Home        Locaties uit films en series        Locaties uit boeken            Locaties uit het nieuws        Locatiekaart           Contact

Oudezijds Voorburgwal

Amsterdam

 

Locaties uit Baantjer

Amsterdam is het decor van de politieserie Baantjer. Op 6 oktober 1995 werd de eerste aflevering uitgezonden, waarna er nog ruim 120 bloedstollende moordzaken volgden. In de RTL 4-reeks speelde Piet Römer de rol van Jurriaan de Cock (met C, O, C, K) en gaf Victor Reinier gestalte aan Dick Vledder. Het op de boeken van Appie Baantjer gebaseerde televisieprogramma won een Gouden Televizier-Ring. De serie eindigde in 2006.

Baantjer is voornamelijk opgenomen in Amsterdam. Enkele scènes werden gefilmd in Almere, IJmuiden en Zaandam.

Bekijk de locaties per seizoen:
Seizoen 1 - Seizoen 2 - Seizoen 3 - Seizoen 4 - Seizoen 5 - Seizoen 6 - Seizoen 7 - Seizoen 8 - Seizoen 9 - Seizoen 10 - Seizoen 11 - Seizoen 12

Het introshot
Het legendarische introshot van Baantjer is opgenomen op de Egelantiersgracht in de Jordaan. In de leader van de tv-serie is te zien hoe rechercheur De Cock over de Hilletjesbrug loopt, in de richting van de Westerkerk.


Egelantiersgracht, Amsterdam

De politiebureaus
Er zijn twee gebouwen gebruikt als politiebureau. De eerste vijf seizoenen en ook de film zijn opgenomen in De Parel op Kattenburgergracht 23. Dit pand deed tijdens de opnameperiode behalve als politiebureau ook dienst als productiekantoor en opslagruimte. Op die manier kon er snel geschakeld worden, bijvoorbeeld als het script werd gewijzigd.

De Parel dateert uit de 17e eeuw en heeft een rijke historie. Lange tijd was er een school in gehuisvest. In 1926 werd het pand omgebouwd tot politiebureau. De laatste jaren voor de renovatie in 2001 werd het gebouw gebruikt voor de opnames van Baantjer. Tegenwoordig is het een appartementencomplex en is er een marketingbureau gevestigd.

De wachtcommandant in de hier opgenomen afleveringen werd gespeeld door Freek van Muiswinkel, de vader van Erik van Muiswinkel. Toen Van Muiswinkel senior ziek werd, werd zijn rol tijdelijk overgenomen door Jeroen van Koningsbrugge.


Kattenburgergracht 23, Amsterdam

Door de verkoop en de nieuwe bestemming van De Parel moest er uitgeweken worden naar een andere locatie. Vanaf seizoen 6 diende een gebouw op Blankenstraat 2 als politiebureau. Dit pand, De Engel genaamd, ligt in de Czaar Peterbuurt, op nog geen kilometer afstand van het oude politiebureau op de Kattenburgergracht.

Jarenlang was er in het gebouw een fabriek gevestigd. In 1952 trok een kerkgenootschap in het pand en werd er een beeld van een engel, gemaakt door Han Richters, op de schoorsteen geplaatst. Dat beeld gaf de naam aan het gebouw. Voordat de filmploeg van Endemol neerstreek in De Engel diende het gebouw als wijkcentrum voor Marokkaanse jongeren. Sinds 2013 zit er een kinderdagverblijf in. De rij woningen tegenover de ingang van het bureau is na de laatste tv-opnames tegen de vlakte gegooid. Inmiddels staan hier nieuwe huizen.

In het boek Dossier Baantjer is te lezen dat er op deze locatie ook zogeheten over the hill parties werden georganiseerd. Die feestjes, bedoeld voor cast en crew, werden gehouden als de eerste helft van een productieperiode erop zat.

De Engel wordt genoemd in het boek Een tien met een griffel van De Waal & Baantjer.

In de Blankenstraat zijn ook opnames gemaakt voor Ciske de Rat, Oud Geld, Het Blok, De Co-Assistent en verschillende tv-commercials.


