E-demokracija, e-BiH, (n)e-BiH

8361897554_2cc8b408b8_z

Foto: Miles Heller/Flickr

Sve je počelo s običnom hunjavicom koja je postala preteška, pa sam mislila zašto ne otići na pregled i riješiti se napasti po kratkom postupku. Budući da je kod nas uveden sustav obiteljske medicine, ne možete doći na pregled ako se niste naručili kod svog doktora. Nazovem ja.

Objasnim sve ženi. Reče ona meni “Trebate snimati sinuse!” I prebaci vezu na drugi odjel. Ponovno zovem da objasnim ženi da to ne mogu obaviti ako nemam uputnicu svog liječnika. Budući da ne znaju gdje mi je zdravstveni karton uputii me na pedijatriju jer možda je ostao tamo. Nazovem ja pedijatriju i opet ispričam svu ovu priču, kažu oni nema kod njih, ali da se javim u kartoteku. No KARTOTEKA NEMA TELEFON.

Odem ja fizički u kartoteku. Gospođa sa šaltera uze debelu ofucanu teku tvrdih korica, prelista i kaže: “Nema ovdje, vidite na pedijatriji.” Ja fizički odem na pedijatriju, vele oni meni da odem u kartoteku. “Ja sad iz kartoteke. Oni me poslali kod vas.”

Odem ja u susjedni odjel, kažem gospođi da tražim svoj zdravstveni karton. Gospođa uze jednako ofucanu malo tanju teku tvrdih korica, potraži i nađe karton nakon pola sata moljakanja po šalterima i pet telefonskih poziva!


 

Vjerojatno se pitate kakve veze hodanje od šaltera do šaltera ima s ljudskim pravima?

Itekako ima! Evo i kako.

Prema Wikipediji:

E-demokracija ili elektronička demokracija znači upotrebu novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u jačanju demokracije, demokratskih institucija i demokratskih procesa.


E-demokracija pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija omogućuje bolju dostupnost informacija, lakši pristup procesu odlučivanja, te smanjenu udaljenosti između vlasti i pojedinaca koji se mogu lakše povezati i organizirati da bi zaštitili svoje interese.

Sustav e-demokracije i uvođenje e-uprave znači:

  • sudjelovanje građana u donošenju važnih odluka i postavljanju prioriteta,

  • transparentnost rada svih institucija koje su u službi građanima,

  • dostupnost podataka koji su građanima potrebni.

Korištenje IKT (informacijsko komunikacijskih tehnologija) u komunikaciji s građanima ne znači postojanje web stranice na koju je administrator kročio samo onda kad je postavljao osnovne podatke o instituciji. Također ne znači ni ljubazno odgovaranje na email u roku od dva sata. Korištenje IKT i uvođenje e-uprave značilo bi transparentnost i dostupnost svih informacija u bilo kojem trenutku, ali i provođenje i završavanje svih zadataka vezanih za državnu administraciju.

E-uprava ima i svoju praktičnu stranu

E-uprava garantira poštivanje ljudskih prava u svim aspektima života: zdravstvo, vlada, okoliš… Sudjelovanje u donošenju (prvenstveno političkih) odluka nije jedini prioritet zbog kojeg je e-uprava uvedena i zaživjela u mnogim zemljama. Dostupnost, te lakši i brži pristup informacijama olakšavaju mnoge administrativne procese svakom građaninu. Jednostavniji, lakši i brži pristup svim informacijama (pa čak i vlastitom zdravstvenom kartonu) izuzetno je važna karika u odnosu država – građani. Taj odnos povjerenja gradi se upravo na permanentnoj dvosmjernoj komunikaciji, dostupnosti i transparentnosti.

Praktično gledano posljedice uvođenja e-uprave za običnog bi čovjeka bile lociranje njegovog zdravstvenog kartona, a da mu pri tom nije potrebno pola sata vremena koje je proveo hodajući od šaltera do šaltera niti pet telefonskih poziva.

E-BiH ili n/e-BiH?

U skladu sa UN-ovim Milenijskim ciljevima svakom se građaninu mora garantirati poštivanje ljudskih prava u svim aspektima života: zdravstvo, politika, okoliš…, a e-demokracija je proces koji u tome može biti od neprocjenjive pomoći.

Članom II. Ustava BiH proklamira se da BiH i oba entiteta osiguravaju najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda. U istom se članu proklamira da su svim osobama na području BiH osigurana ljudska prava i temeljne slobode bez diskriminacije…

Dakle, s jedne strane imamo savjesnu državu koja nam osigurava naša prava (pismeno se zarekla da je tako) s druge strane smo mi, informatički pismeni moderni građani.

Jesmo li spremni tražiti svoja prava?

irena@publicrelations.ba'

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba.

Facebook Twitter LinkedIn 

Related Posts

Prijavite se na naš newsletter

Priključite se našoj listi kako bi primali najnovije vijesti od našeg tima.

You have Successfully Subscribed!

Shares
Share This

Share This

Share this post with your friends!

Shares