Muay Thai

Op televisie heb je vast wel eens beelden gezien van het Muay Thai (Thai boksen). Tijdens een bezoek aan Bangkok is het ook mogelijk om zelf eens een Muay Thai wedstrijd bij te wonen.

Meerdere avonden per week vinden er Muay Thai wedstrijden plaats in een van de twee grote stadions: Lumpini-stadion en Ratchadamnoen-stadion.

De beste plaatsen zijn de plaatsen dicht bij de ring, maar hier betaal je ook de hoogste prijs voor. Het is leuker om een goedkopere staanplaats te kopen, omdat je dan van dichtbij de drukke gebaren van de gokkers kunt bekijken.

muay-thai.large.jpg

Voorafgaand aan de wedstrijd voeren de boksers een aantal ceremonieën uit. De boksers beginnen met de 'Wai Khru' waarbij de leraren, geesten en de sport zelf bedankt worden.
Na de 'Wai Khru' wordt de 'Ram Muay' uitgevoerd, een soort dans waarbij elke bokser zijn vaardigheden en stijl demonstreert.
De schetterende klanken van de Thaise klassieke instrumenten en het extatische oorverdovende gejuich van de toeschouwers lijkt de boksers niet af te leiden.

Nadat alle ceremonieën zijn uitgevoerd is het tijd voor actie en gaan de boksers elkaar te lijf met gebruik van hun knieën, ellebogen, vuisten en voeten.

Niet iedereen kan tegen de gewelddadigheid van de gemiddelde Muay Thai-wedstrijd, maar het kan vermakelijk zijn om toch een keer te gaan kijken, al was het alleen maar vanwege het enthousiasme van het publiek en de rituele aspecten van de gevechten. Een bezoek aan een Muay Thai wedstrijd in Bangkok staat garant voor een hoop spektakel en actie !