Hovedinnhold

Unge jenter blir hetset av «moralpolitiet»

** Muslimske Madina (20) ble mobbet av medelever da hun droppet hijaben
** Norske Mari (16) måtte flytte til ny skole fordi hun ble hengt ut som hore

UTSETTES FOR PRESS: Muslimske Madina Saypullaeva opplever å bli sett ned på fordi hun ikke bruker hijab. Norske Mari Pedersen måtte bytte skole etter å ha blitt mobbet - fordi hun er blond. Foto: Krister Sørbø
UTSETTES FOR PRESS: Muslimske Madina Saypullaeva opplever å bli sett ned på fordi hun ikke bruker hijab. Norske Mari Pedersen måtte bytte skole etter å ha blitt mobbet - fordi hun er blond. Foto: Krister Sørbø
Både innvandrerjenter og etnisk norske blir mobbet for klær og utseende av muslimske klassekamerater.

Denne saken handler om:

- Man utsettes for et press ved at man blir sett ned på som en dårlig muslim og stemplet som en dårlig jente når man ikke bruker hijab, forteller Madina Saypullaeva.

Les også:- Vi må ha nulltoleranse

Den muslimske 20-åringen, som opprinnelig er fra Dagestan i Kaukasus, må tåle stygge blikk fra både kvinner og menn når hun går på Grønland i Oslo. Fordi hun ikke bruker hijab.

Les også:Forskere vil vite hvem moralpolitiet er

Også norske jenter blir mobbet av sine ikke etniske norske klassekamerater for klær og utseende. Mari Pedersen (16) valgte til slutt å bytte skole, etter flere år med ubehagelige episoder.

Opptatt av innvandrings- og integreringsspørsmål? Meld deg inn i VGs Facebook-gruppe!

Var i mindretall

- I klassen på skolen i Groruddalen var mindretallet av jentene etnisk norske. Mari skilte seg ut, både som en jente som sto for meningene sine, men også som lys og blond, forteller Maris mamma, Kristin Pedersen.

- De kalte meg dum, bimbo, hore og billig, fordi jeg var blond, sier Mari.

Les også:Nesten ingen etnisk norske i 1. klasse

Etter at VG lørdag 5. juni viste hvordan stadig flere fem- og seksåringer bruker hijab, har det rast en kraftig debatt om dette på Facebook-siden «Nye Norge». 8. juni fortalte 19 år gamle Aisha Kausar VG at hun følte seg som en feminist med hijaben sin.

Men mange av dem som har kontaktet VG forteller også at de føler et press om å bruke hijab og å endre hvordan de kler seg. Et press som rettes mot både muslimske og ikke-muslimske jenter.

Moralpolitiet

- På Ulsrud videregående var dette et tema som opptok flere av oss muslimske jentene som ikke brukte hijab. Flertallet brukte sjal, og spurte stadig hvorfor ikke vi gjorde det samme, forteller muslimske Madina.

- Det var faktisk oftest jenter som maste om det, men guttene var også moralpoliti. En dag jeg hadde på meg en kortermet topp kom en gutt bort og sa at jeg som var en muslimsk jente måtte dekke meg til, ellers var jeg en hore, fortsetter Madina.

I femteklasse orket ikke norske Mari å skille seg ut som eneste lyshårede lenger, og farget håret mørkere.

- Når alle de andre hadde mørkt hår, og jeg ble kalt bimbo fordi jeg var blond, stripet jeg det til slutt mørkere for å unngå alle kommentarene, sier hun.

- Måtte bare vekk

Men mobbingen opphørte ikke, og til tross for at foreldrene hennes varslet skolen gjentatte ganger, ble ingen ting bedre. Familien tror skolen vegret seg for å gjøre noe av frykt for rasiststemplet.

I 7. klasse byttet Mari skole til en skole i Oslo vest.

- Jeg følte meg for annerledes. Dagene var uforutsigbare og utrygge, og jeg måtte til slutt bare vekk fra det, sier hun.

Les også:Nesten ingen fremmedspråklige i 1. klasse

Rektor ved skolen Mari sluttet på, opplyser at saken har blitt behandlet internt, men ønsker ikke å kommentere den.

Mari fortalte om opplevelsen i Klassekampen for noen uker siden. Etter dette har hun blitt kontaktet av mange andre unge som kjenner seg igjen i hennes historie.

Har du innspill til denne debatten?
Kontakt VGs journalister!

Den unge jusstudinen Madina overholder fasten under Ramadan og følger bønnereglene, men mener man ikke trenger å bruke hijab for å være en god muslim.

- Man blir ikke et bedre menneske av å ta på sjal. Jeg synes heller ikke små barn burde bruke hijab. Lærerne må våge å ta en debatt om at alle, også muslimske jenter, må kunne velge selv og ikke utsettes for press.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene