Nyligen larmades polis till en adress i Tensta. På en loftgång väntade några ungdomar med ett tungt brunnslock.

– Det är inte helt vanligt att någon försöker kasta brunnslock på polisen. Men "polisfishing", där man lurar in polisen i ett bakhåll, är tyvärr ganska vanligt, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen.

I något fall har polispatruller blivit instängda då vägar blockerats med hjälp av fordon.

– Vi har blivit inlockade i en återvändsgränd och där blivit angripna, säger Karl von Krusenstjerna, tillförordnad chef för ingripandeverksamheten vid Västerortspolisen.

Oroande utveckling

Det saknas forskning på området men enligt polisforskaren Stefan Holgersson har polisfishing förekommit tidigare. Han upplever nu att fenomenet har blivit vanligare.

– Det har gått från undantagsfall till att man nu måste beakta det då man åker på jobb i vissa områden, säger han.

Orsaken till bakhållen kan vara fientlighet mot polisen eller att förövarna helt enkelt tycker att det är kul. Enligt Stefan Holgersson är risken stor för att polisfishing kommer sprida sig till andra områden.

– Utvecklingen pekar på att det kommer att öka i omfattning och även att mindre orter drabbas. Där finns färre poliser och brist på förstärkning. Det är en oroande utveckling.

Resurskrävande

Polisen i områdena Tensta, Rinkeby och Botkyrka i Stockholm är hårt utsatta. Förutom att polisfishing skapar ett tufft arbetsklimat, är det också resurskrävande.

– Ofta åker två patruller på larm i de här områdena för att den ena patrullen ska vakta fordonen. Dessutom får andra ärenden stryka på foten då, säger Mats Eriksson.

För att kunna hantera polisfishing bättre genomgår poliser i utsatta områden utbildning i "social oro".

– Det handlar om hur man ska agera för att undvika att få stenar kastade på sig, exempelvis genom att ta en annan väg då man åker in i ett område, säger Mats Eriksson.

Polisfishing påverkar även larmoperatörer som under samtalen måste vara observanta på avvikelser. Verkar samtalet suspekt måste patrullen vara mer försiktig då den åker på larmet.