Arhiva
Evenimente

Data:

Monumente în Râul Sadului



Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli” a fost construită în anul 1848. Ctitorii bisericii nu se cunosc. În anul 1883, turnul bisericii a fost acoperit cu tablă, iar în anul 1894, părțile turnului au fost și ele învelite în tablă. În anul 1930, construcția fiind amenințată de surpare, a fost necesară o consolidare, fiind puse 4 chei de fier interior și 8 pilaștri din beton, la exterior.

Biserica a fost edificată în cea mai mare parte prin contribuția și munca voluntară a credincioșilor, o parte din fondul parohiei și o mică parte de contribuție de la comuna maternă, Rășinari.

Hidrocentrala de la Sadu I a reprezentat o premieră pentru țara noastră și nu numai, ea fiind cea mai mare hidrocentrală din țară la vremea respectivă, prima centrală interurbană din țară, dar și prima care era prevăzută cu grupuri de rezervă pentru acoperirea vârfului de sarcină. Hidrocentrala Sadu I este cea mai veche hidrocentrală în funcțiune din țară și printre cele mai vechi din Europa. În clădirea principală Sadu I, la 19 septembrie 1996, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la punerea în funcțiune a centralei hidroelectrice a fost inagurat Muzeul Energetic „Sigmund Dachler”, muzeu care cuprinde exponate din domeniul peoducerii, transportului și distribuției energiei electrice din zona de activitate F.T.D.E.E. Sibiusala de expoziție este la etajul clădirii în locul fostelor garsoniere ale personalului de exploatare. Muzeul se poate vizita de luni până vineri între orele 9 și 13. 

Hidrocentrala Sadu I a fost dată în exploatare în 1907, fiind proiectată tot de Oskar von Miller. Amenajarea Sadu II alimentează cu apă orașul Cisnădie, comuna Sadu și rezerva de alimentare cu apă a municipiului Sibiu. Tălmaciul are bazine proprii în râul Sadu, separate de amenajările hidrocentralelor.

Deși s-au făcut studii de amenajări, identificându-se și amplasamentele hidrocentralelor Sadu III și Sadu IV, din cauza celor două războaie mondiale acestea nu au mai fost construite.

Hidrocentrala Sadu V (15,4 Mw) a fost inugurată la 5 decembrie 1955 în amonte de cele două existente, fiind prima mare realizare hidroenergetică a regimului comunist. Posibilitățile reale hiodroenergetice ale râului Sadu au fost folosite pe deplin din anul 1960, când s-a dat înj exploatare complexul hidroenergetic Sadu V, incluzând aici și barajul Gâtul Berbecului, cu lacul de acumulare Negovanu. Este primul baraj construit în arc de cerc în România.