6 april 2007, 20:42

Sjuchovtornet fyller 85 år

Idag fyller Moskvas första radio- och tevetorn 85 år. Denna unika genomskinliga metallkonstruktion, som ligger i Moskvas södra del och är 150 meter hög, byggdes av den store ryske ingenjören Vladimir Sjuchov. Tornet är lätt och luftigt, men utomordentligt stabilt.

Idag fyller Moskvas första radio- och tevetorn 85 år. Denna unika genomskinliga metallkonstruktion, som ligger i Moskvas södra del och är 150 meter hög, byggdes av den store ryske ingenjören Vladimir Sjuchov. Tornet är lätt och luftigt, men utomordentligt stabilt. Än idag anses det vara en förebild för unga arkitekter. Idag reser man dylika torn i Japan, Storbritannien och Schweiz. Kina har även börjat bygga en förstorad kopia av Sjuchovtornet.

År 1919 fattade bolsjevikregeringen ett beslut om att bygga ett radiotorn i Moskva. Ingenjören Sjuchov föreslog sitt projekt av ett nätliknande torn som skulle vara 350 meter hög. Det unga Sovjetunionen var dock härjat av inbördeskriget, och det rådde en akut metallbrist i landet. Då utarbetade Sjuchov ett annat projekt. Han lyckades klara av de hårda byggförhållandena, och tornet blev 150 meter högt. Vladimir Sjuchovs sonsons son, som också heter Vladimir, berättar.

- Sjuchov lyckades få fram en konstruktion som kunde tåla hög belastning. Vid sidan av detta bidrog den nätliknande strukturen till dess tornets hållbarhet. Det är viktigt att en sådan konstruktion rostar mindre och kan dessutom stå ut kraftiga stormar och andra extrema väderförhållanden.

I början användes Sjuchov tornet för radiosändningar, men år 1937 började även en rad teveprogram att sändas härifrån. Sjuchovtornet användes som tevemast fram till slutet av 60-talet, då Ostankinotornet byggdes i norra Moskva. År 2000 bröt en allvarlig brand i tevecentret i Ostankino, och en del av den tunga teveutrustningen flyttades tillbaka till Sjuchovtornet.

Idag räknas Sjuchovtornet som ett arkitektoniskt mästerverk. Många jämför det gärna med det berömda Eiffeltornet i Paris. Egentligen är det en misslyckad jämförelse, anser Vladimir Sjuchov den yngre.

- De två tornen är fullkomligt geniala men helt olika. Eiffel använde sig av brolika strukturer, som är massiva, tunga, solida och stabila. Sjuchov hade en helt annan uppgift, nämligen att bygga ett maximalt högt flexibelt torn av så lite metall som möjligt för att så snart som möjligt påbörja radiosändningar till både Ryssland och utlandet. Eiffels torn är vackert konstnärligt sett, medan Sjuchovs torn är vackert ur ingenjörens synvinkel. Hans konstruktion är alltså nästan perfekt.

Även under sitt liv kallades Vladimir Sjuchov för Rysslands Leonardo da Vinci. Dessutom fick han den officiella titeln ”Ryska imperiets första ingenjör”. Totalt byggde Vladimir Sjuchov över 500 broar, över 100 vattentorn, och talrika masugnar. Dessutom gjorde Sjuchov en ovärderlig insats i utvecklingen av energibranschen: han uppfann världens första anläggning för oljebrytning. Enligt hans projekt har senare Rysslands första gasledning lagts ut. Sjuchov konstruerade även en mekanisk vridscen för Moskvas konstnärliga teater. Hans visitkort förblir dock det berömda genomskinliga radio och- tevetornet i Moskvas centrum.

  •  
    dela via