Home » Bestemmingen » Steden » Centraal-Thailand » Nakhon Sawan

 

Nakhon Sawan

Nakhon Sawan is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Nakhon Sawan en het district Nakhon Sawan. De naam betekent letterlijk 'hemelse stad'. Het is een oude stad en heeft in het verleden meerdere andere namen gekend zoals Muang Phra Bang, Muang Chontawan en Pak Nam Pho.

nakhon-sawan-350x263.large.jpg

Nakhon Sawan

De Ping en Nan rivieren vloeien bij de stad samen om de Menam Chao Phraya te vormen die naar Bangkok stroomt en uiteindelijk uitmondt in de Golf van Thailand.

Nakhon Sawan ligt op ongeveer 250 km ten noorden van Bangkok.

Ten oosten van Nakhon Sawan ligt Bung Boraphet, het grootste zoetwatermoeras van Thailand.

De provincie Nakhon Sawan grenst aan de provincies Kamphaeng Phet, Phichit, Phetchabun, Lopburi, Singburi, Chainat, Uthai Thani en Tak.

nakhon-sawan-markt-350x262.large.jpg

Nakhon Sawan

Het belangrijkste feest op de festivalkalender van Nakhon Sawan is ongetwijfeld het Chinees Nieuwjaar en het Chao Pho - Chao Mae Pak Nam Pho Processie Festival dat jaarlijks in februari harmonieus naast elkaar gehouden wordt. Chinese migranten vestigen zich al honderden jaren door heel Thailand en veel van hun nakomelingen wonen tegenwoordig in Nakhon Sawan, vandaar de lange traditie van het Chinese Nieuwjaar. De twee beroemdste heiligdommen van de stad zijn die van Chao Pho Thepharak en Chao Mae Taptim waarvan de populariteit zo'n honderd jaar geleden begon tijdens een cholera-uitbraak waarbij honderden mensen omkwamen. De toegewijden van de Chao Pho Thepharak en Chao Mae Taptim geloofden dat de heiligdommen een geneeskrachtige werking hadden tegen het duivelse kwaad en op wonderbaarlijke wijze scheen het te werken. De hoogtepunten van de festiviteiten zijn zonder twijfel 2 'Chao Por - Chao Mae' processies die in de avond en de volgende morgen plaatsvinden. Een ander hoogtepunt is de drakendans waaraan dansers in kleurrijke kostuums deelnemen.

Hieronder een aantal bezienswaardigheden in Nakhon Sawan en omgeving:

 • Sawan Park was oorspronkelijk een groot moeras genaamd Nong Som Bun waar later een openbaar park van is gemaakt. In het park is een tuin, grasveld, buitenpodium, waterval en rozentuin. Inwoners van Nakhon Sawan bezoeken het oark voor aerobic, joggen, tai chi, voetbal en basketbal.
 • Bung Boraphet is, afhankelijk van de waterstand, een klein meer of een groot moeras. Er is een museum en aquarium met vele soorten zoetwatervissen. Bung Boraphet is ook een plek waar veel trekvogels komen waardoor het voor vogelliefhebbers een interessante plek is. Vlakbij het museum is een klein meertje met krokodillen. Krokodillen worden hier ook gefokt en bezoekers zijn welkom om een kijkje te nemen bij de broedplaatsen.
bung-boraphet-350x262.large.jpg
 • Mae Wong National Park ligt aan de Thanon Thong Chai Mountain Range. Het gebied bestaat uit bergen en is de bron van diverse waterwegen waaronder de Mae Wong rivier. De waterwegen stromen naar de Ping-rivier en de Chao Phraya-rivier. In het noorden grenst het park aan Khlong Lan National Park in Kamphaeng Phet, in het zuiden aan Huai Kha Khaeng Wildlife Reserve in Uthai Thani en in het westen aan Umphang Wildlife Reserve in Tak. Het gebied werd in september 1987 uitgeroepen tot nationaal park en werd daarmee het 55e nationale park in Thailand. In het park zijn meerdere watervallen te vinden zoals de Nang Nuan waterval, Mae Krasa waterval en de Mae Riwa waterval.
 • De oorsprong van de Chao Phraya-rivier is het punt waar de Ping en de Nan rivieren samenkomen. Hier kan een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de twee rivieren. De Nan-rivier is roodachtig van kleur, terwijl de Ping-rivier een beetje groen is. Bij het punt waar de rivieren samenkomen vormen ze de Chao Phraya-rivier, de belangrijkste waterweg van het land. De Chao Phraya-rivier stroomt door diverse provincies voordat deze Bangkok bereikt en uiteindelijk uitmondt in de Golf van Thailand. Toeristen kunnen een tochtje met een boot maken en zo het landschap op beide oevers te bekijken.
 • Wat Woranat Banphot (Khao Kop) is een oude tempel op de top van Khao Kop, 185 m boven de zeespiegel. Er zijn 2 manieren om de tempel te bereiken; via een trap van 439 treden of over een geasfalteerde weg.
uitzicht-wat-woranat-banphot-350x262.large.jpg

