Home » Bestemmingen » Steden » Zuid-Thailand » Nakhon Si Thammarat

Nakhon Si Thammarat

Ongeveer 800 km ten zuiden van Bangkok is Nakhon Si Thammarat trots op zijn oude erfdeel, toen het behoorde tot de Srivijaya beschaving, die bloeide van de 8e tot de 13e eeuw. Het zuiden van Thailand stond in die tijd onder invloed van Sumatra en de provincie werd pas bij de stichting van Bangkok ingelijfd bij Siam. Tegenwoordig is de stad een mix van moderne Thaise gebouwen en boeddhistische, islamitische en hindoeïstische tempels; overblijfselen van de internationale invloeden die deze stad in het verleden heeft gekend.

Nakhon Si Thammarat wordt beschouwd als de bakermat van het schaduwtheater en van het klassieke danstheater (lakhon). Marionetten en maskers van buffelhuid voor de dansers worden hier nog steeds gemaakt.

Liefhebbers van musea kunnen een bezoek brengen aan het Nakhon Si Thammarat National Museum waar vele interessante kunstvoorwerpen worden tentoongesteld zoals Boeddhabeelden uit de Dvaravati-periode en Hindoebeelden uit India.

Wat Mahathat is een van de oudste tempels in Thailand en ook een van de grootste in het zuiden. Het bovenste deel van zijn chedi, 77 m hoog, is bekleed met 270 kg bladgoud.

Nakhon Si Thammarat heeft verder een brahmaanse tempel met een interessant beeld van Shiva.

Elk jaar in oktober wordt in Nakhon Si Thammarat het Chak Phra Pak Tai festival gehouden (net als in Songkhla en Surat Thani) rondom Wat Mahathat. Tijdens dit festival worden er ondermeer schaduwtheater-voorstellingen (nang tàlung) en danstheater-voorstellingen (lakhon) gehouden.

Nakhon Si Thammarat is vanuit Bangkok bereikbaar met de bus/minivan, trein of het vliegtuig. De lowcost-maatschappijen NokAir (vanaf Don Muang) en AirAsia (vanaf Suvarnabhumi) onderhouden vluchten tussen Bangkok en Nakhon Si Thammarat.