ΝΕΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ-«ΣΟΚ» ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

 

Αθήνα 29.6.2016

 

ΝΕΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ-ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Αντί για χορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης,

«κλέψανε» και τη 12η σύνταξη!!!

 

Πως αλλιώς να περιγράψει κανείς αυτό που αντίκρισαν 1.500.000 συνταξιούχοι όταν προσήλθαν στα ταμεία των τραπεζών για να εκταμιεύσουν για το μήνα Ιούλιο ό,τι απέμεινε από τις πενιχρές επικουρικές συντάξεις τους…;

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις πρακτικές της κυβέρνησης Σαμαρά, μετατόπισε την ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων την δεύτερη εργάσιμη του κάθε μήνα, όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση!

Το ΕΤΕΑ αποφάσισε με το ίδιο «κόλπο» να παρακρατήσει μία μηνιαία επικουρική σύνταξη μεταθέτοντας την ημερομηνία καταβολής της, από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα στη δεύτερη εργάσιμη κάθε επόμενου μήνα!

Ιδού η απόφαση του Δ.Σ του ΕΤΕΑ κατ’ εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης:

 

«ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΤΕΑ

 

Σας ενημερώνουμε ότι σε εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4387/2016 και της υπ’ αριθ. οικ.27677/1541/17-6-2016 Απόφασης Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίζεται στο εξής ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων συντάξεων του ΕΤΕΑ, η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου 2016.
Οι συντάξεις του Ιουλίου 2016, ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4/7/2016.                                                                                                                 »

 

Για να μην υπάρχουν λοιπόν αμφιβολίες, με βάση την πιο πάνω απόφαση, κάθε συνταξιούχος του ΕΤΕΑ θα λάβει για το 2016 τις εξής μηνιαίες επικουρικές συντάξεις:

30/1, 28/2, 30/3, 30/4, 30/5, Ιούνιος -!, 4/7, 2/8, 2/9, 2/10, 2/11 και 2/12, ήτοι σύνολο έντεκα (11) επικουρικές συντάξεις για το 2016 αντί για δώδεκα (12)!!!

Η κλοπή είναι ολοφάνερη και «επιστημονική», για να μη φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καταγγέλλει τις πρακτικές αυτές από πλευράς της κυβέρνησης και καλεί τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν την αποκατάσταση του κόπου και του ιδρώτα τους, θυμίζοντας ότι η επικουρική σύνταξη αποτελείται από εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών και καμία συμμετοχή δεν έχει το Κράτος!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να βάλει τέλος πια στον εμπαιγμό των συνταξιούχων και να δρομολογήσει ΑΜΕΣΑ την επαναφορά της 12ης επικουρικής σύνταξης!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Μητρόπουλος

Περισσότερα

ΟΙ PODEMOS ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

28/6/2016

 

ΟΙ PODEMOS ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟ!

 

Η δήλωση του Ιγγλέσιας την τελευταία στιγμή

«περί προτεκτοράτου» τους διέσωσε από τη συντριβή!

 

 

Οι ισπανικές εκλογές αποτελούν ένα χρήσιμο δίδαγμα για το τι επιφυλάσσουν οι πολίτες στις εναλλακτικές λύσεις αν αυτές δεν προτείνονται με ένα συνεκτικό, αρθρωμένο και ιεραρχημένο πρόγραμμα κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών και αν το πολιτικό υποκείμενο που τις ευαγγελίζεται δεν είναι αξιόπιστο ως προς τις σχέσεις και συμμαχίες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μπορέσει να τις επιβάλλει ή έστω να υλοποιήσει μερικές βασικές από αυτές.

Έτσι η συμμαχία UNIDOS PODEMOS έχασε μεγάλο μέρος των προοδευτικών πολιτών αντί να επωφεληθεί του μείζονος αναστοχασμού και των κεντρόφυγων τάσεων που προξένησε η ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών. Οι Ισπανοί άκουσαν προεκλογικώς τον Ιγγλέσιας να διακηρύσσει ότι η Ελλάδα έχει γίνει προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Τεχνοδομής και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε… Έτσι διαπίστωσαν ότι και οι προγραμματικές θέσεις των PODEMOS θα έχουν την ίδια τύχη με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκριση είναι καταιγιστική και οι διαπιστώσεις προφανείς!

