-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Maritieme operaties

Maritieme operaties

De veertien schepen van de Marinecomponent vervullen hun opdrachten voor de Belgische kust maar ook ver daarbuiten.

In de Belgische territoriale wateren zijn deze opdrachten onder meer:

  • mensen en schepen in nood helpen of redden,
  • vervuiling opsporen,
  • de visserij controleren,
  • de politie en douane ondersteunen,
  • springstoffen op zee vernietigen,
  • koopvaardij-officieren helpen opleiden,
  • de Belgische territoriale wateren controleren.

Regelmatig nemen onze schepen ook deel aan operaties of oefeningen van de NAVO, de VN of de EU. Denk maar aan mijnenbestrijding voor de Baltische kust of de jacht op piraterij rond de Hoorn van Afrika.

Atalanta

Met operatie Atalanta wil de Europese Unie een halt toeroepen aan de piraterij voor de Somalische kust. Onder VN-mandaat beschermt Atalanta de schepen van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de African Union Mission in Somalia (AMISOM) die hulp aanvoeren naar de vluchtelingen in Somalië.

Sinds 2009 voeren schepen uit twaalf EU-lidstaten de opdracht uit. België stuurde al drie keer het fregat Louise-Marie en één keer het fregat Leopold I naar de Hoorn van Afrika.

Standing NATO Maritime Group 1

Een Belgisch fregat neemt deel aan de NAVO-operatie Active Endeavour in de Middellandse Zee.

De Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) is een maritiem eskader dat bestaat uit vier tot zes fregatten en torpedobootjagers, en één commandoschip.

Het eskader behoort tot de maritieme Immediate Reaction Forces van de NAVO. De Canadese, Nederlandse, Duitse en Amerikaanse marineleveren elk permanent één schip. De marines van België, Italië, Denemarken, Noorwegen, Polen, Portugal en Spanje vullen het eskader aan, telkens voor zes maanden.

Operatie Active Endeavour heeft een centrale plaats in de activiteiten van de SNMG1. Het eskader patrouilleert in de Middellandse Zee om wapensmokkel en terroristische activiteiten te voorkomen en om de algemene veiligheid te verzekeren.

Daarnaast nemen de schepen deel aan oefeningen en operaties in Europese wateren en de Atlantische Oceaan. Doorlopend evalueert de groep de maritieme procedures, tactieken en effectiviteit van de NAVO.

Sinds de SNMG1 in 1967 werd opgericht, hebben meer dan 660 schepen en 150.000 bemanningsleden er deel van uitgemaakt. Elk jaar legt de groep ongeveer 50.000 zeemijl af, of meer dan twee keer rond de wereld.

Standing NATO Mine Counter-Measures Group 1

Mijnenvegers van verschillende landen tijdens een opdracht voor SNMCMG1.

Elk jaar neemt een Belgisch marineschip deel aan de operaties van de Standing NATO Mine Counter-Measures Group 1 (SNMCMG1). Die interventievloot van mijnenjagers en -vegers heeft als belangrijkste opdracht om zeemijnen op te sporen en onschadelijk te maken.

De SNMCMG1 werd in 1973 opgericht om tijdens een eventueel conflict de vaarroutes naar de belangrijkste handelshavens open te houden. In de loop der jaren verschoof haar opdracht naar mijnenjagen, maar de SNMCMG1 kan ook helpen om piraterij te bestrijden, reddingsopdrachten uit te voeren of bemanningen van schepen in nood te evacueren.

De schepen van de SNMCMG1 voeren hun opdracht voornamelijk uit op de Noord-Europese zeeën, maar kunnen in principe over heel de wereld werken.

Standing NATO Mine Countermeasures Group 2

Een internationale vloot mijnenvegers.

 De Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2) is een NAVO-interventievloot die bestaat uit mijnenvegers en mijnenjagers. Normaal bestaat het eskader uit acht schepen afkomstig van België, Duitsland, Griekenland, Italië, Turkije, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De SNMCMG2 wordt voornamelijk ingezet om zeemijnen op te sporen en te vernietigen. De schepen begeleiden ook bezoeken aan havens binnen en buiten de NAVO en staan paraat om onvoorziene opdrachten uit te voeren. Ze voeren hun opdrachten hoofdzakelijk uit in de Middellandse Zee, maar als dat nodig is kan de NAVO ze over de hele wereld inzetten.

Sinds zijn oprichting in 1999 heeft het eskader deelgenomen aan operatie Allied Harvest in 1999 en operatie Allied Harvest II in 2000. In de Adriatische Zee ruimden de schepen springtuigen op die er gedropt waren tijdens operatie Allied Force in Kosovo. Daarnaast nemen zo voortdurend deel aan diverse oefeningen, zowel in NAVO-verband als daarbuiten.

African Partnership Station

Het commando- en steunschip Godetia.

Het commando- en steunschip Godetia helpt al enkele jaren om Afrikaanse marinebemanningen op te leiden.

Op die manier kunnen de marines rond de Golf van Guinee zich beter wapenen tegen de permanente dreiging van piraten. Net als rond de Hoorn van Afrika en voor de Somalische kust vallen die ook hier containerschepen en andere vaartuigen aan.

Op enkele weken tijd leren de zeelui diverse technieken aan: schepen aanroepen en enteren, reddingsacties op zee, verdachte vaartuigen en bemanningen controleren, enzovoort.

Dit opleidingsprogramma, getiteld African Partnership Station, is opgestart door de Verenigde Staten. Omwille van onze kennis over Afrika, is België een historische partner waar niemand omheen kan. In maart 2014 vertrok de Godetia voor een nieuwe opleidingscampagne.

recente artikelen

Belgische helikopter helpt drugs onderscheppen

Een Belgische Alouette III-helikopter heeft begin maart meegewerkt aan een antidrugsactie in de Caraïben. Samen met het Nederlandse fregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën en de Amerikaanse kustwacht onderschepte hij ruim vierhonderd kilo marihuana.

Internationale samenwerking bij de reserve-eenheid van de marine

In het kader van haar rol als samenwerkingsknooppunt tussen de civiele maritieme wereld en de Marinecomponent, hebben reservisten van de eenheid Naval Co-operation and Guidance for Shipping (NCAGS) van de Marinecomponent bij wijze van oefening een rapid port assessment (RPA) uitgevoerd in de haven van Gent. Dit is een onderdeel van hun training en opleidingstraject welke ze volgen bij EGUERMIN.

De Primula maakt de Belgische vaarroutes veiliger

Op donderdag 25 februari detecteerde en classificeerde de M924 Primula een sonarcontact op de Gootebank (ongeveer 14 zeemijl voor de kust) als een mogelijke mijn.

Een Alouette III op De Zeven Provinciën

Op 10 januari vertrok het Nederlandse fregat F802 Zr. Ms. De Zeven Provinciën naar de Caraïben. Daar wordt het als stationsschip ingezet bij de Kleine Antillen.

Leopold I terug na vier maanden operatie

Het Belgische fregat F930 Leopold I heeft op zaterdag 23 januari opnieuw aangemeerd in zijn thuishaven Zeebrugge. Het schip verliet op 5 oktober 2015 de marinebasis om mensensmokkel te bestrijden in de Middellandse Zee en een Frans vliegdekschip te escorteren in de Perzische Golf.

Pages