Blankenstraat 2, Amsterdam

Het politiebureau dat centraal staat in de boeken van Appie Baantjer was gevestigd op Warmoesstraat 48. Dit is ook de plek waar de auteur zelf jarenlang heeft gewerkt. Eind 2000 verhuisde dit bureau naar de Beursstraat.

Baantjermuseum
In Café Heffer op Oudebrugsteeg 7, vlak bij het voormalig politiebureau op de Warmoesstraat, is het Baantjermuseum te vinden. Museum is misschien een groot woord, maar leuk is het wel: de vitrinekast met o.a. de typemachine van Appie Baantjer en manuscripten van de eerste boeken. Het café heeft drie ingangen. Via de ingang aan de kant van de Beurs van Berlage is het minimuseum het makkelijkst te bereiken.

De huizen van De Cock
Voor zover bekend zijn er in de serie drie grachtenpanden gebruikt als woning van De Cock. In het begin woonde de rechercheur op Singel 430. De slotscène speelde zich er vaak af. De speurder vertelde dan - meestal in het bijzijn van mevrouw De Cock (Nienke Sikkema) -  hoe hij de dader op het spoor was gekomen.

In 2015 werd deze woning te koop aangeboden door Martens & Dik Makelaars. Foto's van het huis zijn te zien op oozo.nl.


Singel 430, Amsterdam

Later in de serie verhuisde de detective naar Oudezijds Voorburgwal 219, gelegen op De Wallen. Op de ramen van dit huis werd in De Cock en de moord op herhaling een intimiderende tekst geschreven. In diezelfde aflevering probeerde een veroordeelde uit het verleden mevrouw De Cock thuis te vermoorden.


Oudezijds Voorburgwal 219, Amsterdam

In De Cock en de afrekening woonde de speurneus op Leidsegracht 58. In die episode werd een vrouw voor de deur van zijn huis doodgeschoten.


Leidsegracht 58, Amsterdam

Café Lowietje
Misschien wel de meest populaire locatie uit Baantjer is Café Lowietje. Het was op deze plek dat de rechercheur meestal een ingeving kreeg die het moordonderzoek in een stroomversnelling bracht. Het café bestaat nog steeds en is gewoon te bezoeken. Het adres: Derde Goudsbloemdwarsstraat 2.

In Baantjer was Café Lowietje gevestigd op De Wallen, maar in werkelijkheid ligt de kroeg in de Jordaan. Om praktische redenen koos men voor deze locatie. Voor de televisieopnames werd een straatje uit de rosse buurt nagebouwd. Een castingbureau leverde de dames van lichte zeden.

De rol van barman werd achtereenvolgens gespeeld door Jaap Stobbe, Herman Kortekaas, Ab Abspoel, John Leddy en Piet Kamerman.

In De Cock en de onzichtbare moordenaar werd een aanslag gepleegd op het café.

Het café was ook te zien in Flikken Maastricht - seizoen 9, aflevering 1. Tevens vormde de kroeg het decor voor een videoclip van André Hazes junior.


Derde Goudsbloemdwarsstraat 2, Amsterdam

Disclaimer
De maker van deze website doet een beroep op het citaatrecht en is er derhalve van overtuigd dat deze website geen auteursrechten schendt.


Bronnen:
- Wikipedia
- KvK
-
http://www.casa-architecten.nl/attachments/docu_Neptunes%26DeParel%20v051011(1).pdf
-
http://www.amsterdamoudestad.nl/bezienswaardigheden/politiebureau-warmoesstraat
- Baantjerboek
-
http://020apps.nl/wederopbouw/Blankenstraat/2
- Google Books
-
https://nl.wikipedia.org/wiki/Blankenstraat
-
http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_C/Engel.htm
 

SOCIALE MEDIA

PARTNERPROGRAMMA

EEN FEESTJE VIEREN IN CAFÉ LOWIETJE?

LEKKER ETEN IN HET HUIS VAN DE RECHERCHEUR?