Οι Μαθητές απο το Τζιμπουτί

                                          Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης


                                              ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

Οι πρώτοι Έλληνες ήρθαν στο Τζιμπουτί όταν οι Γάλλοι κατασκεύαζαν το λιμάνι (1884). Ένα δεύτερο κύμα ήρθε για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αντίς Αμπέμπα-Τζιμπουτί (1897). Η Ελληνική παροικία είχε φτάσει να αριθμεί 300 άτομα, το 1908. Εκείνη την περίοδο λειτούργησε και το πρώτο Ελληνικό Σχολείο.  

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν η ‘’πύλη εισόδου για την Αιθιοπία’’, πολλοί μετανάστες κατευθύνθηκαν εκεί μέσω του Τζιμπουτί. Αργότερα, ήρθαν και εργάστηκαν Έλληνες από την Αιθιοπία και το Άντεν. Μέχρι το 1990 υπήρχε μεγάλη προσέγγιση Ελληνικών πλοίων.Τα πλοία αυτά τα εξυπηρετούσαν Έλληνες κάτοικοι της πόλης, που ασχολούντο με την τροφοδοσία των πλοίων.

Λόγω έλλειψης Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου, οι μαθητές πήγαιναν σε Γαλλικό Σχολείο. Στην πόλη, από το 1910 λειτουργούσε ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Όταν ήρθε ο Ιερέας  Σταύρος Γεωργανάς (1947-1960) από την Καλαμάτα, άρχισε να διδάσκει στα παιδιά την Ελληνική γλώσσα.

Οι μαθητές πήγαιναν κάθε Σάββατο στην Εκκλησία και σε οίκημα που υπήρχε στον περίβολο, τους παρέδιδε μαθήματα Ελληνικών. Φαίνεται, ότι η γνώση που τους προσέφερε ήταν υψηλού επίπεδου. Μετά την αποφοίτηση τους, από το Γαλλικό Σχολείο, μπόρεσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Ελληνικό Γυμνάσιο της Μανσούρας και αργότερα στο Γυμνάσιο της Αντίς Αμπέμπας.

Μέχρι την αναγνώρισή του, το Σχολείο λειτουργούσε στην Εκκλησία. Δίδασκε ο Ιερέας Λεόντιος Χατζηκώστας (1960-1969), από την Κύπρο. Ηταν κάτοχος δυο Πανεπιστημιακών τίτλων. Την διετία 1967-68, τις γνώσεις της προσέφερε στις πρώτες τάξεις και η Ανθούλα Κουνινή, άτομο με μεγάλη κοινωνική προσφορά. Στους αποφοίτους, η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης έδιδε πιστοποιητικά σπουδών.

Με τον ερχομό της δασκάλας Δήμητρας Κουντούρη, το Σχολείο λειτούργησε ως μονοτάξιο σε χώρο της Ελληνικής Λέσχης. Αναγνωρίσθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας (1968) και η δυναμικότητα του έφτασε τους 21 μαθητές. Μετά την αποφοίτηση τους, οι περισσότεροι συνέχιζαν τις σπουδές τους στην Ελλάδα.

Το Τζιμπουτί κέρδισε την ανεξαρτησία το 1977. Από τότε, πολλοί Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα, με αποτέλεσμα το Σχολείο να διακόψει την λειτουργία του (1978).

Τελικά, στο Ελληνικό Γυμνάσιο της Αντίς Αμπέμπας, ήρθαν ελάχιστοι μαθητές από το Τζιμπουτί. Ήταν, ο Αλέξανδρος και η Παρασκευή Βαλσαμή, η Ευδοκία Μαυραντώνη και τα αδέλφια Άννα, Δημήτρης και Σοφία Σταυριανού. Όλοι τους έμεναν στο Οικοτροφείο.

Από τους παραπάνω, ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, ήταν αυτός που συνέχισε τις σπουδές σε Ανώτατη σχολή. Σπούδασε στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του University of London και διατέλεσε, επί σειρά ετών, Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας. Σήμερα ζει στο Καναδά. 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι σε ιδιόκτητο κτήριο στεγαζόταν η Ελληνική Λέσχη. Εκεί, τα μέλη της Κοινότητας συγκεντρώνονταν σε καθημερινή βάση. Διέθεταν και αξιόλογη ομάδα μπάσκετ. Ο παίκτης που ξεχώρισε ήταν ο Τόνης Κολάρος, που έπαιξε και στην ομάδα του Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπας.     

Τις πληροφορίες για τη συγγραφή του παραπάνω άρθρου, μας τις έδωσαν, ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, η Ανθούλα Κουνινή, η Δήμητρα Κουντούρη-Μπατά και η  Βιργινία Μάρκου.

Comments