Hovedinnhold

Offentlig pensjon spiser opp hele Oljefondet

NYTT FORSLAG: Finansminister Sigbjørn Johnsen mottok denne uken Banklovkommisjonens pensjonsutredning fra utvalgsleder Erling Selvig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYTT FORSLAG: Finansminister Sigbjørn Johnsen mottok denne uken Banklovkommisjonens pensjonsutredning fra utvalgsleder Erling Selvig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
(VG Nett) Offentlige pensjonsfordringer overstiger nå verdien på hele Oljefondet. Til sammen utgjør fordringene over 4300 milliarder kroner.

Denne saken handler om:

Årsaken er blant annet økt sysselsetting og lønnsvekst i offentlig sektor, skriver Finansavisen.

Alle offentlig ansatte er tilknyttet offentlig tjenestepensjon gjennom Statens pensjonskasse eller ulike kommunale pensjonsordninger. Full opptjeningstid er 30 år. Det gir en pensjon på 66 prosent av sluttlønnen. Pensjonsutbetalingene justeres i takt med lønnsveksten.

SKARTVEIT KOMMENTERER: Den norske pensjonistadelen

Med full opptjeningstid vil offentlig ansatte motta en årlig pensjonsutbetaling på 255 milliarder kroner. Det innebærer, ifølge Finansavisen, at offentlig ansatte har eller får en samlet fordring på Norge på hele 4335 milliarder kroner. Til sammenligning har Oljefondet i dag en verdi på 3723 milliarder kroner.

Må jobbe lenger

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner understreker at det ikke er noe nytt at pensjonsforpliktelsene er høyere enn verdien av Oljefondet, og viser til at dette var en viktig årsak til pensjonsreformen.

- Svaret er å legge til rette for at flere kan stå lenger i arbeid. I dag har ikke offentlige ansatte den samme fleksibiliteten som i privat sektor, og flere fagorganisasjoner har tatt til orde for å se nærmere på dette rammeverket, sier Sanner til VG.

- Det er naturlig at regjeringen setter seg ned med partene i arbeidslivet for å se nærmere på dette, sier han.
Høyre-leder Erna Solberg mener imidlertid det er et problem at ikke offentlige pensjoner ble innarbeidet i utredningen som kom fra Banklovkommisjonen denne uken.

- Nå tror jeg vi må vente til 2017, når vi skal reforhandle AFP-ordningen, sier hun til Finansavisen.

RAPPORT: Les hele forslaget fra Banklovkommisjonen her

Nytt forslag

Forslag til regler for overgangen fra ytelsesbasert tjenestepensjon til innskuddsbasert tjenestepensjon ble levert av Banklovkommisjonen mandag. Forslaget innebærer at aom jobber i private bedrifter, må heretter ta et større ansvar for egen pensjon. Samtidig vernes opparbeidede rettigheter.

BAKGRUNN: Nordmenn vil jobbe mer som pensjonister

Finansminister Sigbjørn Johnsen slår fast at han er fornøyd med at Banklovkommisjonen har samlet seg om at opparbeidede rettigheter ikke skal røres.

- Det er viktig at det er enighet om dette, sier han.

Flere offentlig ansatte

Under den rødgrønne regjeringen har offentlig sysselsetting økt med om lag 15 prosent til rundt 840.000 personer. I snitt har disse en årslønn på 440.000 kroner. Oljefondet har de siste årene ikke oppnådd stor nok avkastning til å holde tritt med økningen i statens pensjonsforpliktelser.

Høyre-nestlederen mener det er helt urealistisk med et kutt i tallet med offentlig ansatte.

- Det kan nok være rom for noen kutt i administrasjon, men lærere og sykepleiere vil det fortsatt være behov for, påpeker han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene