HAVA DURUMU

Yaşadığınız şehrin günlük hava durumunu görüntüleyin

PYBS 2016 ne zaman sınav giriş yeri sorgulama

PYBS 2016 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınav tarihi MEB tarafından yapılan açıklama ile değişti. PYBS sınavı 28 Mayıs tarihinde yapılması bekleniyordu. Ama 21 Mayıs tarihine alındı. PYBS sınav giriş yeri sorgulama işlemleri ise meb.gov.tr sayfasından kolaylıkla yapılabiliyor.

PYBS 2016 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınav tarihi değişti. MEB tarafından yapılan açıklamada PYBS 2016 sınavının 21 Mayıs Cumartesi yapılacağı belirtildi. Öğrenciler bu açıklamanın ardından MEB'in resmi sitesi meb.gov.tr'ye akın ettiler. PYBS sınavına az bir süre kala sınav giriş yeri sorgulama işlemleri aşağıdaki linkten yapılabilir. Fakat PYBS’ye açıköğretim lisesi, mesleki açıköğretim lisesi ve açıköğretim ortakokulu öğrencileri ile birlikte tutuklu ve hükümlü öğrenciler bu sınava giremiyor. 

PYBS 2016 SINAV GİRİŞ YERİ SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN

MEB'DEN PYBS AÇIKLAMASI

2016 Sınav Uygulama Takvimine göre 28.05.2016 tarihinde yapılacağı duyurulan Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavının 20.04.2016 tarihli ve 34878943-480.03-E.4468503 sayılı Bakanlık Makam Olur’u ile 21.05.2016 tarihinde yapılması uygun görülmüştür.

PYBS 2016 NE ZAMAN YAPILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı 2016 yılı e-kılavuzuna göre, 5, 6, 7, 9 ve 10. sınıflar başvurularını 21 Mart - 08 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirecek. Bu başvuruların sınav giriş belgesi ilanı ise 17 Mayıs 2016 tarihinde MEB resmi sitesinden duyurulacak. Başvurusu yapılan 5, 6, 7, 9 ve 10. sınıfların sınavı 21 Mayıs 2016 tarihinde saat 10:00'da başlayacak. Bu sınavın sonuçları ise 15 Temmuz 2016 tarihinde yayınlanacak.

11. sınıfların başvuruları 21 Mart- 08 Nisan 2016 tarihleri arasında alınacak. Bu başvuruların ilanı 17 Mayıs 2016 tarihinde duyurulacak. Başvurusu yapılan sınavın, sınav giriş belgesi ilanı ise 17 Mayıs 2016 tarihinde duyurulacak olup başvuruyu yapan öğrenciler 15 Temmuz 2016 tarihinde sınava girecek. 11'inci sınıfların Parasız Yatılılık için Pansiyonlu okul ve Bursluluk tercihleri ise 01-14 Ağustos 2016 tarihinde alınıp, pansiyonlu okullara yerleştirme sonuçlarının ilanı 25 Ağustos'ta duyurulacak.

8'inci sınıf öğrencilerinin, ortak sınavlardan aldığı puanlara göre bursluluğa yerleştirme işlemleri yapılacak, bu öğrenciler ayrıca PYBS'ye katılmayacak ancak sadece başvuru şartları ile ilgili belgelerini bu tarihler arasında okul müdürlüklerine ibraz edecek.

PYBS''YE AÇIKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ GİREMİYOR

PYBS’ye açıköğretim lisesi, mesleki açıköğretim lisesi ve açıköğretim ortakokulu öğrencileri ile birlikte tutuklu ve hükümlü öğrenciler parasız yatılılık ve bursluluk sınavına başvuramayacak. 

Özel okul öğrencileri de PYBS’ye başvuru yapabilir ancak sınavı kazananların örgün eğitim veren devlet okullarında eğitimlerine devam etmesi gerekecek.  

Parasız yatılılık ve bursluluk kaydını kılavuzda belirtilen kayıt süresi içerisinde yaptırmayan öğrenciler hakkını kaybedecek.

PYBS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR?

a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

b. Mevzuatta belirlenen kayıt-kabul şartlarını taşımak.

c. Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç, bulundukları sınıfta bir yıllık olmak.

d. Ortaöğretim kurumlarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme veya daha ağır bir ceza almamış olmak.

e. Maddî imkânlardan yoksun bulunmak (Bunun için ailenin 2014 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2015 Malî Yılı için tespit edilen 7.050,00 TL’yi geçmemesi gerekir. Geliri bu rakamı geçenlerin, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alanlar hariç hangi kontenjan grubunda olursa olsun PYBS başvuruları kabul edilmeyecektir.).

Aile gelirinin tespitinde ailenin 2014 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.
 
Maddî imkânlardan yoksun olduğunu belirten “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği’nde yer alan (EK–1) Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname”de öngörülen ve bu beyana esas olan gelirin tespitinde;

* Velinin ve eşi çalışıyor ise, eşi ile birlikte bütün yıllık gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak 2014 yılına ait 12 aylık toplam gelirlerini gösteren belge,

* Velinin ve eşi çalışıyor ise, eşinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası ile ilgili tedavi yardım beyannamesi, varsa bakmakla yükümlü olduğu diğer şahıslarla ilgili mahkeme kararının tasdikli örneği,

* Aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları beyanı eklemek suretiyle belgelendirilmesi gerekir.
Ayrıca;

f. Bursluluk başvurusu için;

* Ortaokulların 5, 6, 7 ve 8’inci sınıfları ile imam-hatip ortaokullarının 5, 6 ve 7’inci sınıflarında öğrenim görüyor olmak.
* Ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç olmak üzere 9, 10 ve 11’inci sınıflarında öğrenim görüyor olmak.

g. Parasız yatılılık başvurusu için;

* Ortaöğretim kurumlarında sınavsız kayıtları yapılan ve öğrenimlerine devam eden, meslek lisesi, teknik lise, genel lise ve imam hatip lisesi program türlerinde 10 ve 11’inci sınıflarında öğrenim görüyor olmak.

* Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarının 10 ve 11’inci sınıflarında okuyan öğrenciler için tercih edeceği pansiyonlu okullarda aynı sınıf seviyesinde öğrenim gördüğü meslek alanı/dalı bulunmak.

* Meslek lisesi, teknik lise, genel lise ve imam hatip lisesi program türlerinde 10 ve 11’inci sınıflarında öğrenim görüyor olmak.(Bu öğrencilerin dışındaki öğrenciler parasız yatılılık için başvuru yapamayacaklardır