Home » Bestemmingen » Nationale Parken » Khao Sam Roi Yot

 

Khao Sam Roi Yot

Khao Sam Roi Yot Marine National Park is gelegen in het Kuiburi District in de provincie Prachuap Khiri Khan. Het park werd opgericht in 1966 en was het eerste zeepark in Thailand.

De naam Khao Sam Roi Yot betekent 'Berg met driehonderd toppen' en dit is een zeer goede beschrijving van de omgeving hier. Het landschap bestaat uit hoge, steile kalkstenen bergen die uit zee lijken op te rijzen. De hoogste top is de Khao Krachom op 605 meter boven de zeespiegel. Tussen de kalkstenen pieken liggen zoetwatermoerassen, echter zijn een aantal van deze moerassen al veranderd in garnalenkwekerijen.

dsc00804-300x225.large.jpg

Vlak voor de kust liggen een aantal kalkstenen eilanden zoals Ko Sattakut, Ko Kho Ram Island, Ko Nom Sao, Ko Rawing Island, Ko Rawang en Ko Khi Nok.

dsc00741-300x225.large.jpg

Het vlakke gebied met stilstaand water dat zich aan de westkant van het park bevindt, is het grote zoetwatermoeras Thung Sam Roi Yot. In het park bevinden zich meer dan driehonderd verschillende vogelsoorten, een groot aantal amfibieën, reptielen en zoogdieren waaronder langstaartmakaken, langoeren, varanen, herten, wilde zwijnen en de 'serow' (een zwart geitachtig dier). Vanwege de vele verschillende vogelsoorten is Khao Sam Roi Yot populair bij vogelliefhebbers. Naar verluidt is het een van de beste locaties in Thailand om kustvogels te observeren.

dsc00811-300x225.large.jpg

In het park bevinden zich twee stranden: Hat Laem Sala en Hat Sam Phraya. Hat Laem Sala kan vanuit het dorpje Ban Pu bereikt worden met de boot of over een pad door de bergen, een wandeling van zo'n 30 minuten.

Op 18 augustus 1868 had koning Mongkut (Rama IV) een aantal Europese gasten uitgenodigd om samen te totale zonsverduistering in Khao Sam Roi Yot te aanschouwen. De koning was zeer geïnteresseerd in astronomie en had zelf de exacte datum en locatie van de eclipse uitgerekend. Echter tijdens zijn bezoek aan Khao Sam Roi Yot liep hij malaria op en kort daarna stierf hij.

Ook latere koningen brachten een bezoek aan Khao Sam Roi Yot, met name aan de Phraya Nakhon grot (zie hieronder).

Grotten in Khao Sam Roi Yot

Het Tham Phraya Nakhon-grottenstelsel is de meest bezochte attractie van Khao Sam Roi Yot National Park. Je kunt er komen vanaf het dorpje Bang Pu. Via een steile trap kan je naar Laem Sala Beach komen (of met de boot), van waaruit je nog weer een steile klim krijgt naar de ingang van de grotten. De twee grotten zijn vol stalactieten en stalagmieten, kronkelige lianen en knoestige bomen. Het opvallendst zijn echter de gedeeltelijk ingestorte plafonds, waardoor het zonlicht naar binnen kan stromen en de binnenkant verlicht, vooral het koninklijke paviljoen, dat in 1890 is gebouwd ter ere van koning Rama V. Drie Thaise koningen hebben deze grotten bezocht (waaronder de huidige koning Bhumibol Adulyadej).  Dit paviljoen is het symbool voor de provincie Prachuab Khiri Khan geworden.

 

Ook de Sai en Kaeo grotten zijn de moeite waard. Ze zijn kleiner dan de Phraya Nakhon grotten, maar hebben meer 'decoraties' van stalactieten, stalagmieten en versteende watervallen.