Pastasalade met kip en barbecuesaus

Een pastasalade met kip en barbecuesaus staat al binnen een uur op tafel. Het is een ideaal gerecht voor bij een barbecue of als bijgerecht. Kip en barbecuesaus is al jarenlang een bekende combinatie die is overgenomen door bekende ketens als KFC en McDonald’s. De zoete smaak van de barbecuesaus is dan ook zeer geliefd en past prima bij een stuk vlees als kip. De pastasalade met kip en barbecuesaus kan zowel koud als warm worden opgediend.

In de pastasalade met kip en barbecuesaus wordt gesproken over yambonen. Maar wat zijn yambonen precies?

Wat is een yamboon?

De yamboon is een klimplant die wel drie tot vijf meter hoog kan worden. De snel groeiende plant heet Pachyrhizus erosus. De wortelknollen van de plant worden verwerkt in gerechten. Ze worden rauw gegeten of gekookt gegeten als groente. Het vlees van de knol is wit en smaakt zoet.

Oorspronkelijk komt de yamboon voor in Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Wereldwijd wordt de yamboon gekweekt in de tropen. In Nederland wordt de yamboon vrijwel uitsluitend verkocht in Chinese supermarkten of toko’s.

Leuk om te weten is dat in Thailand de yamboon wordt gegeten met suiker, zout en cayennepeper. Dit gerecht wordt ook wel ‘Phrik ka kriea’ genoemd. Ook worden de onrijpe peulvruchten als groente gegeten, maar dit is nauwelijks tot niet te koop en alleen rechtstreeks te plukken van de yamboonplant.

Wat zijn jalapeño pepers?

In de pastasalade met kip en barbecuesaus zitten ook jalapeño pepers. De jalapeño peper is een middelgrote chilipeper en is sterk verwant aan de cayennepeper en paprika. De peper is vernoemd naar de stad in Mexico Xalapa de Enríquez.

Een onrijpe jalapeño peper heeft doorgaans een groene kleur. Toch zijn er ook jalapeño pepers met een rode, oranje, paarse of zwarte kleur. De scherpte van de peper neemt toe naarmate de peper verder rijpt en dus kleurt. Indien je niet van pittig eten houdt, kun je het beste de zaadlijsten en zaden uit de jalapeño peper verwijderen. In Nederland wordt de jalapeño peper in het Westland door enkele tuinders gekweekt. Verder zijn de pepers in veel supermarkten te koop in pot of blik.

Ingrediënten niet te vinden?

Voor de pastasalade met kip en barbecuesaus is het lekker om de yamboon en jalapeño pepers toe te voegen. Indien je de ingrediënten niet kunt vinden kan de jalapeño peper vervangen worden door een normale peper. Overigens zijn jalapeño pepers in een pot bij de Albert Heijn sowieso te vinden. Het product is te vinden bij de wraps. De yamboon is niet te koop in de supermarkt. Althans, nauwelijks. De yamboon kan eventueel vervangen worden door de waterkastanje. Ook dit product is helaas uitsluitend bij de toko of een Chinese supermarkt te verkrijgen.

Print Friendly

Pastasalade met kip en barbecuesaus

By 19 augustus 2014

De heerlijke pastasalade met kip en barbecuesaus is in minder dan een uur klaar. Dit recept is voor 12 porties en geldt dan ook als bijgerecht. Uiteraard is het ook als maaltijdsalade te nuttigen. Echter is het dan logischerwijs niet voldoende voor 12 personen. In het recept zitten een aantal onbekende ingrediënten. Denk hierbij aan yambonen, zwarte bonen en jalapeño pepers. De laatste twee zijn in de supermarkt tegenwoordig wel te vinden. Yambonen zijn echter in veel gevallen uitsluitend bij een toko te verkrijgen. Een yamboon wordt ook wel jicama genoemd.

De pastasalade met kip en barbecuesaus is zowel koud als warm op te dienen en is niet lastig om klaar te maken. Heerlijk voor bij een barbecue!

  • Prep Time : 30 minutes
  • Cook Time : 25 minutes
  • Rating 4.83 stars - based on 6 review(s)

Ingredients

Instructions

Verwarm op het vuur een pan met een beetje boter of olijfolie. Voeg de kipfilet en 240 milliliter barbecuesaus in de hete pan toe. Laat de kipfilet circa 15 minuten sudderen tot de kipfilet gaar is. Laat de kipfilet afkoelen en snijdt het vlees in stukjes.

Vul een grote pan met water, voeg een snufje zout toe en breng het water op hoog vuur aan de kook. Voeg zodra het water kookt de pasta toe en houdt het water kokend. De pasta dient gekookt te worden zonder deksel en af en toe moet er geroerd worden. In circa 10 minuten is de pasta al dente, ofwel beetgaar. Gooi de pan met water in een vergiet in de wasbak en spoel de pasta met koud water af. Laat vervolgens de pasta uitlekken.

Meng in een grote kom mayonaise met de resterende 240 milliliter barbecuesaus. Voeg vervolgens de komijn en gekookte kip toe. Doe vervolgens de maïs, koriander, zwarte bonen, rode ui, jalapeño pepers, paprika, yambonen en gekookte pasta in de pan. Hussel het geheel voorzichtig door elkaar. De pastasalade met kip en barbecuesaus kan warm of koud worden opgediend.

Print Friendly
FacebookTwitterGoogle+Delen
1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (6 votes, average: 4.83 out of 5)
Loading...Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>