PROTOTHEMA

Γενικές ειδήσεις

Η επόμενη μέρα στην πληγωμένη Λ Άκουιλα

Η επόμενη μέρα στην πληγωμένη Λ Άκουιλα

Τους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην περιοχή Αμπρούτσο της Ιταλίας επιχειρούν να ξαναβρούν οι κάτοικοι.Ο αριθμός των αστέγων άγγιξε τους 29.000 και οι καταυλισμοί τους τριάντα ένα.Όσοι δεν μεταφέρθηκαν στους καταυλισμούς φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία κοντά στην Πεσκάρα, στην παραθαλάσσια περιοχή του νομού. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν τη λύση των τραίνων. Όπως οι επιζήσαντες ένοικοι μιας πολυκατοικίας, οι οποίοι ζήτησαν να τους διατ

Τους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην περιοχή Αμπρούτσο της Ιταλίας επιχειρούν να ξαναβρούν οι κάτοικοι.

Ο αριθμός των αστέγων άγγιξε τους 29.000 και οι καταυλισμοί τους τριάντα ένα.

Όσοι δεν μεταφέρθηκαν στους καταυλισμούς φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία κοντά στην Πεσκάρα, στην παραθαλάσσια περιοχή του νομού. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν τη λύση των τραίνων. Όπως οι επιζήσαντες ένοικοι μιας πολυκατοικίας, οι οποίοι ζήτησαν να τους διατεθούν δυο βαγόνια, για να μείνουν ενωμένοι όπως στο παλιό τους σπίτι.

Οι πυροσβέστες συνοδεύουν -όταν οι συνθήκες τους το επιτρέπουν- τους κατοίκους της Άκουιλα μέσα στα σπίτια τους που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Τους βοηθούν να εντοπίσουν και να πάρουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα, που συνδέονται με τη μνήμη και την ταυτότητα του καθ ενός αλλά και με την δυνατότητα καλύτερης επιβίωσης. Οι φωτογραφίες του γάμου, το δίπλωμα του πανεπιστημίου, το κατοικίδιο που έμεινε εγκλωβισμένο, τα χρήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το στρώμα, και τώρα μπορεί να αποδειχθούν τόσο χρήσιμα όσο ποτέ άλλοτε. Με μεγάλη αξιοπρέπεια, με μεγάλη υπερηφάνεια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν συνηθίζουν να εξωτερικεύουν ιδιαίτερα τα συναισθήματά τους, «ζουν» τον πόνο χωρίς μεγάλες εκρήξεις. Είναι επηρεασμένοι από την ολιγόλογη και μετρημένη συμπεριφορά των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Αυτό που θέλουν, όμως- και το επανέλαβαν σε όλους τους πολιτικούς που τους επισκέφθηκαν- είναι να μην τους ξεχάσουν, να μην μείνουν στο περιθώριο, όταν περάσουν οι πρώτες ημέρες της μεγάλης κινητοποίησης. Και, πάνω απ όλα, να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους, στην πόλη τους, στην ιστορική τους μνήμη, χωρίς να αναγκασθούν να μεταφερθούν σε νέες περιοχές, σε «νέες Άκουιλα», μακριά από τους δρόμους στους οποίους περπατούσαν μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Η μνήμη και η δυνατότητα να δοθεί μια ουσιαστική συνέχεια είναι τώρα το ισχυρότερο «φάρμακο».

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των σεισμόπληκτων της Άκουιλα ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αναλυτικότερα, όσοι πολίτες δεν έχουν αποπληρώσει τα δάνεια που είχαν λάβει από τις τράπεζες, προβλέπεται η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των στεγαστικών δανείων με ευνοϊκότερους όρους, «λόγω φυσικής καταστροφής». Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση διαθέτει 400 ευρώ μηνιαίως, για όσους σεισμόπληκτους δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν στους καταυλισμούς και προτιμούν να βρουν μόνοι τους ένα καινούριο σπίτι εκτός πόλης. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 100 ευρώ, όταν το βοήθημα χορηγείται σε ηλικιωμένους ή σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επιπλέον, οι κάτοικοι της Άκουιλα θα μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακα, χωρίς την υποχρέωση να διαθέτουν συνταγή γιατρού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Παγώνει», επίσης, η πληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος και του υγραερίου. Οι ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων πρόκειται να λάβουν μηνιαίο βοήθημα 800 ευρώ. Συνολικά, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, το ποσό που έχει διατεθεί από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ανέρχεται έως τώρα στα 100 εκατ. ευρώ.

Μέτρα για τους μαθητές και τους φοιτητές

Από τη μεριά της, η υπουργός Παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι δεσμεύτηκε ότι «κανείς δεν πρόκειται να χάσει τη σχολική του χρονιά». Δεν θα ληφθεί υπόψη ο νόμος που ορίζει το κατώτατο όριο παρουσιών για κάθε μαθητή στις διακόσιες ημέρες. Οι δε υπεύθυνοι του πανεπιστήμιου της Άκουιλα προσπαθούν να αντιδράσουν: Ορισμένα από τα μαθήματα ξανάρχισαν να διδάσκονται στην έδρα της Σχολής Φυσικών Επιστημών, στην περιοχή Κοππίτο. Λειτουργεί και πάλι η ιστοσελίδα του πανεπιστημίου (www.univaq.it), ενώ στις 15 Απριλίου η πανεπιστημιακή σύγκλητος, πρόκειται να καθορίσει τις λεπτομέρειες για τη συνολική επανέναρξη της διδασκαλίας υπό ασφαλείς συνθήκες. Ο πρύτανης Φερντινάντο Ντι Όριο δήλωσε ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη των φοιτητών που χάθηκαν και είχαν διαλέξει την πόλη μας και το πανεπιστήμιο της, για να ζήσουν μια εμπειρία μάθησης αλλά, πάνω απ όλα, μια εμπειρία ανθρώπινη».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα