Lopburi

In het moderne Lopburi (oorspronkelijk Lavo) liggen her en der Khmer-ruïnes als stille getuigen van het roemruchte verleden. De stad werd aan het begin van de christelijke jaartelling gesticht en is prachtig gelegen in de vallei van de Chao Phraya op 154 km ten noorden van Bangkok. Lopburi is een van de oudste steden van Thailand en het was rond de 6e eeuw, in de Dvaravati-tijd, een belangrijk centrum van de Mon. Tot het begin van de 11e eeuw wist Lopburi onafhankelijk te blijven van de oprukkende Khmer, waarna de stad in het rijk werd opgenomen als de provinciehoofdstad van vrijwel geheel Centraal-Thailand. Doordat er veel Thai vanuit het noorden naar de stad trokken, raakten de Khmer in de minderheid, en vanaf de 13e eeuw was Lopburi weer onafhankelijk. Dit bleef zo tot de opkomst van Ayutthaya in het midden van de 14e eeuw.

Er is niet veel meer over van de oude stad die tot grote bloei kwam tijdens het bewind van koning Narai, een van de meest verlichte despoten in de geschiedenis van Siam.

Tijdens zijn regeringsperiode, van 1657 tot 1688, was Ayutthaya weliswaar in naam de eerste stad van het koninkrijk, maar Lopburi was de werkelijke hoofdstad. Negen maanden per jaar verbleef Narai in Lopburi, ver van het rumoer van Ayutthaya. Hij hield er zich vol overgave bezig met de jacht op tijgers en olifanten. Aangezien deze koning begreep hoe belangrijk westerse technieken voor zijn koninkrijk waren, werden de missionarissen en avonturiers die zich zo ver in het Verre Oosten waagden, onthaald als kwamen ze op staatsiebezoek. Lees hier meer over bij het hoofdstuk 'Geschiedenis'.

Lopburi gaf zijn naam aan een stijl in de kunst die, gezien in de tijd, samenviel met het hoogtepunt van de grootse Khmer-beschaving, zo tussen de 7e en 14e eeuw. De Khmer in Lopburi, overwegend rijke handelaars, lieten indertijd hun tempels door plaatselijke kunstenaars decoreren. In deze periode ontstonden adembenemend fraaie schilderijen en beelden.

Het paleis van koning Narai bovenop de wallen kijkt over de stad uit. Twee paviljoens ervan zijn omgebouwd tot museum, waarin een collectie sculpturen in de stijlen van Dvaravati, Lopburi en Ayutthaya is gehuisvest. Ieder jaar wordt er in februari een feest gevierd ter ere van Narai de Grote. Duizenden olielampjes verlichten het paleis en de mensen trekken gekleed naar de wijze van die tijd in optocht door de straten.

Ook de prachtige residentie van Constantine Phaulkon, raadsheer en minister van de koning, kan bezichtigd worden.

In de Ramayana is Lopburi de hoofdstad van het koninkrijk van de apen. De bomen rond het meest vereerde heiligdom van Lopburi, de tempel van Kala, zitten vol apen, die met z'n allen de bezoekers zitten uit te dagen. De makaken zijn tegenwoordig waarschijnlijk een van de belangrijkste toeristische attracties van Lopburi. Ze kunnen soms behoorlijk aggressief zijn en jatten voedsel uit winkels, tassen en als u niet goed uitkijkt direct uit uw hand. Zorg er daarom voor dat u losse voorwerpen goed opbergt. Elk jaar wordt er in november bij de Phra Prang Sam Yot tempel een apenbuffet georganiseerd waarbij honderden makaken zich tegoed doen aan groenten, vers fruit, gegrilde worstjes, ijs en melk ! De apen zijn zo goed voor de toeristensector dat een plaatselijke hoteleigenaar de apen hier jaarlijks mee bedankt.

monkey-buffet-lopburi-400x264.large.jpg

Apenbuffet in Lopburi

Elk jaar wordt in februari de vijfdaagse Koning Narai-markt gehouden, waarbij de verjaardag van de 17e-eeuwse koning gevierd wordt met processies, optredens, traditionele markten en een klank- en lichtspel bij het Phra Narai Ratchaniwet.

