<< Oct 2015 >>
MaDiWoDoVrZaZo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

vrijdag 23 oktober 2015 | 20:00 festival

Anthony McCall
Line Describing a Cone US, 1973, 30', 16mm

Daïchi Saïto
Never a Foot Too Far, Even CA, 2012, 14', kleur, 16mm

Malcolm Le Grice
Neither Here Nor There  GB, 2001, 8', kleur, BluRay 
Of Keys and Beauty GB, 2006, 2', kleur, BluRay
Absinthe GB, 2010, 1', kleur, BluRay

Cordula Ditz
You'd Better Run DE, 2013, 54', kleur, digitaal 

Greg Pope + live soundtrack Floris Vanhoof
Cipher Screen GB, 2010, 30', 16mm, performance

Lis Rhodes
Light Music GB, 1975 - 1977, 25', zwart-wit, 16mm 

********** UNCONSIOUS ARCHIVES **********

Esperanza Collado ES, 45', 16mm, performance
We Only Guarantee the Dinosaurs 

OJOBOCA DE, 35', 16mm, performance 
Now I Want to Laugh
A Home Inside

Sally Golding GB, 30', 16mm, performance 
Light at the End of the Tunnel
Ghost - Loud + Strong

TICKETS

EXPANDED CINEMA FROM UNDERGROUND BRITAIN AND BEYOND

In het kader van het 42e Film Fest Gent focust Art Cinema OFFoff in samenwerking met Vooruit op de Britse expanded cinema. Voor één avond sluiten we de deuren van onze cinema en begeven we ons naar de Balzaal van Vooruit. We laten de klassieke projectie voor wat ze is en richten ons op die werken die uit het kader knallen; het kader van het scherm en het kader van de traditionele filmver- toning. De toeschouwer vergaapt zich aan meervoudige projecties op een scherm, promoveert tot hoofdrolspeler en wordt getrakteerd op iconische of (nog) onbekende performances uit de Britse underground. En dat alles uitsluitend in 16mm-film! 

ANTHONY MCCALL - LINE DESCRIBING A CONE

De vroege films van de Britse avant-garde filmmaker Anthony McCall documenteren performances waarin hij minimaal gebruik maakt van de natuurelementen en vuur in het bijzonder. Ook nadat
hij zich in 1973 in New York vestigde, ging hij op hetzelfde elan verder en ontwikkelde hij zijn 'solid light' filmserie, waaronder Line Describing a Cone. Deze 'lichtkegel' is wellicht het meest spraakmakende werk uit de Britse expanded cinema. De aandacht verschuift van het geprojecteerde naar het licht van de projector. In een ruimte gevuld met rook vormt een lichtstraal het onderwerp van de film en worden de toeschouwers de acteurs met dienst. 

GREG POPE - CIPHER SCREEN + LIVE SOUNDTRACK DOOR FLORIS VANHOOF

Na omzwervingen in de punkrockscene richtte Greg Pope in 1986 Situation Cinema en in 1989 Loophole Cinema op. Met dat laatste, in Londen gevestigde, collectief toerde hij door Europa met Video-, Super 8- en 16mm-performances. Vanaf eind jaren '90 richtte hij zich ook op experimentele filmproducties, het cureren van filmprogramma's en zijn docentschap. Zijn oude liefde - de edgy performances vol noise, punk en destructie - is hij echter altijd trouw gebleven. Tijdens Spectral Presence zal Pope een nieuwe performance 'ten tonele' brengen. Vanuit de destructie van de film wordt live het werk gemaakt. Ruw en in lijn met de structuralistische Britse traditie is niet enkel het beeld, maar ook de handeling die het beeld tot stand brengt veelbetekenend. Floris Vanhoof is ongetwijfeld één van Belgiës meest bekende en veelbelovende film- en videokunstenaars. Gekenmerkt door zijn 'noisy sound' zoekt Vanhoof in zijn installaties en expanded werken de grenzen op van het beeld en het geluid. In de Vooruit sluit Vanhoof zich aan bij de destructieve performance van Pope, om vertrekkende van de abstractie en ruwheid in Cipher Screen op een gelijkaardige manier een soundtrack te creëren. 

MALCOLM LE GRICE

Malcolm Le Grice is een legendarische Britse kunstenaar, professor en schrijver over experimentele cinema. Hij was één van de oprichters van de London Film Maker's Cooperative in 1968 en lid van Filmaktion, een groep filmmakers die performances deden met filmprojectors. Geïnspireerd door ambachtelijke filmpraktijken en vroege computerkunst experimenteerde Le Grice doorheen zijn carrière met diverse media, telkens vanuit een fascinatie voor de eigenheid en specifieke vormparameters van elk medium. In zijn expanded cinema speelt hij vooral met licht en schaduw als de essentie van de filmkunst. In zijn meer recente, digitale projecties verkent Le Grice aan- en afwezigheid in het gepixelde beeld.

LIS RHODES - LIGHT MUSIC

Oorspronkelijk werd Light Music in 1975 als performance gebracht. Lis Rhodes uitte met dit werk haar frustratie over de gebrekkige aandacht voor vrouwelijke muziekcomponisten. De abstracte tekening is niet enkel op de film, maar ook op de geluidsband aangebracht. Klank en beeld zijn op die manier direct met elkaar verbonden. Dit iconische werk uit de Britse expanded filmtraditie creëert een centrale rol voor de toeschouwer doordat hij door de dubbele projectie loopt in de met rook gevulde ruimte. De kijkervaring wordt zo getransformeerd in een sociale beleving. 

CORDULA DITZ - YOU'D BETTER RUN

Een hysterisch meisje rent weg, moord en brand schreeuwend. Het is een vertrouwde scène in horrorfilms en meteen de enige scène in You'd Better Run, een video-installatie van de Duitse kunstenares Cordula Ditz. Deze bizarre collectie van huivermomenten is tegelijk een feministische kritiek en een hilarische trip, waarbij de schreeuwkoningin eindeloos de horror herbeleeft.

DAÏCHI SAÏTO - NEVER A FOOT TOO FAR, EVEN

In Never a Foot Too Far, Even neemt de Japans-Canadese kunstenaar Daïchi Saïto een fragment van een oude Kung Fu film en transformeert het tot een intens samenspel van stasis en beweging, ritme en textuur. In de dubbele projectie lijkt elk beeld het andere te schaduwen waardoor de gesilhouetteerde protagonist veroordeeld wordt tot een eeuwige terugkeer.

UNCONSCIOUS ARCHIVES

Sally Golding combineert filmprojectie, licht en geluidscomposities in haar expanded cinema performances. Met gehackte en gemanipuleerde systemen en toestellen brengt ze pulsaties van licht, kleur en geluid tot een hypnotische intensiteit. In de programma's die ze samenstelt voor haar Londense undergroundplatform Unconscious Archives, onderzoekt ze de ruimtelijke spanning tussen noise en projectie doorheen een serie live events. Voor de eerste keer organiseert Sally Golding een extra-muros event van Unconscious Archive en wij hebben de eer dit mee te mogen maken. Naast de performance van Golding worden we ook ondergedompeld in het werk van de Spaanse Esperanza Collado en het Berlijnse collectief OJOBOCA, bestaande uit Anja Dornieden en Juan David González

 

Gecureerd door Godart Bakkers en Julian Ross

trefwoorden

jaren 1970 | jaren 2000 | jaren 2010