De nieuwe directeur van RKC, Mohammed Allach, aan het woord bij Eredivisie LiveRKC Waalwijk gaat met een budget van van 4,8 miljoen euro de eredivisie in. Dat vertelde technisch directeur Mohammed Allach gisteren tegen het Brabants Dagblad. De club moet de definitieve begroting nog vaststellen en baseert zich op ervaringscijfers van de vorige periode (2009-2010) in de hoogste voetbalklasse.

Ondanks de promotie blijft het belangrijkste doel om het beleid van RKC voor de middellange termijn veilig te stellen. Dat is erop gericht dat de Waalwijkse club tot in lengte van jaren een topclub is in de eerste divisie met de ambitie en sportieve uitdaging om zo lang mogelijk aan de onderkant van de eredivisie uit te komen.

"Overleven is geen beleid", zegt Allach. "Het gaat altijd om de structurele ontwikkelingen binnen een club. Je moet de mogelijkheden creëren om het talent van de spelers te ontwikkelen en zorgvuldig mensen kiezen die de snelheid daarvan kunnen beïnvloeden. Dat kunnen we. Dat hebben we het afgelopen seizoen bewezen."

De promotie biedt de club in elk geval de mogelijkheid om nog een jaar langer aan een degelijke basis te werken. Indien RKC niet gepromoveerd was, dan had de club 1,5 miljoen euro moeten bezuinigen. De club was dan uitgekomen op een begroting van 3,2 miljoen euro, terwijl volgens Allach zo'n vier miljoen euro nodig is om een topper te zijn in de eerste divisie. Ondanks enorme inspanningen was het nog niet gelukt dat gat te dichten.

RKC moet het - in tegenstelling tot eerdere periodes op het hoogste niveau - voortaan zelf doen. De club krijgt nauwelijks medewerking van de gemeente en kan niet meer terugvallen op ondernemer Ben Mandemakers, die in het verleden garant stond voor tekorten op de begroting. De keukenkoning fungeert nog wel als hoofdsponsor en als naamgever van het stadion in Waalwijk.

"Toch moet het mogelijk zijn om een selectie samen te stellen die het spannend kan maken aan de onderkant van de eredivisie", stelt Allach. "Het uitgangspunt is dat er een selectie komt te staan die bij eventuele degradatie meteen weer mee kan doen voor de promotieprijzen. De snelheid van de ontwikkeling van talent zal uitmaken waar we aan het einde van de rit in de eredivisie staan."

RKC zet sinds een paar jaar weer in op talentontwikkeling. "Wij beseffen dat we als club normaal gesproken een marginale rol spelen in het betaalde voetbal. Dan moet je je proberen op een andere manier te onderscheiden", aldus Allach. Derk Boerrigter is de laatste exponent van die strategie. De revenuen uit zijn transfer komen echter ten goede aan de gemeente en aan de geldschieters van de club.

Bij RKC wordt geredeneerd vanuit processen. Daarom werd de club niet zenuwachtig van de grote achterstand dit seizoen op FC Zwolle. De termijndoelstelling was een plaats in de topvijf om dan via de play-offs te promoveren. Rechtstreekse promotie was geen doel op zich.

Als prestatieve doelstelling was neergezet dat RKC grotere delen van een wedstrijd moest kunnen controleren en winnen. Bovendien ging de club een proces in om de tactische spelopvattingen verder te verbeteren en de mentale en fysieke weerbaarheid van spelers groter te maken.

"In de eredivisie gaan we volgens hetzelfde concept te werk", zegt Allach. "We zullen zien wie er kan aanhaken bij het niveau dat in de eredivisie gevraagd wordt. Het kwaliteitsverschil is enorm groot. Maar RKC gaat geen financiële risico's nemen. In de begroting bouwen we zelfs nog veiligheidsmarges in. Mochten we degraderen, dan mag dat RKC niet ver teruggewerpen op eerste divisieniveau."