanja ove vrste ne smanjuju. Istraživanje iz 2006. godine pokazuje da su sudionici razgovora u chat roomu koji su imali ženska imena bili 25 puta više izloženi zlostavljanju i seksualno eksplicitnim porukama od onih s muškim imenima. Ono što je cijelo desetljeće razvoja tehnologije donijelo je samo premiještanje mizoginih sadržaja na nove platforme, sadržaj poruka i bijes prema ženama ostao je nepromijenjen. .

Naš problem je što ne znamo prepoznati nasilje i kršenje ljudskih prava

BiH u digitalnim trendovima ove vrste ne zaostaje za najnaprednijim društvima svijeta. Kršenje prava žena na svim platformama jako je često i prolazi gotovo nekažnjeno jer još uvijek nismo svesni da imamo prava i da ta prava ne moramo zaslužiti. Dok su oni koji koriste internet za narušavanje nečijih prava itekako svjesni svih potencijala mreže!

Mizoginija i poruke seksualno eksplicitnog i uvredljivog sadržaja nisu jedini problem s kojim se Bosanke i Hercegovke suočavaju. Naš problem je u tome što mi ne znamo prepoznati nasilje i kršenje ljudskih prava. Nasiljem se još uvijek smatra isključivo šaka u oko jer onda društvo vidi modricu. Tragovi od konstantne izloženosti pogrdnim i zlostavljačkim porukama se ne vide kad hodate ulicom, pa ih se ne doživljava kao nasilje.

Svijetla točka u poštivanju ljudskih prava na internetu je nedavna presuda od tri godine zatvorske kazne za objavljivanje snimke seksualnog odnosa snimljenog bez znanja i dopuštenja ženske osobe čija su prava ovim narušena. Zatvorska (“offline”) kazna za postupak učinjen u virtualnom svijetu velika je i značajna opomena svima da internet ne nudi apsolutnu slobodu koju možete koristiti da nekog zlostavljate.

Zatvorska kazna za neodgovorno ponašanje i kršenje privatnosti na internetu pokazuje da internet prava jesu ljudska prava i u očima državnog zakonodavstva BiH.

irena@publicrelations.ba'

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba.

Facebook Twitter LinkedIn 

Related Posts

Prijavite se na naš newsletter

Priključite se našoj listi kako bi primali najnovije vijesti od našeg tima.

You have Successfully Subscribed!

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares