Velünk sok újat tanul meg: Tudásunkat ingyen adjuk!  Teljes körű informálás, telefonos konzultációk, garancia!

Címlap

Az ionizált lúgos vizet vezetékes vagy ásványvízből elektrolízissel állítják elő. Az elektrolízisre használandó cella két részre van osztva egy ionokat csak félig áteresztő membránnal. A negatív pólusú elektródon (katód) a víz molekulából származó hidroxónium-ionokból (H3O+) hidrogén gáz keletkezik. A katód mellett felgyülemlett hidroxid-ionok (OH-) lúgos kémhatásúvá teszik a vizet. A pozitív pólusú elektródon (anód) viszont a hidroxid-ionok oxigéné és vízmolekulává alakulnak és a felgyülemlett hidroxónium-ionok savassá, teszik a vizet. Vagyis lényegében az elektrolízis során a víz felbomlik hidrogénre és oxigénre és a membránnal elválasztott két részben lúgos, és savas víz termelődik. Ez a technológia már rég ismert és különböző anyagok elektrokémiai előállítására használják az iparban.

Az 50-s években, Japánban elektrolízissel előállított lúgos és savas vizek hatását kezdték tanulmányozni néhány mezőgazdasági tudományos intézetben.
Növényeken és állatokon végeztek kísérleteket. Ekkor derült ki, hogy az elektrolízissel előállított lúgos víz segíti a növekedést, a savas víz viszont alkalmazható volt a virágok tartósítására eladás előtt.

Az emberi kísérletek az 50-s évek végén szintén Japánban kezdődtek. Bebizonyították, hogy az elektrolízissel előállított lúgos és savas víz nem mérgező az emberi szervezetre. A lúgos víz pozitív hatást váltott ki különböző betegségek esetében. Az első nagyméretű elektrolízis cellákat savas és lúgos víz előállítására a Japán kórházakban állítottak fel 1958-ban. A 60-s években már számos tudományos konferencián tárgyalták az eredményeket a japán tudósok. 1966-ban, Japánban a lúgos vizet előállító ionizátorokat (helyesebb lenne - elektrolízis cellákat) egészség javító eszköznek minősítették.  Ebben az időben fejlesztették ki az otthoni használatra alkalmas ionizátorokat is.

A 70-s években már Szovjetunióban is elkezdtek kísérletezni a lúgos és savas ionizált vízzel. Itt a lúgos vizet „az élet vizének” nevezték el. Különböző felépítésű cellákban állították elő az „élet vízét” és próbálkoztak különböző betegségek gyógyításával. Oroszországban most is gyártanak otthoni felhasználtra alkalmas ionizátorokat. 

A 80-s évekre már az üzleti világ is felfedezte a nagy lehetőséget és elkezdődött a házi felhasználásra kifejlesztett ionizátorok tömeges gyártása és terjedése a világban.

Az utóbbi évtizedben, az Internetnek köszönhetően, óriási tempóban nőtt a felhasználók tömege és egyre több ember használja naponta a lúgos ionizált vizet.

Csak a Japán Mavello cég a Jupiter típusú ionizátorából havi 100 ezer darabot exportál a világ 25 országába.

Az ionizátoroknak az ára a teljesítménytől és a minőségtől függően széles skálán mozog ( 150-500 ezer forint/db ).