Taxi

Misschien wel de makkelijkste en meest comfortabele manier om door Bangkok te reizen is met een van de vele taxi's, hoewel dit lang niet altijd de snelste manier is. Taxi's in Bangkok komen in veel verschillende kleuren voor, maar de meest voorkomende taxi's zijn de groen-gele en de rood-blauwe taxi's. Bangkok kent duizenden taxi's dus u hoeft nooit lang te zoeken naar een taxi die vrij is. Alleen als er tijdens het regenseizoen een fikse tropische stortbui valt, kan het nog wel eens lastig zijn om een beschikbare taxi te vinden. 

 

 

 

 

Voor Nederlandse begrippen zijn taxi's in Thailand zeer goedkoop. Het starttarief is 35 Baht inclusief de eerste 2 km en na de eerste 2 km komt er per kilometer 5 Baht bij. Dit betekent dan ook dat voor relatief lange ritten, zoals bijvoorbeeld van Sukhumvit naar het Grand Palace, vaak niet meer dan 150-200 Baht betaald hoeft te worden. Indien de taxi in de file staat wordt er een kleine toeslag gerekend.

Zorg altijd dat u een taxi met taxi-meter neemt. Vraag voordat u instapt voor de zekerheid ook nog na of de chauffeur gebruik maakt van de meter. Niet elke taxichauffeur wil gebruik maken van de meter, maar sommige chauffeurs willen van tevoren een prijs afspreken. In dat geval betaalt u vrijwel altijd teveel. Als de taxi geen gebruik maakt van de meter, kunt u gewoon de volgende taxi proberen.

De communicatie met taxichauffeurs wil soms wel eens een probleem zijn. Veel chauffeurs komen uit het arme noordoosten van Thailand (Isan) en hebben weinig tot geen scholing gehad. Hierdoor spreken ze vaak zeer beperkt of helemaal geen Engels.

Een fooi geven aan taxichauffeurs is niet echt een Thaise gewoonte, maar het is wel zo netjes om een kleine fooi te geven als u uw bestemming hebt bereikt.

Indien u een taxi van tevoren wilt bestellen, kunt u naar 1661 bellen. De taxi komt u dan op de afgesproken plaats en het afgesproken tijdstip ophalen. U betaalt hiervoor het normale metertarief plus een minieme toeslag.