GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 31. 12. 2005.
Ponedeljak, 2. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dragoslav Šekularac o Zvezdi i njenim zvezdama, Ronaldinju, Divcu, vojsci, ženama...

Džajić nije najbolji

Glasanje je bilo kada je on bio na vrhuncu svega. Jak u Zvezdi, jak u Savezu, narod ga je hteo. A Bobek i Vukas su bili dva puta jači igrači i od mene i od Džajića
Terali su me pod temperaturom da marširam s mitraljezom uzbrdo i niz brdo - samo da bi dokazali kako nemam protekciju. Čestitam Divcu što nije služio vojsku

Fudbaler, trener, direktor Obilića, druga Zvezdina zvezda, nesuđeni hidrometeorolog... a sada, kako s ponosom kaže, kafedžija. Dragoslav Šekularac je nekada driblinzima dovodio protivničke igrače do ludila. I danas, iako polako krcka sedmu deceniju svog burnog života, ostao je isti. Samo je travnati teren zamenio šahovskom tablom, a umesto lopte služi se figurama.

Bili smo svedoci kako je u svom kafeu "Sekond star" za nepunih pet minuta dva puta "odrao" košarkaškog stručnjaka Vladu Đurovića i zaradio 200 dinara. Kaže da to nije ništa, jer je znao da mu uzme i po 800 dinara za dan.
- Šta da radim, volim da ga gledam kako se nervira - u svom stilu kaže Šeki.

Zvezda
- Raduje me to što je Zvezda na prvom mestu. Smatram da ovaj tim, sa određenim pojačanjima, može da pokaže pravu vrednost u Evropi pošto sada i nije neki veliki uspeh biti prvak SCG. Piksi radi na tome da stvori evropsku Zvezdu. Okružio se imućnim ljudima, a kada imaš kapital, onda možeš da dovedeš i dobre igrače.

Privatizacija
- Svako vreme nosi svoje breme. Svi klubovi su u velikoj finansijskoj krizi i mogu da opstanu samo na taj način. To ne treba da nas brine. Šta god da se desi, Zvezda će ostati naše nacionalno dobro.

Žene
- Žene vole popularne, ali i ljude koje imaju stila, šarma. Laže onaj koji kaže da je uhvatio neku na lepotu. Lepota je prolazna. Ne možeš ženu ni novcem da zadržiš, ako nemaš neke druge stvari. U moje vreme imao si deset najzgodnijih žena i ako se ne zabavljaš sa jednom od njih, onda nisi uspešan na tom planu. Tada su bile popularne Beba Lončar, Olja Ivanjicki, Milica Pašić, Baraga košarkašica, Trša balerina. Tada niste imali milion diskoteka, kao sada. Mi smo imali svega dve diskoteke i pet kafića, pa kada se neka od njih pojavi na tom mestu, onda se muškarci poređaju naspram nje kao vojska pred generalom.

Poštovanje
Videli ste kako su Englezi ispoštovali Besta. On je bio svetski igrač, a 30 godina je bio skitnica, pijanac. Oni su ga ispratili za ono što je on bio. Kao cara, kralja. To je kultura jednog naroda. Ja ne primećujem da nas ovde tako tretiraju. Glupo je pričati sada o sahranama, ali on mi je pravi primer. Ili Di Stefano. Razboleo se i svi su išli da ga posete, gradonačelnik, predsednik kluba... Mi smo ovde toliko zapostavljeni. Mislim, prosto se pitaš jednog dana za koga si igrao i za koga si se žrtvovao.

Džajić
- Ne bih o Džajiću. On je legenda, zaslužuje neke stvari, ali u nekima je preterao. Sve to gleda onaj odozgo.

Šesta zvezdina zvezda
- Piksi neće pogrešiti ako proglasi Jugovića i Savićevića za Zvezdinu zvezdu. Međutim, predložio bih i Boru Kostića. Mislim da je on odigrao mnogo utakmica, postigao dosta golova, jedan je od zaslužnih igrača za razvoj Zvezde. Od ovih sadašnjih igrača mislim da je Žigić dosta dobar, ali ima tu još dvojica, trojica izrazitih talenata. Kada bi oni ostali još pet, šest godina, sigurno da bi za ovu generaciju navijača bili idoli, a možda bi i postali Zvezdine zvezde.