Οι Ισπανοί προτίμησαν τη …light μνημονιακή εκδοχή που υλοποιεί πρωτίστως ο Ραχόι και το κόμμα του και δευτερευόντως οι σοσιαλιστές. Η ελπίδα ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος θα κάνει μιαν ισχυρή συμμαχία ανατροπής των Μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ναυάγησε προτού συγκροτηθεί γιατί το παράδειγμα της Ελλάδας είναι προς αποφυγήν.

Ας ελπίσουμε ότι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, θα δώσει την ευκαιρία για τη συγκρότηση νέων επαρκών, υποκειμενικά και προγραμματικά, εναλλακτικών πολιτικών σχηματισμών.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Περισσότερα

Σεβασμό στο βρετανικό δημοψήφισμα!

 

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

27/6/2016

Σεβασμό στο βρετανικό δημοψήφισμα!

 

Το συγκεκριμένο σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που εφαρμόζεται από την κυρίαρχη Γερμανία και τη σφαίρα επιρροής της, δεν είναι αρεστό από τους ευρωπαϊκούς λαούς, συμβάλλει στην όξυνση των ανισοτήτων και λειτουργεί υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Έτσι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ξεθωριάζει προϊόντος του νεοφιλελεύθερου χρόνου, πολύ περισσότερο που το έλλειμμα δημοκρατίας στα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων είναι εξόφθαλμο.

Πολλές φορές άλλωστε η Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή έχει εκφραστεί εναντίον των δημοψηφισμάτων που «ενέχουν μεγάλους κινδύνους για την ενωμένη Ευρώπη αφού οι πολίτες εύκολα παρασύρονται…», όπως αποφαίνεται. Έτσι ευνοούνται οι αδιαφανείς συναλλαγές με τα επιχειρηματικά λόμπι που αποφασίζουν εν κρυπτώ και ερήμην των πολιτών, όπως σήμερα συμβαίνει με την κυοφορούμενη καταστροφική για τη Δημοκρατία, το Κοινωνικό Κράτος και τον οικολογικό τρόπο ζωής συμφωνία ΤΤΙΡ.

Υπ’αυτές τις συνθήκες, η κρίση των Βρετανών πολιτών, ενός λαού που γέννησε τη σύγχρονη αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και επεσήμανε σε όλους τους ευρωπαίους τον ολισθηρό δρόμο τής ταξικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει πάρει η ΕΕ.

Από τις πολλές αιτίες αντίδρασης των Άγγλων πολιτών, ιδιαίτερη σημασία έχει η έκφραση της βούλησης της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων που κάθε άλλο παρά έχουν ωφεληθεί από τη συμμετοχή τους στην Ευρώπη αφού βλέπουν ότι οι πολιτικές της κλονίζουν και τα καλύτερα επιτεύγματα του κράτους, όπως π.χ. το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Ασφαλιστικό Σύστημα κ.λπ.

Έτσι αντί για τις ύβρεις προς τον βρετανικό λαό και τις προφητείες για επικείμενη καταστροφή των οικονομικών και κοινωνικών τους κατακτήσεων…, χρήσιμο θα ήταν να αλλάξει ριζικά η ευρωπαϊκή πολιτική, να κατοχυρώσει τη λειτουργία της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, να αφήσει τον τεχνοκρατικό εκλεκτικισμό και να πάρει τον δρόμο της ενημέρωσης και συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων.

Διαφορετικά, το ένα μετά το άλλο τα κράτη (και οι λαοί) που την συναποτελούν, θα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ιδέα τής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αναζητώντας άλλα σχέδια γόνιμης και ισότιμης περιφερειακής συνύπαρξης και ευημερίας.

