壹週Plus 飲食男女 Ketchup 青雲路 交易通.搵車快線 Tomonews
2014年07月22日

【壹錘定音】捐款泛民 黎智英:用自己錢去做有益社會嘅事有乜錯?

95,016
最後更新: 0722 23:44 / 建立時間 (HKT): 0722 09:09

有自稱「壹傳媒股民」向傳媒發出電郵,當中附有數百個估計來自壹傳媒動畫商務總監Mark Simon的電腦密檔,內含壹傳媒集團主席黎智英捐款予泛民近千萬元單據、《蘋果日報》被抽廣告等資料,以及黎智英與台灣「紅衫軍」總指揮施明德的對話文本及錄音,很多報章也引用這些懷疑是黑客入侵電腦取得的資料,以頭版或大篇幅報道黎智英多年來捐款數千萬予泛民政黨及一些智庫人士,左報更指黎智英是勾結外國勢力,在美國傾生意。

黎智英在《壹錘定音》節目中表示,捐款、有不少美國人朋友等很多資料也是事實,強調是本著自己能力去推動、去做社會有益的事,「我一直清清楚楚,一條心,一直支持泛民,話我亂港?不覺得,我有乜錯?希望更多商人幫泛民,咁我會開心啲,泛民係好慘」。

黎智英重申,從未受過任何外國勢力幫助,指自己有好多外國朋友,部分以前做大官,這些官員離職後加入當地智庫做學者,「在職時冇搵佢哋,搵佢哋做乜?」他強調捐款全部「一毫子都係自己賺」,這些錢非靠賭靠呃賺回來,亦非「老豆剩落」,「自己嘅錢點用係自己嘅事,我一年只攞(公司)一蚊,冇人工」。

黎智英承認曾去緬甸傾過在當地買一些生意,「傾下啫,傾下就買,真係好多錢呀?係美國朋友帶我去傾,唔係美國政府呀」。他又指報道稱曾考慮出《蘋果》英文版,他笑稱「癲咗咩!」

【壹錘定音】星期一至五,早上8點開咪!烽煙熱線:2992 3333。
http://hammerout.hk

立即更新《蘋果動新聞》app
https://bitly.com/AppleDailyiOSApp
https://bitly.com/appledailyandroidapp

追實城中突發大小事,即 like 蘋果【現場】FB!
返回最頂
香港 台灣 用戶登入 新登記 私隱聲明 服務條款 刊登廣告 聯絡我們 招聘 訂閱版: 壹週刊|    飲食男女|    Ketchup
© 2016 AD Internet Limited. All rights reserved. 版權所有 不得轉載