Verzija za printanje Magazin/Zanimljivosti
Satelit i Atlantida

Proucivši satelitske fotografije Andaluzije koje možda prikazuju pravokutne ostatke dva hrama, znanstvenici su objavili da su najvjerojatnije pronašli ostatke 'izgubljenog' grada Atlantide. Dr. Rainer Kühne sa Sveucilišta Wupperthal misli, da se 'otok' Atlantida jednostavno odnosio na podrucje obale južne Španjolske koju je uništila poplava izmedu 8. i 5. stoljeca prije Krista te da satelitske snimke južne Španjolske otkrivaju na tlu ostatke koji odgovaraju Platonovom opisu utopijske zemlje.

Satelitske fotografije slanog naplavnog podrucja Marisma de Hinojos, u blizini grada Cadiza, prikazuju pravokutne strukture u blatu i dijelove koncentricnih krugova koji su ih nekad vjerojatno okruživali.

"Platon je pisao o otoku promjera 5 stadija (925 metara) koji je okruživalo nekoliko cirkularnih struktura – koncentricnih krugova – neke od zemlje, a drugi od vode. Imamo slike koncentricnih krugova tocno kako ih je Platon opisao", kaže dr. Kühne.

Atlantida prema Platonovom opisu

Prema Platonovom tekstu, Atlantida je imala ogromni hram, koji je izgradio sam Posejdon.

On vjeruje da pravokutna struktura može biti ostatak 'srebrnog' hrama posvecenog bogu mora Posejdonu i 'zlatnog' hrama posvecenog Kleitu i Posejdonu, sve kako je Platon napisao u Kritiji. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u web-izdanju magazina Antiquity.


(14.06.2004 20:50:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.