Σεβασμός και τιμή λοιπόν στους Βρετανούς που εκφράστηκαν μετά από μακρά και αναλυτική δημόσια συζήτηση, αλλά και στην κυβέρνησή τους που τήρησε την κύρια προεκλογική της υπόσχεση και δεν προσπαθεί να μετατρέψει το ηχηρό «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ»!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Περισσότερα

Χωρίς τίτλο

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟ α” ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016!

Χωρίς τίτλο 

 

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

16/6/2016

 

 

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (50,36%) !

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ (49,64%)!

 

Κίνδυνος για τις συντάξεις!

Δραματικά τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας!

 

 

Η ΕΝ.Υ.Π.Ε.ΚΚ με πρόσφατες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, είχε έγκαιρα επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες των ευέλικτων μορφών απασχόλησης τόσο για τις εργασιακές σχέσεις, όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη, με την από 14-6-2016 ανακοίνωσή μας, αναδείξαμε και καταδικάσαμε την πρόθεση των δανειστών για επιβολή εργασιακής ζούγκλας στην ελληνική κοινωνία προωθώντας τη γενικευμένη ευελιξία (flexibility) και ευελισφάλεια (flexicurity) της αγοράς εργασίας με τη θέσπιση και επέκταση όλων των «νέων» μορφών «μικρο-εργασίας» (φτηνής και απροστάτευτης εργασίας), όπως:

α.Mini jobs, midi jobs, mini geld, labor franchising, teleworking.

β.«Συμβάσεις μηδενικών ωρών» ή «έκτακτης ανάγκης» («zero hour contracts»).

γ. «Συμβάσεις λίγων ωρών» («low hour contracts»).

δ. «Συμβάσεις με το τηλέφωνο» («on–call contracts»).

ε. «Λευκές συμβάσεις» («white contracts»).

Πριν …στεγνώσει το μελάνι της παρέμβασής μας και εν μέσω …πανηγυρισμών του αρμοδίου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για θετικό ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» (σύστημα καταγραφής προσλήψεων-απολύσεων) για το διάστημα Ιανουάριος- Μάιος 2016, έρχεται η πραγματικότητα να επιβεβαιώσει τις επιστημονικές μας μελέτες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ, τεύχος «ΜΑΪΟΣ 2016», σελ. 8) λοιπόν προκύπτουν τα παρακάτω:

 

 

 

ΜΗΝΑΣ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΠΟ 01.01.2016 ΕΩΣ 31.05.2016

ΠΛΗΡΗΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΜΕΡΙΚΗ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΣΥΝΟΛΟ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 51.598 43.202 15.690 110.490
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016 52.221 47.635 18.502 118.358
ΜΑΡΤΙΟΣ 2016 68.306 57.111 23.611 149.028
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 119.016 69.450 26.710 215.176
ΜΑΙΟΣ 2016 117.919 83.476 29.570 230.965
ΣΥΝΟΛΟ Α’ ΠΕΝΤΑ-ΜΗΝΟΥ 2016 409.060 300.874 114.083 824.017

 

Είναι ακριβές ότι αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 824.017 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 622.961, εκ των οποίων οι 325.982 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 296.979 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Είναι πιο ακριβές όμως ότι η πλειοψηφία των νέων προσλήψεων (σε ποσοστό 50,36%) είναι θέσεις υποαπασχόλησης (μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής κ.λπ.), θέσεων δηλαδή που συνεπάγονται χαμηλούς μισθούς και άρα χαμηλές εισφορές.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ΙΚΑ την μνημονιακή πενταετία 2010-2015 έχασε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από εισφορές τόσο λόγω της αύξησης της ανεργίας όσο και της έξαρσης των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Χαρακτηριστικά, από τα στοιχεία της Ένωσης προκύπτει ότι :

1)ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, με αποτέλεσμα (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» να προσεγγίζει τις 500.000.

2)τριακόσιες χιλιάδες είναι οι λεγόμενοι «ψευδοαπασχολούμενοι», οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα κ.λπ.) προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη Νομοθεσία.

