Home » Bestemmingen » Steden » Centraal-Thailand » Kanchanaburi

 

Kanchanaburi

Kanchanaburi ligt op ongeveer 140 km ten westen van Bangkok richting Birmese grens en is voornamelijk bekend vanwege de beruchte brug over de Kwai rivier (echte naam Khwae). De brug en de Birma-spoorlijn zijn aangelegd tijdens de Japanse bezetting in WO II.

179.large.jpg

Bridge over the River Kwai 

De 'Death Railway' (Dodenspoorlijn) dankt haar naam aan de 16.000 oorlogsgevangenen en vele tienduizenden lokale arbeiders die tijdens de aanleg stierven. Over een gedeelte van de spoorlijn(Death Railway) kan men een rit maken met de trein.

Stille getuigen zijn de oorlogskerkhoven in Kanchanaburi. Ook vele Nederlanders zijn bij deze werkzaamheden omgekomen en hebben hun laatste rustplaats gevonden op een van de keurig onderhouden begraafplaatsen.

kburi6.large.jpg

 Geallieerdenbegraafplaats, Kanchanaburi

Om een nog betere indruk te krijgen van de afschuwelijke taferelen die hier tijdens de bouw hebben plaatsgevonden kan men een bezoek brengen aan het JEATH oorlogsmuseum (JEATH staat voor Japan, Engeland, Amerika en Australie, Thailand en Holland). Het museum ligt aan de oevers van de rivier.

Ieder jaar eind november/begin december is hier een licht- en lasershow en wordt de aanval op de brug nagespeeld (River Kwai Bridge Festival).

Op de oevers van de rivier vindt u diverse gezellige en sfeervolle restaurantjes waar u heerlijke Thaise gerechten kunt eten. Ook is het mogelijk om ’s avonds een dinnercruise maken op de River Kwai !

De omgeving van Kanchanaburi leent zich uitstekend voor diverse uitstapjes.

Oude tempels in een prachtige natuur omgeving kan men bezoeken in het Meuang Singh Historical Park.

kburi7.large.jpg

Prasat Meuang Singh

Op 40 km van de stad (richting Bo Phloi) is een safaripark. Woonplaats van Aziatische en Afrikaanse dieren, zoals tijgers, leeuwen, beren, zebra’s en giraffen.

Ook het Erawan National Park is vanuit Kanchanaburi goed te bereiken. De beroemdste attractie in het park, de Erawan waterval, stort via zeven niveaus ongeveer 1500 meter naar beneden. De lagere niveaus zijn al mooi, maar het hoogste niveau is toch wel het mooist vanwege het uitzicht op de sprookjesachtige omgeving. Het is mogelijk om helemaal naar boven te klimmen, maar de hogere delen kunnen nat en glibberig zijn, goede wandelschoenen zijn daarom aan te raden. De waterval heeft zijn naam gekregen door een grote rots die zich hier bevindt en lijkt op de driekoppige olifant Erawan die in de Hindoe-mythologie bereden werd door de hindoegod Lord Indra. 

erawan.large.jpg

Op verschillende niveaus van de waterval kan gezwommen worden in het kristalheldere water, neem dus zwemkleding en handdoeken mee. In het water zwemmen ook allerlei kleine visjes rond die (zachtjes) aan uw tenen beginnen te 'knabbelen' en zo de dode huidcellen opeten. Tijdens de oorlog maakten dit soort visjes de wonden van de krijgsgevangenen schoon. Behalve watervallen heeft het Erawan National Park nog meer natuurschoon te bieden zoals een aantal grotten met druipsteenformaties. Het park is het hele jaar door te bezoeken. In het weekend kan het druk zijn, omdat de lokale bevolking dan ook het park bezoekt. Bij de waterval zijn diverse kraampjes en stalletjes waar u iets te eten of drinken kunt kopen. De Erawan waterval bevindt zich op ongeveer 70 km ten noordwesten van Kanchanaburi; bussen naar de watervallen vertrekken op regelmatige basis vanuit Kanchanaburi. 

Wil men enkele dagen in Kanchanaburi verblijven dan is een aanrader het Oriental Kwai Resort, gelegen aan de rivier in een rustige omgeving.

river-kwai.large.jpg

River Kwai Bridge Festival (elk jaar eind november/begin december)