Home » LAOS

LAOS

ë en Nederland samen. De afstand tussen het uiterste noorden en het zuiden bedraagt ongeveer 1000 km, op z'n breedst komt men niet verder dan 450 km, terwijl Laos op z'n smalst slechts 100 km meet. Wat het eerste opvalt aan het land is de overweldigende hoeveelheid groen.

Een groot gedeelte van het land is heuvelachtig, maar er zijn diverse berggebieden. Het noordelijke gedeelte van het land heeft zelfs een gemiddelde hoogte van 1500 m. De top van Laos wordt gevonden op de 2820 m hoge Phu Bia in de provincie Xieng Khouang, zuidoostelijk van Luang Prabang. Dit is tevens het meest uitgestrekte berggebied van het land. Verdeeld over het land is een viertal bergplateaus te vinden: het Nakai-plateau en het kalksteenplateau Khammuan in het noorden, in het midden vindt u Xieng Khuang-plateau, beter bekend als de Vlakte der Kruiken (Plain of Jars) en in het zuiden het prachtige Boloven-plateau.

vang-vieng-350x263.large.jpg

Laos heeft een tropisch klimaat. Dat betekent dat er een geweldige hoeveelheid regen kan vallen en dat de temperatuur gemakkelijk boven de 30 graden uit kan stijgen. Vanwege de hoogteverschillen treden er ook aanmerkelijke klimatologische verschillen op. Gemiddeld valt er in het tropisch laagland 'slechts' 1250 mm regen per jaar. In de noordelijke berggebieden valt er echter meer dan 3000 mm. Ook de temperatuur kan sterk uiteenlopen. Zo kan de temperatuur in december en januari in de hogere bergen tot het vriespunt dalen, terwijl het in maart en april in de lage en vochtige gedeelten van de Mekong-vallei bijna 40 graden wordt.

Laos kent drie seizoenen: het hete seizoen, het regenseizoen en het droge seizoen.

Het hete seizoen is van maart tot mei en tijdens deze periode kan de temperatuur oplopen tot bijna 40 graden.

Het regenseizoen (de moesson) duurt van mei tot oktober. Vaak vallen de tropische regenbuien aan het eind van de middag of 's avonds, maar soms kan het ook dagen achtereen regenen. Sommige wegen veranderen tijdens het regenseizoen in modderpoelen wat het reizen lastiger kan maken.

Tijdens het koele, droge seizoen, van november tot maart zijn de temperaturen zeer aangenaam, met in het laagland een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Dit is wellicht de beste periode om door Laos te reizen. In het noorden kan de temperatuur 's avonds en 's nachts behoorlijk dalen, dus neem zeker een trui mee.

De Mekong, in Zuidoost-Azië aangeduid als moeder van alle rivieren, is van levensbelang voor Laos. De vruchtbaarheid die de Mekong aan het land waar ze langs stroomt geeft en de vissen die erin gevangen worden, maken haar zo belangrijk. De Mekong wordt in Laos door drie belangrijke zijrivieren gevoed: in het noorden stromen de Nam Ou en de Nam Tha, terwijl u in de provincie Vientiane de Nam Ngum aantreft.