3)διακόσιες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που, ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου, δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι’ αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα Ταμεία του ΙΚΑ.

4)περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις (4) μήνες, ενώ παρελθόν για τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις.

5)τουλάχιστον 7 στους 10 εργαζομένους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια υπήρξαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις, με τις μειώσεις στις αποδοχές να είναι από 10% έως και 40%.

Κατόπιν των ανωτέρω η ΕΝΥΠΕΚΚ:

α)καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή εργασία πλήρως ασφαλισμένη,

β)καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να σταματήσει την προωθούμενη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και

γ)καλεί τρόικα και δανειστές να απέχουν από κάθε προκλητική απαίτηση και ενέργεια για κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις!

Ο κόσμος της Μισθωτής Εργασίας καλείται να πει ένα βροντερό ΟΧΙ στις νέες συνεχιζόμενες αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές, όπως το έπραξε τη νύχτα της 5ης Ιουλίου του 2015.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Περισσότερα

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ !

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

14/6/2016

 

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ !

ΤΑ ΔΕΚΑ (10) ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ !

 

 

Ι.Ολική επαναφορά στον Εργασιακό Μεσαίωνα!

Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση να επανεξετάσει το σύνολο των θεσμών της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα η ψηφισμένη διάταξη του άνω νόμου ορίζει (σελ. 1026) ότι: «Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.».

Παρακάτω αναφέρεται ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης.» και τέλος ότι: «Για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, της ΕΕΚ και της ανάπτυξης ικανοτήτων του Υπουργείου Εργασίας, οι αρχές θα κάνουν χρήση της τεχνικής βοήθειας, επωφελούμενες μεταξύ άλλων από την εμπειρογνωμοσύνη διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και η ΔΟΕ.»

 

ΙΙ.Ο δεκάλογος των δανειστών. Τα δέκα (10) μέτρα που απαιτούν!

Από τις παραπάνω μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά και από μεταγενέστερα κείμενα των δανειστών στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, γίνεται σαφές πως οι δανειστές έχουν καταλήξει σε δέκα (10) μέτρα γενικευμένης και καθολικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας με στόχο την ολοσχερή ανατροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι τώρα στη χώρα!

Ειδικότερα οι δανειστές προτείνουν και επιμένουν στη δική τους εργασιακή ατζέντα με τα παρακάτω μέτρα για τον Ιδιωτικό Τομέα:

1.Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας). Το αν θα αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους ή και τους ήδη εργαζόμενους, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης!

2.Μείωση του κατώτατου μισθού από 1-1-2017 (κάτω από τα 586 € που ισχύει σήμερα για τους έχοντες ηλικία άνω των 25 ετών και κάτω από τα 510 € για τους έως 25 ετών).

Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση (ν. 4172/2013 άρθρο 103) ο νέος νομοθετημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1-1-2017 (βλ. την από 8-6-2016 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ).

3.Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων-επιδομάτων («ΑΠΟ-επιδοματοποίηση» του μισθού).

Σύμφωνα με την πρωτοφανούς σκληρότητας διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 (παρ. ΙΑ.11 σελ. 5612): «ε)Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.» και «στ)Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012.».

Τώρα οι δανειστές επιμένουν να καταργηθούν ακόμη και οι τριετίες (προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας) που έχουν παγώσει με την αμέσως παραπάνω ρύθμιση!

4.Αμετάβλητο μισθό (ίδιο) για όλον τον εργασιακό βίο («σύστημα “καθαρού” μισθού»-«single minimum wage system»).

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό που υποστηρίζεται κυρίως από το ΔΝΤ, ο μισθωτός του Ιδιωτικού Τομέα θα λαμβάνει (χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα) τον ίδιο μισθό κατά την είσοδο στην εργασία και κατά την έξοδο από αυτήν!

