Home » Bestemmingen » Steden » Centraal-Thailand » Phetchaburi

 

Phetchaburi

De stad Phetchaburi (ook vaak gespeld als Phetburi) bestaat al sinds de 11e eeuw en is een van de oudste steden van Thailand. Deze stad was lange tijd een centrum van handel en cultuur. Phetchaburi betekent 'stad van de diamant'. Volgens de overlevering werden er vroeger diamanten gevonden in de rivier de Phet, die Phetchaburi in tweeën deelt en langs de dertig historische tempels van de stad stroomt.

De 30 tempels getuigen van Mon-, Khmer- en Ayutthaya-invloeden. In de 19e eeuw werd de stad een koninklijke residentie. Koning Mongkut liet een zomerpaleis bouwen op de heuvel Khao Wang, ten westen van het centrum. Het bouwwerk maakt nu deel uit van het Historisch Park Phra Nakhon Khiri. Phetchaburi biedt verder de 17e-eeuwse Wat Yai Suwannaram, vijf Khmer-prangs in Wat Kamphaeng Laeng en een oude wijk. De meeste bezoekers maken een dagtocht vanuit Bangkok, Cha'am of Hua Hin.

Wat Mahathat

De vijf witte Khmer-prangs van deze veelvuldig gerestaureerde 14e-eeuwse tempel steken boven de stad uit. Engelen en goden sieren de daken van de wihan en de bot.

mahathat-300x225.large.jpg

Boeddha's, Wat Mahathat

Wat Yai Suwannaram

Deze tempel uit de Ayutthaya-periode is beroemd vanwege de originele muurschilderingen van hindoegoden in de bot. Midden in de grote vijver staat een bibliotheek op palen.

Wat Kamphaeng Laeng

Dit is een van de weinige Khmer-tempels buiten het noordoosten van Thailand. De vijf vervallen laterieten prangs zijn typisch voor de Khmer-stijl en dateren mogelijk van de 12e eeuw. De oorspronkelijke hindoetempel werd later aangepast voor boeddhistisch gebruik.

wat-kamphaeng-laeng.large.jpg

Een van de Khmer-prangs bij Wat Kamphaeng Laeng

Historisch Park Phra Nakhon Khiri

Phra Nakhon Khiri, ook wel Khao Wang genoemd, betekent 'hemels paleis op de berg'. Dit complex op de 92 m hoge Maha Samana werd rond 1850 gebouwd als zomerpaleis  voor koning Mongkut (Rama IV). Door de toepassing van zowel Europese als Chinese en Japanse stijlen is het paleis een opvallende mengeling van bouwkundige elementen geworden. Temidden van bossen, rotsen en grotten biedt het bouwwerk een fraai uitzicht op Phetchaburi en de provincie eromheen.

khao-wang-350x195.large.jpg

Khao Wang

Uit belangstelling voor de astronomie liet koning Mongkut naast zijn zomerpaleis een observatorium bouwen: samen vormen ze nu het historisch park.

Het complex strekt zich uit over drie heuvels. Het koninklijk paleis en het observatorium Ho Chatchawan Wiangchai staan op de westelijke heuvel. De Phra That Chomphet, een witte chedi gebouwd door Rama V, staat op de middelste en Wat Maha Samanaram bezet met zijn fraaie muurschilderingen de oostelijke heuvel.

Een kabelbaan vervoert bezoekers over de steile helling naar de paleisgebouwen.

Khao Luang grotten

Op ongeveer 9 km ten noorden van Phetchaburi liggen de grotten van Khao Luang in een heuvel. Het drukbezochte boeddhistische heiligdom ligt aan het einde van een door frangipani's omzoomde weg. In de drie door de natuur gevormde grotten valt het zonlicht op standbeelden en gipsen beeldjes.

khao-luang-phetchaburi-249x300.large.jpg

Khao Luang

Nationaal Park Kaeng Krachan

Meer informatie over het Nationaal Park Kaeng Krachan kunt u HIER vinden bij het hoofdstuk 'Nationale Parken'.