Apotekforeningen


Statsbudsjettet 2016: Astma- og kolspasienter skal få mer hjelp i apotekene

Helseministeren vil at pasienter med astma eller kols skal få ekstra veiledning i bruk av inhalasjonsmedisin av farmasøyter på apotekene.
Statsbudsjettet 2016: Astma- og kolspasienter skal få mer hjelp i apotekene Det er dokumentert at over 50 prosent av pasientene med astma/kols bruker medisinene feil. (Foto Dreamstime)
– Dette gir apotekfarmasøytene en fantastisk mulighet til å hjelpe en stor pasientgruppe som vi vet har mange utfordringer med medisinene sine. Med de fem millioner kronene regjeringen vil bruke, kan apotekene veilede mer enn 60 000 pasienter neste år. Det er veldig positivt at regjeringen allerede nå følger opp Legemiddelmeldingen fra i vår. Dette er en erkjennelse av at mange pasienter kan få en større del av den hjelpen de trenger fra apotekene, sier adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.
 
Helse- og omsorgsdepartementet fastslår i budsjettforslaget at over 50 prosent av pasientene med astma/kols bruker medisinene feil. En veiledning i hvordan inhalasjonsmedisinene skal brukes, foreslås gjennomført av farmasøyter som jobber i apotek, og kan f.eks. tilbys førstegangsbrukere. Målsettingen er å bedre behandlingstilbudet ved å forebygge feilbruk og bedre etterlevelsen av behandlingen.
 
Lund mener imidlertid det er uheldig for apotekenes økonomi at tiltaket i praksis skal finansieres av apotekene selv, gjennom et kutt i apotekavansen som tilsvarer bevilgningen til inhalasjonsveiledning. I tillegg skal apotekbransjen finansiere Helsedirektoratets arbeid med å tilrettelegge for etablering av nettapotek. En reduksjon i apotekavansen gir staten en innsparing på 30 millioner, som brukes på tilrettelegging for nettapotek og inhalasjonsveiledning i apotek.
 
Utdrag fra Helse- og omsorgsdepartementets budsjettproposisjon for 2016:
Det er dokumentert at over 50 pst. av pasientene med astma/kols bruker medisinene feil. Det foreslås å innføre en prøveordning med en utvidet veiledningstjeneste til denne pasientgruppen (teknisk inhalasjonsveiledning). En veiledning i hvordan inhalasjonsmedisinene skal brukes, foreslås gjennomført av farmasøyter som jobber i apotek, og kan f.eks. tilbys førstegangsbrukere. Målsettingen er å bedre behandlingstilbudet ved å forebygge feilbruk og bedre etterlevelsen av behandlingen. Det er lagt til grunn at en slik veiledning kompenseres med 80 kroner (jf. kompensasjon som gis for en tilsvarende tjeneste i Danmark). Det er i dag rundt 400 000 brukere av inhalasjonslegemidler, hvorav 150 000 nye brukere hvert år. Dersom man tar utgangspunkt i at alle pasienter med nyoppstartet behandling tilbys veiledning, vil dette medføre en kostnad på 12 mill. kroner. Erfaringer fra Danmark indikerer at antall brukere av tjenesten trolig vil bli lavere. Det er på denne bakgrunn lagt til grunn en kostnad i 2016 på 5 mill. kroner. Dersom resultatene avviker vesentlig fra dette vil departementet komme tilbake med forslag til justering av ordningen.


Publisert: 07-10-2015