Uitzicht vanaf Khao Kop

 • Khao No-Khao Kaeo is een kalkstenen berg met aan de voet de Wat Khao Lo. Een trap leidt naar de top waar zich een groot Boeddha-beeld bevindt. Toen koning Rama V deze plek via de Ping rivier bezocht, bleef hij 's nachts op de berg slapen. Later werd er hier een monument gebouwd om aan deze gebeurtenis te herinneren. Aan de voet van de berg leven veel apen en 's avonds zijn er veel vleermuizen te zien die overdag in de grot leven en in de avonduren in een lange zwarte rij in de nachtelijke hemel uitvliegen op zoek naar eten.
 • Wat Ko Hong is een oude tempel op de oever van de Chao Phraya en is gelegen in een Mon-gemeenschap. In de Phra Wihan, gebouwd in 1793, bevinden zich muurschilderingen. Toen Koning Rama V op doorreis was naar het noorden van Thailand, stopte hij hier op 12 augustus 1906 om eer te betonen aan het belangrijkste Boeddha-beeld. De koning was zo onder de indruk van het Phra Sangkatchai-beeld dat hij vroeg of het op een andere locatie geplaatst kon worden. Er werd een geldbedrag geschonken om een nieuw beeld te maken dat het origineel kon vervangen. Dit nieuwe beeld staat sindsdien in de Phra Ubosot.
wat-ko-hong-nakhon-sawan-350x262.large.jpg

Wat Ko Hong

 • Bij de Wat Keon Daeng, die naast de Chao Phraya rivier gelegen is, bevindt zich een grote 'Guan Im'. Deze prachtige tempel is in Chinese stijl, net als de 'Guan Im' Boeddha.
wat-keon-daeng-350x262.large.jpg

Wat Keon Daeng

 • Wat Nakhon Sawan (Wat Hua Mang) is gelegen in de stad op Sawanwithi Road. Wat Nakhon Sawan is een oud symbool van Nakhon Sawan. Veel Thaise koningen en leden van de koninklijke familie hebben deze tempel bezocht. Het belangrijkste Boeddha-beeld is Luang Pho Sri Sawan en is vermoedelijk in 1399 gemaakt. Naast de ubosot zijn twee grote Boeddha-beelden die Phra Phu Hai Apai ('degenen die altijd vergeven') en zijn door de Birmezen gemaakt.
wat-nakhon-sawan-350x262.large.jpg

Wat Nakhon Sawan

 • Bo Ya Cave is in Ban Hin Kon, ongeveer 30 km van Nakhon Sawan, aan de San Nakhon Sawan-Lat Yao weg. Een andere 6 km lange weg leidt naar Wat Tham Bo Ya (Wat Thep Nimit Song Tham). Een trap aan de voet van de heuvel leidt naar de grot. De grot zelf heeft 3 secties. In de eerste bevindt zich een groot Boeddha-beeld, in de tweede een vijver die Bo Nam Thip genoemd wordt en die door de locals als heilig wordt beschouwd en de derde sectie is een uitgang aan de andere kant van de grot. Afgezien van de heilige vijver, heeft de grot mooie stalagmieten en stalactieten.
bo-ya-cave-329x350.large.jpg

Bo Ya Cave

 • Wat Chom Khiri Nat Phrot is op de top van Khao Buat Nak tussen Dechatiwong Bridge en Chiraprawat Fort. Volgens een legende is deze tempel gebouwd door de Birmezen nadat zij voor de tweede keer Ayutthaya hadden geplunderd, om zo te laten zien dat zij ook het Boeddhistische geloof belijden. Het meest interessante aan deze tempel is een replica van Boeddha's voetafdruk en een wijdingszaal, Bot Thewada Sang. Jaarlijks is er in november een soort bazaar waarbij men ook eer betoont aan Boeddha en goudsnippers op de voetafdruk bevestigt. Tegelijkertijd worden er ook bootraces gehouden.
 • Wat Kriang Krai Krang ligt op de oever van de Nan rivier (Mu 5, Tambon Kriang Krai). In de tempel bevindt zich een bronzen Boeddha beeld in Sukhothai-stijl, in de Man Wichai houding. Ook in deze tempel is een replica van Boeddha's voetafdruk te vinden en een muurschildering die het leven van Boeddha afbeeldt. Het gebied voor de tempel wordt bewoond door vele apen en er is een krokodillenfarm te vinden.