חומצה פולית לנשים בכל שנות הפוריות

חומצה פולית (ויטמין B9) הינו אחד הויטמינים הכי חשובים לנשים בכל שנות הפוריות.  הסיבה העיקרית שממליצים לשלב ויטמין B12 עם חומצה פולית היא בגלל שיתוף הפעולה ההדוק בניהם לתהליכים רבים בגוף.  אחד הדברים החשובים במערכת היחסים הזו הוא שהם יחד מייצרים יחד תאי דם חדשים שמסייעים בספיגת הברזל בגוף, מורידים את הסיכון למחלות לב, וגם תורמים לתהליך המתילציה.

בשנת 1998 משרדי הבריאות העולמיים החלו להבין עד כמה חומצה פולית חשובה לנשים בכל שנות הפוריות, ומדינות רבות (וישראל בניהן) החלו להוסיף חומצה פולית למזונות רבים כגון: קמח, דגני בוקר, חטיפים, משקאות קלים ועוד. הסיבה העיקרית להוספה של חומצה פולית לכל מזון אפשרי היתה במניעת מומים בתינוקות, אבל מהר מאוד הבינו שלחומצה הפולית יתרונות רבים נוספים, אחד מהם הוא מניעת מחלות לב, שבץ מוחי, אלצהיימר, ואפילו מספר סוגי סרטן.
להוספה של חומצה פולית למוצרי המזון היתה הצלחה מסחררת, שהביאה להפחתה דרמטית במומים בצינור העצבי בקרב תינוקות. זאת כיוון שנשים שלא ידעו שהן בהריון צרכו רמה נאותה של ויטמין שכלל לא ידעו שהן צריכות.

מה ההבדל בין חומצה פולית סינטטית ( Folic Acid) לחומצה פולית אקטיבית ( Folate)? 

מסתבר שיש הבדל מהותי בין החומצה הפולית הטבעית הנמצאת במזונות (Folate), לעומת החומצה הפולית הסינטטית (Folic Acid) המוכנסת לתוספי תזונה  ולדגני הבוקר.

חומצה פולית טבעית (Folate/ tetrahydrofolate) נמצאת באופן טבעי במזונות כמו: עלים ירוקים כהים (תרד, ברוקולי, מנגולד..), דגנים מלאים, במיה, אספרגוס, קטניות ועוד.  ואילו חומצה פולית סינטטית אינה קיימת בטבע אלא בייצור סינטטי של תרופות ותוספי תזונה.

חומצה פולית טבעית (Folate/ tetrahydrofolate) קשורה לקבוצת מתיל. משמעות הדבר היא שמדובר בצורה פעילה של הויטמין ולכן היא יכולה להספג בגוף באופן מיידי. לעומת זאת חומצה פולית סינטטית (בכדורים) אינה מחוברת לקבוצת מתיל. משמעות הדבר שאנזים מסויים בגופנו צריך להתחבר לחומצה הפולית הסינטטית ולהפוך אותה לחומצה פולית טבעית.

כמות גדולה של חומצה פולית שאינה מתפרקת גורמת לנזק בתאי הגוף ומעודדת יצירת תאים ממאירים המעלים את הסיכון לסרטן השד.

 

הכל בגלל אנזים אחד קטן

אם כן החומצה הפולית שאיתה מעשירים את כל המזונות המעובדים, והחומצה הפולית שרוב תוחומצה פוליתספי התזונה מכילים היא מהסוג הסינטטי, כלומר לא קבוצת מתיל.

על פעולת המתילציה (הוספת קבוצת המתיל) אחראי אנזים אחד קטן (נקרא MTHFR), והוא זה שהופך את החומצה הפולית הסינטטית לחומצה פולית האקטיבית (הטבעית).

הבעיה היא שאצל חלק לא מבוטל מהאוכלוסיה, אנזים זה אינו פעיל בצורה מספקת או שאינו פעיל כלל. באנשים בהם האנזים אינו מיוצר במידה מספקת, החומצה הפולית הסינטטית מצטברת בגוף ולא הופכת לצורה הפעילה החיונית לתפקוד הרקמות. מחקרים רבים תומכים ברעיון שהחומצה הפולית הסינטטית, ללא המתילציה, גורמת נזק לתאי הגוף ומעודדת אותם במנגנון לא ידוע להפוך לתאים ממאירים. לאנשים בהם האנזים הממיר פעיל בצורה מספקת, כנראה שאין בעיה עם לקיחת תוסף החומצה הפולית המקובל, מכיוון שהוא יומר לצורה הטבעית שאינה מסוכנת.

מי האנשים שנמצאים בקבוצת סיכון?

או במילים אחרות, איך תדעו אם לכם יש את האנזים שאמור להמיר את החומצה הפולית הלא אקטיבית לאקטיבית (Folate)? ניתן לבדוק בכל מעבדה פרטית, אך מדובר בבדיקה די יקרה (כמה אלפי שקלים) והסטטיסטיקה מראה שכמעט למחצית מהאוכלוסיה יש חוסר באנזים הנ״ל.

