Home » Thailand » Feestdagen

 

Feestdagen & festivals in Thailand

Thailand kent vele feestdagen en festivals, dus de kans bestaat dat je tijdens je reis door Thailand een van deze feestdagen of festivals van dichtbij meemaakt. Leuk natuurlijk, maar er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden:

  1. Tijdens boeddhistische feestdagen mag er vaak geen alcohol verkocht worden in supermarkten en winkels. Ook schenken veel bars en restaurants geen alcohol.
  2. Tijdens (Thaise) feestdagen kunnen hotels, guesthouses en openbaar vervoer eerder volgeboekt zijn dan normaal. Veel Thai reizen zelf rond en tijdens de feestdagen naar huis om de feestdagen met familie en vrienden te vieren.
  3. Veel hotels in Thailand organiseren op Kerst- en Oudjaarsavond diners waarvoor je verplicht een toeslag moet betalen. 
  4. Banken, ambassades, overheidskantoren, postkantoren en sommige winkels zijn gesloten tijdens feestdagen.

 

loy-cnx.large.jpg

Loy Krathong, Chiang Mai

FEESTDAGEN EN FESTIVALS

JANUARI

  • Westers Nieuwjaar (1 januari)

FEBRUARI

  • Bloemenfestival (1e week februari):

Het kleurrijke Chiang Mai Flower Festival vindt elk jaar plaats in Chiang Mai, ook wel bekend als 'De Roos van het Noorden'.

  • Chinees Nieuwjaar (februari):

Geen officiële feestdag, maar het feest wordt gevierd door vele Thai met Chinese voorouders.

  • Makha Puja (volle maan in februari):

Een belangrijk religieus feest dat gevierd wordt door Thaise boeddhisten. Het feest vindt plaats op de volle maan dag van de derde maanmaand (meestal februari). Veel boeddhisten gaan met Makha Puja naar de tempel om verdienste te maken en er vinden kaarsenprocessies plaats.

MAART

  • Poy Sang Long (eind maart/begin april):

Poy Sang Long is een 3-daags festival waarbij jonge jongens (7-15 jaar) worden ingewijd. Poy Sang Long wordt gevierd in Mae Hong Son en omgeving.

APRIL

  • Pattaya Festival (april):

Het Pattaya Festival is een uitbundig festival dat in april plaatsvindt. Dit festival wordt gevierd met parades, missverkiezingen, concerten en sportevenementen.

  • Chakri-dag (6 april): 

Op 6 april 1782 kwam de huidige dynastie (de Chakri-dynastie) in aan de macht. Deze dag herdenkt en viert die gebeurtenis met een nationale feestdag.

  • Songkran (13 t/m 15 april):

Songkran is het Thaise Nieuwjaar en wordt jaarlijks vanaf 13 april gevierd. Zowel veel Thai als toeristen vinden Songkran het leukste festival van het jaar. In veel plaatsen wordt Songkran 3 dagen gevierd, maar op sommige plaatsen kan het zelfs een week duren. Met Songkran trekken veel bewoners terug naar de provincie om dit feest met familie en vrienden te vieren. Het is dan ook een drukke periode, dus zorg ervoor dat je tijdig vervoer en accommodatie reserveert.

Songkran staat ook wel bekend als het 'feest van het water' omdat iedereen elkaar nat gooit tijdens deze dagen. Op straat staan mensen met emmers water klaar om voorbijgangers nat te gooien. Uiteraard worden ook toeristen niet gespaard, dus sta niet raar te kijken als je een emmer water over je heen krijgt. Veel toeristen doen zelf gewoon vrolijk mee aan dit uitbundige feest !

230.large.jpg

Songkran bij Mojo's, Udon Thani

Naast het plezier maken en gooien met water gaan ook veel Thai naar de tempel om te bidden of voedsel te geven aan monniken. Ook worden Boeddhabeelden gereinigd met water, vaak vermengd met een geurtje. Men gelooft dat dit geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar brengt.

Songkran is een tijd voor reiniging en vernieuwing. Naast het wassen van Boeddhabeelden geven veel Thai ook hun huis een grondige schoonmaakbeurt en worden er goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar.

Tijdens Songkran gebeuren elk jaar helaas veel ongelukken op de weg, meestal vanwege dronken bestuurders.

MEI

  • Dag van de Arbeid (1 mei) 
  • Kroningsdag (5 mei):

Ceremonie ter ere van de kroning van koning Bhumibol.

  • Koninklijk Ploegceremonie (begin mei):

Het officiële begin van het rijstplantseizoen met een koninklijk ritueel in Sanam Luang (Bangkok). Dit is een eeuwenoude traditie die alleen in Bangkok wordt gevierd om de goden te vragen voor een goede rijstoogst. 

  • Bun Bang Fai Rocket Festival (2e week mei):

Tijdens het Bun Bang Fai (Rakettenfeest) worden gigantische vuurpijlen afgeschoten om een voorspoedige regentijd te krijgen. Dit feest wordt zeer uitbundig gevierd in Yasothon (Isan). Vaak is men al weken van tevoren begonnen met de bouw van de raket ! De raket die uiteindelijk het hoogst komt, is de winnaar.

  • Visakha Puja (volle maan in mei):

Visakha Puja is een zeer belangrijke dag in de Boeddhistische traditie. Men herdenkt de geboorte, de verlichting en het overlijden van de Boeddha. In het hele land zijn er processies bij boeddhistische tempels waar offers worden gebracht. Veel Thai zijn aan het bidden en overal branden kaarsen.