Lopburi is op ongeveer 155 km ten noorden van Bangkok gelegen en op 10 km ten noorden van Ayutthaya. De stad wordt door reizigers vaak als tussenstop aangedaan op weg naar het noorden van Thailand. Lopburi is vanuit Bangkok en Ayutthaya bereikbaar per bus of trein.

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN LOPBURI

 • Wat Phra Prang Sam Yot

Dit bekende Hindoe-heiligdom is op ongeveer 200 meter afstand vanaf het station van Lopburi en een van de belangrijkste herkenningspunten van de stad. Toen koning Narai aan de macht kwam, werd dit heiligdom veranderd in een Boeddhistische tempel.

phra-prang-sam-yot.large.jpg

De drie pagodes bij de tempel staan voor de Hindoeïstische Drievuldigheid van Brahma de Schepper, Vishnu de Beschermer en Shiva de Vernietiger.

 • San Phra Kan

Dit oude kloostercomplex ligt bij Phra Prang Sam Yot. Het complex beschikt over een Khmer-ruïne en een tempel. In het complex lopen veel wilde apen rond.

 • Standbeeld Koning Narai

Bij de toegangspoort van de stad staat een standbeeld van koning Narai. Deze koning maakte van Lopburi een belangrijke en zeer welvarende stad. Tijdens het bewind van Narai werden er vele prachtige bouwwerken gebouwd. Narai paste als een van de eersten moderne technieken toe. Zo creërde hij onder andere een watertoevoer naar zijn paleis via een buizensysteem. Ook op het gebied van buitenlandse politiek was hij zijn tijd ver vooruit en hij ontwikkelde vriendschappelijke diplomatieke betrekkingen met vele naties in Europa.

 • Paleis van Koning Narai (Phra Narai Ratchaniwet)

Dit paleis werd in de 17e eeuw in opdracht van koning Narai gebouwd. De bouw van het paleis heeft zeker 12 jaar geduurd. Na de dood van Narai stond het paleis leeg. Het Chantara Phisan-paviljoen en andere delen werden gerestaureerd door koning Mongkut. Tegenwoordig doet het paleis dienst als het Nationale Museum van Lopburi.

 • Prang Khaek

Dit hindoeheiligdom heeft drie bakstenen torens. Het stamt uit de 8e eeuw en is vermoedelijk gewijd aan de god Shiva.

 • Wat Phra Si Rattana Mahathat

De ruïnes van deze wat stammen uit twee perioden. Centraal staat een 12e-eeuwse Khmer-prang met gipsen ornamenten. Er staan chedi's uit de Ayutthaya-periode en een wihan uit de tijd van koning Narai.

 • Residentie van Phaulkon (Ban Vichayen)

Koning Narai bouwde dit paleis voor zijn favoriete minister, de Griek Constantine Phaulkon. Deze adviseerde de koning nauwe banden te smeden met de Fransen. De achterliggende reden was dat hij wilde dat Narai zich zou bekeren tot het christendom, wat de hofhouding zeer verontrustte. Na de dood van Narai in 1688 werd Phaulkon ter dood gebracht.

 • Wat Sao Thong Thong

De viharn van de Wat Sao Thong Thong was oorspronkelijk bedoeld als christelijke kapel of als moskee voor de Perzische ambassadeur, maar werd later in gebruik genomen als boeddhistische viharn. In het gebouw staat een Boeddhabeeld uit de Ayutthayaanse tijd.

 • Wat Phra Phutthabat

Wat Phra Phutthabat is het belangrijkste pelgrimsoord van Centraal-Thailand. Dit heiligdom, waar zich een voetafdruk van de Boeddha zou bevinden, ligt op 17 km ten zuidoosten van Lopburi.

De afdruk is bijna 2 m lang en bevindt zich in de mondop, maar wordt aan het zicht onttrokken door lagen bladgoud die door pelgrims zijn achtergelaten.

 • Zonnebloem-velden

November t/m januari is de beste periode om schitterende velden met zonnebloemen in bloei te zien. De grootste zonnebloemplantage van Thailand vindt u op zo'n 45 km van Lopburi, in Amphur Phatthana Nikhom.

 • Nam Tok Wang Kan Luang

Deze waterval bestaat uit 10 verdiepingen en is gelegen op ongeveer 12 km van de Lam Narai Market in het district Amphur Chai Badan.