Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Den senaste veckans händelser visar på vikten av källkritik

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-05-20 kl. 18:43
Flera separata händelser inom loppet av en vecka har närmast övertydligt illustrerat hur sårbara och beroende vi är av fungerande elektroniska kommunikationssystem. MSB kan för närvarande inte se några samband mellan den senaste tidens händelser med mastsabotage, flygstopp, och störningar i biljettbokningen hos SJ. Viktigast nu är att dra lärdom av situationer då flera saker händer samtidigt och att vara källkritisk, då spekulationer och rykten lätt uppstår.

Den senaste veckan har kommunikationsstörningar skett hos Luftfartsverket, SOS Alarm och SJ. Störningarna orsakade bland annat konsekvenser som inställda flyg och manuell hantering av utlarmning av räddningstjänst och ambulans. Fara för liv och hälsa hos allmänheten fanns aldrig, då rutiner, säkerhetssystem och manuell hantering användes Dessa händelser ses som isolerade och orsakade av tekniska problem i samband med planerade uppdateringar av IT-system och programvaror.

I söndags kväll saboterades en kommunikationsmast utanför Borås vilket ledde till lokala störningar i distributionen av radio, TV och funktionaliteten att kunna distribuera VMA - Viktigt meddelande till allmänheten i ordinarie kanaler.

− Incidenterna visar på sårbarheter i samhället. Att en enskild mast saboteras får en ganska liten påverkan på samhället, men självklart är vi väldigt beroende av fungerande kommunikation. Om ett antal viktiga knutpunkter slås ut så kan läget bli allvarligt, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör vid MSB.

Var källkritisk
Det är naturligt att man vid olika händelser vill ha snabba svar för att rationalisera tillvaron och det finns en mänsklig förmåga att se samband som inte alltid existerar. Händelser som dessa utmanar särskilt vår förmåga att kritiskt granska både information och oss själva innan vi sprider information.

Vår yttrandefrihet är en av våra grundläggande rättigheter som vårt samhälle vilar på, men med denna rättighet följer också skyldigheter som att alltid vara källkritisk mot den information som man konsumerar och delar vidare.

Genom att använda oss av några enkla grundregler för källkritik, kan vi alla bidra till ett säkrare och mer motståndskraftigt samhälle.

• Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan? Är informationen bekräftad?

• Varför finns informationen? Fundera på hur budskapet vill förändra ditt tänkande och agerande.

• Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?

• Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?

• Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?

• Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet. Verkar informationen vara "för bra för att vara sann" så är den oftast det.

• Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du endast letar efter information som förstärker din nuvarande åsikt.

• Det finns sällan enkla lösningar på komplexa problem, så den som erbjuder enkla lösningar bör granskas extra noga.

Hur kan jag ta del av bekräftad information från myndigheter vid en händelse eller kris?
Krisinformation.se drivs av MSB och innehållet är framtaget genom myndighetsgemensamma arbetsgrupper inom olika områden. All information som finns på sajten är bekräftad information från myndigheter och andra ansvariga aktörer.

Vill du läsa mer om källkritik så rekommenderas:

Kontakt: MSB:s presstjänst infober@msb.se