JUNI

  • Phi Ta Khon (half-eind juni)

Het Phi Ta Khon festival (Geesten Festival) wordt jaarlijks in juni gehouden (Dan Sai in provincie Loei), aan het begin van de regentijd. Het doel is boeddhistische verdienste te vergaren en regen af te smeken. Ook roepen de bewoners van de stad de geest van de Mun rivier aan, Phra U-pakut, en vragen hem om bescherming.

Het feest vindt zijn oorsprong in het boeddhistische verhaal van prins Vessandorn, de laatste incarnatie van Boeddha voor hij nirvana bereikte. Kennelijk was de welkomstoptocht bij terugkeer van Vessandorn naar zijn stad zo betoverend dat de geesten verlokt werden mee te feesten. De jongemannen van Dan Sai verkleden zich als geesten met mantels van aan elkaar gestikte lappen en geverfde maskers van stukken stam van kokospalmen met enorme, opengesperde monden, neuzen als snavels en rieten manden als kroon. Ook worden er in de optocht houten fallussen meegedragen als symbool van vruchtbaarheid.

De organisatoren van het festival houden wedstrijden voor de beste maskers, kostuums en dansers. Het meest populaire onderdeel is de danswedstrijd voor spoken.'

Phi Ta Khon is onderdeel van meerdere festivals die tussen maart en juli worden gevierd (Phi Ta Khon, Rocket Festival en Bun Pra Wate) en samen bekend staan als Bun Luang.

JULI

  • Asanha Puja (volle maan in juli):

Asanha Puja is de gedenkdag van de eerste preek van de Boeddha tot zijn eerste vijf discipelen.

  • Khao Phansa (volle maan in juli):

Begin van de boeddhistische Regenretraite (of boeddhistische vasten). Monniken wijden zich aan studie en meditatie. Jonge mannen worden tijdelijk ingewijd.

  • Kaarsenfestival (volle maan in juli):

Het Candle Festival vindt elk jaar aan het begin van Khao Phansa plaats in Ubon Ratchathani. Tijdens het Ubon Ratchathani Candle Festival zijn er processies met bewerkte kaarsen (sommigen zijn metershoog) die aan tempels in de stad worden aangeboden.

AUGUSTUS

  • Verjaardag van Koningin Sirikit (12 augustus) (ook Moederdag)

SEPTEMBER

OKTOBER

  • Ok Phansa (volle maan in oktober)
  • Chulalongkorn-dag (23 oktober)

NOVEMBER

  • Loy Krathong (laatste volle maan in november):

Loy Krathong is een van de meest bekende festivals in Thailand en wordt op de avond van de volle maan in november gevierd.
Bij volle maan verzamelen de Thai zich langs rivieren en kanalen om daar hun 'Krathong' te water te laten.

Een 'Krathong' is een bootje, vaak in de vorm van een lotusbloem en gemaakt van bananenbladeren, met daarop een kaars, wierookstokjes en wat muntgeld (vaak 9 muntjes, omdat de Thai geloven dat dit getal geluk brengt). Ook zijn de Krathongs vaak versierd met bloemen en figuren die zijn uitgesneden in fruit en groente.
Men gelooft dat hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer geluk je in het komende jaar zal hebben. Thaise stelletjes laten hun krathongs vaak samen te water. Hoe langer de krathongs dicht bij elkaar blijven, des te langer en mooier zal hun relatie zijn (al zijn er sommige stelletjes die vals spelen en hun Krathongs met een klein touwtje aan elkaar verbinden !).
 

Loy Krathong

De Krathong is een offer voor 'Mae Khongkha', de 'Moeder van het Water'. De Thai geloven dat bij het wegdrijven van de Krathong ook zonden en ongeluk zullen weggaan.

Buiten Bangkok worden er in veel plaatsen ook papieren Thaise geluksballonnen (Khom Loy of Khom Fai genaamd) met een kaars eronder opgelaten.

Dit leuke festival staat ook wel bekend als het 'Festival van Lichtjes' en is absoluut de moeite waard om mee te maken als je in Thailand verblijft !

  • Surin Elephant Round-up (derde week november)
  • River Kwai Bridge Festival (eind november, begin december):

Elk jaar wordt eind november/begin december het River Kwai Bridge Festival gevierd in Kanchanaburi. Hoogtepunt van het festival is de Sound & Light Show waarbij de aanval van de geallieerden op de brug wordt nagespeeld. Het is zeer indrukwekkend om dit festival een keer mee te maken. Bij een van de drijvende restaurantjes kan je een tafeltje bij het water uitkiezen zodat je de show goed kunt volgen.

Het festival omvat tevens een grote braderie waar van alles te doen is. Probeer ook zeker iets van de Thaise lekkernijen die hier verkocht worden !

DECEMBER

  • Verjaardag van Koning Bhumibol (5 december) (ook Vaderdag)

5 December is een nationale feestdag in Thailand. Iedereen heeft een vrije dag en de Thai vieren dan de geboortedag van Koning Bhumibol Adulyadej.

Het is voor de Thai het aangewezen moment om de Koning nog meer te eren dan zij normaal al doen. Het is een dag die in het teken staat van het tonen van genegenheid en trouw aan de man die zij zo respecteren. Er worden veel religieuze rituelen uitgevoerd. Alle openbare gebouwen en huizen zijn versierd met vlaggen, slingers, lampjes en zijn portret. De hele Thaise natie bidt om Zijne Koninklijke Hoogheid te zegenen met een goede gezondheid, geluk en de kracht om zijn verantwoordelijke taak uit te voeren.

  • Dag van de constitutie (10 december)