זו הסיבה שהחלטנו להוציא את מוצר הדגל שלנו בפורמולה משופרת, המוצר החדש נוצר מחומרי הגלם המובחרים ביותר, עם ויטמין B12 טבעי מסוג מתילקובלמין וחומצה פולית טבעית ואקטיבית מסוג Folate.

חשיבות החומצה הפולית האקטיבית לנשים

מחקרים מראים ש %‭80‬ אחוז מהנשים שילדו תינוק עם מום בתעלה העצבית לא נטלו חומצה פולית. זו היתה הסיבה הראשונה להנחיות החדשות שפירסמו כל אירגוני הבריאות המובילים בעולם, כל אישה בגיל הפוריות מגיל 20 עד 50, מוכרחה לקבל תוספת של חומצה פולית.

אך מכיוון שכל תוספי התזונה וכל המזונות המתועשים מועשרים בחומצה פולית סינטטית, ומכיוון שהבדיקה הנ״ל הינה בדיקה יקרה ולא זמינה, מומלץ לכולן ליטול תוסף של חומצה פולית אקטיבית, כך שגם נשים עם חסר באנזים לא יהיו בקבוצת סיכון.
עוד הוכח כי בנוסף לנטילת תוסף החומצה הפולית ממליץ המשרד לנשים להוסיף גם מזונות עם וויטמין ‭.B12‬ ומכיוו שהיום גם אנשים האוכלים מוצרי מזון מהחי חסרים בבי12, מומלץ ליטול תוסף של ויטמין בי12 בתוספת חומצה פולית.

בשנים האחרונות החלו לשים דגש על מחקרים רבים שמשווים בין שני סוגי החומצה הפולית, הממצאים אחרי כל מחקר דומים.

באילו סיכונים מדובר?

  1. מחקר מ 2006 שעקב אחרי מעל 25,000 נשים, מצא שנשים שצרכו מולטי- ויטמין המכיל חומצה פולית הגדילו את הסיכון שלהן לסרטן השד ב 20%-30% לקריאת המחקר.
  2. מחקר מבוקר נוסף (double blind) עקב אחרי 3187 נשים במשך 35 שנה. החוקרים מצאו שהסיכון לסרטן השד בנשים שצרכו חומצה פולית במהלך ההריון (על פי ההנחיות הרפואיות הקיימות גם היום), היה גדול פי שתיים בהשוואה לנשים שלא צרכו חומצה פולית במהלך ההריון! המחקר הנ"ל פורסם ב 2004 בירחון הרפואי British Medical Journal לקריאת המחקר.
  3. ניתוח נתונים מעשרות מחקרים מצא שצריכה של חומצה פולית הגדילה את הסיכון לגידול המעי הגס ב-35%. לקריאת המחקר.
  4. צריכת חומצה פולית אקטיבית ורמת חומצה פולית תקינה בדם חיונית להקטנת הסיכון לגידול ממאיר בשד. אך כאמור, המחקרים מראים שלקיחת התוסף הסינטטי של החומצה הפולית דווקא מגדיל את הסיכון לממאירות בשד ולממאירויות נוספות. לקריאת המחקר.

לא רק לנשים

מחקר על השפעת חומצה פולית על גברים בוצע בקליפורניה. במחקר חילקו 643 גברים לשתי קבוצות באופן אקראי. קבוצה אחת קיבלה תוסף חומצה פולית והקבוצה השנייה קיבלה פלסבו (כדור הנראה זהה לתוסף התזונה אך מכיל קמח בלבד). המעקב אחר הקבוצות נמשך יותר מ-10 שנים. החוקרים מצאו שבקרב אלו שקיבלו את תוסף החומצה הפולית 9.7% חלו בסרטן הערמונית, בהשוואה ל-3.3% מאלו שקיבלו את הפלסבו. לאחר התאמה לגיל המשתתפים, החוקרים סיכמו שהסיכון לסרטן הערמונית גדל פי 2.6 כאשר צורכים תוסף המכיל חומצה פולית!. המחקר הנ"ל פורסם בשנת 2009.
לקריאת המחקר.

מסיס במים ואינו נאגר ברקמות

חשוב לזכור שחומצה פולית זה שם נרדף לויטמין B9. וכל הויטמינים מקבוצת ה B הם מסיסים במים. מה שאומר שגם אם יכול היה להיווצר מצב של עודף הגוף יפנה דרך השתן את כל מה שהוא לא צריך והויטמין מעולם לא יוכל להיצטבר ברקמות. בנוסף מחקרים מוכיחים ש 98% מתוסף תזונה בצורתו הנוזלית יספג ישירות בגוף, אחוזי הספיגה בקפסולות או כדורים יהיו בין 5-18% בלבד. לקריאה בהרחבה.

ד"ר בנג'מין לינץ מסביר בוידיאו קצר על כל ההבדלים בין חומצה פולית טבעית לסינטטית: (ניתן לבחור כתוביות בעברית)

 

אולי גם יעניין אותך:

מדוע חשוב לשלב ויטמין B12 עם חומצה פולית?
להזמנת המוצר.

 

ֿ