Kafana
- U kafane nikada nisam išao zbog pića. Odlazio sam zbog društva. Priznajem da sam voleo posle utakmica da se pojavim na vratima, a svi u glas viču: "Šeki, majstore". To mi je imponovalo jer tada nije bilo ovoliko novina, televizijskih kanala, pa da se vrtiš svaki čas.

Uspomene
- Veliki događaji su nezaboravni, kao što su sva SP, Olimpijske igre, utakmice s Partizanom... Ružne uspomene su kazne po godinu, godinu i po dana bez fudbala. To mi je bilo najteže pošto sam bio na vrhuncu karijere. A i služenje vojske... Terali su me s temperaturom da marširam s mitraljezom uzbrdo i niz brdo - samo da bi dokazali kako nemam protekciju. Zato čestitam Divcu što nije služio vojsku. Sad su našli da ga jure. Pa, 30 godina bio im je dobar. Reklamirali se preko njegovih leđa. Divac je po mom mišljenju odslužio vojsku i veći je vojnik od svih njih. Pokazao je kakav je Srbin. Svuda u svetu nas je predstavljao u najlepšem svetlu, kao ambasador naše zemlje, a oni, umesto da ga nagrade, prave mu probleme.

Pele, Maradona, Ronaldinjo
- Večita dilema ko je najbolji. Danas imaš te čudesne lopte, terene, imaš TV, štampu... Nekada su tereni bili jako loši, pa ti protivnički igrač baci šljaku u lice. A tek kopačke... I dan-danas me bole tabani od naših kopački, od eksera. Pelea i Maradonu nisi mogao uživo da gledaš svaki dan, kao sada Ronaldinja, kome se svi dive. Koliko je samo poteza uradio Pele za 1.000 utakmica, a nisi mogao to da vidiš. Sada su te slike smešne, kao i one sa teniserima. Zamislite koliko je njima bilo teško da igraju sa onakvim reketima. Dakle, ne možemo da upoređujemo tako. Možemo po decenijama, od 1910. do 1920, pa od 1920. do 1930. godine i tako dalje. Zato smatram da je nepravda što su Džajića proglasili najboljim igračem naše zemlje. A glasanje je bilo kada je on bio na vrhuncu svega. Jak u Zvezdi, jak u Savezu, narod ga je hteo. A Bobek i Vukas su bili dva puta jači igrači i od mene i od Džajića.

Plavi u Nemačkoj
Svi kukaju - Argentina. Pa ti južnoamerikanci se, bre, dopinguju, a na Mondijalu je velika kontrola. Zato neće smeti ništa da uzimaju, a onda forma pada za 30 odsto. Zato sam veliki optimista. Imamo kvalitetne igrače koji su u dobroj formi, imamo i odličnu atmosferu. Ipak, i faktor sreće dosta zna da odlučuje na tim velikim takmičenjima, kao i neke druge sitnice. Na primer, mi smo u Čileu bili zreli za prvaka. Trebalo je samo da nas premiraju sa 100 dolara. Tita je bilo briga, držao je govor u Splitu, a rukovodstvo saveza nije znalo kako da reši taj problem. Igrači su onda bili razočarani. Počele su svađe i usledio je raspad sistema. Jedni su išli da piju, drugi u diskoteku. Njima je bilo dobro što smo osvojili četvrto mesto. Bolelo ih je d... što smo bili u životnoj formi i mogli da se plasiramo u finale - zaključuje Šekularac.

G. Božanović


vesti po rubrikama

^sport

Glas u poseti roditeljima Nemanje Vidića
Događaji koji su obeležili sportsku scenu 2005.
Predrag Danilović: Red je da se prizna naš novac
Ana Ivanović, prva dama srpskog sporta
Vladimir Vujasinović: Stvorio sam harmoničan svet
Žarko Zečević: Pare u klubove a ne u budžet
Dragoslav Šekularac: Džajić nije najbolji
Izjave godine
 


     


FastCounter by LinkExchange