5.Νομοθετημένο από την κυβέρνηση (και όχι συμφωνημένο από τη ΓΣΕΕ) κατώτατο μισθό κατ’έτος. Κατώτατος μισθός εκτός του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται ήδη από το άρθρο 103 του ν. 4172/2013!

6.Δυνατότητα συνομολόγησης κατώτατου μισθού, κατώτερου μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίες (ΑΣΕ) με παράκαμψη των ΣΣΕ. Το μέτρο αυτό αποτελεί την απόλυτη ανατροπή στο μισθολόγιο του Ιδιωτικού Τομέα και οδηγεί στη βίαιη καταβύθιση των σημερινών μισθών!

7.Κατάργηση γενικώς της μετενέργειας των ΣΣΕ. Είναι γνωστή η εμμονή των δανειστών στη σύντμηση ή/και κατάργηση του χρόνου μετενέργειας των ΣΣΕ.

8.Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (χωρίς όρια και χωρίς διοικητικό βέτο). Η επιμονή των δανειστών θα είναι τώρα ισχυρότερη, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας ενώπιον της ΔΕΕ εισηγήθηκε ουσιαστικά την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων!

9.Κατάργηση των συνδικαλιστικών διατάξεων (ν. 1264/1982) για τις διευκολύνσεις, τις άδειες και την προστασία των συνδικαλιστών από απολύσεις-μεταθέσεις, καθώς και αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες.

10.Γενικευμένη ευελιξία (flexibility) και ευελισφάλεια (flexicurity) της αγοράς εργασίας με τη θέσπιση και επέκταση όλων των «νέων» μορφών «μικρο-εργασίας» (φτηνής και απροστάτευτης εργασίας), όπως:

α.Mini jobs, midi jobs, mini geld, labor franchising, teleworking.

β.«Συμβάσεις μηδενικών ωρών» ή «έκτακτης ανάγκης» («zero hour contracts»).

γ.«Συμβάσεις λίγων ωρών» («low hour contracts»).

δ.«Συμβάσεις με το τηλέφωνο» («oncall contracts»).

ε.«Λευκές συμβάσεις» («white contracts»).

 

ΙΙΙ.Θέλουν την Ελλάδα μια ΕΟΖ (Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη)!

Το νέο αυτό σκληρό πακέτο, το πιο ακραίο για Ιδιωτικό Τομέα ευρωπαϊκής χώρας, θα ακολουθήσει όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις που εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη, βούλιαξαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έφεραν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Η απάντηση στον επικείμενο αυτό γύρο άγριας λεηλασίας των μισθωτών του Ιδιωτικού Τομέα, στην απαξίωση των γνώσεων και των ειδικοτήτων του νέου κυρίως εργατικού δυναμικού της χώρας, δεν μπορεί να είναι μερική, αποσπασματική και συνδικαλιστική, ως συνήθως. Πρέπει να είναι άμεση, πολιτική και πάνδημη.

Οι δανειστές δεν νοιάζονται πλέον για τα προσχήματα. Θέλουν φτηνούς εργαζόμενους («working poors»), απροστάτευτους, έρμαιο της εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση δυστυχώς σύρεται στο έλεος των δανειστών χωρίς δύναμη και βούληση να προστατέψει τον λαό μας.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα αντιταχθεί σθεναρά στα προωθούμενα μέτρα που θεσμοθετούν την «εργασιακή ειλωτεία», όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν –ει δυνατόν- μόνο για ένα κομμάτι ψωμί.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η ιστορική μας χώρα σε ένα σύγχρονο εργατικό Ελ Ντοράντο!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Περισσότερα

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

 

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

8/6/2016

 

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

 

 • Οι δανειστές απαιτούν «συνταγματοποίηση» του Μνημονίου !
 • Ο λαός οφείλει να απορρίψει το «Δημοσιονομικό Σύνταγμα» !

 

 

Όλοι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι στην εποχή των «Μνημονίων διαρκείας», το πρόβλημα της λυμφατικής, αποστεωμένης και ετερόνομης κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας είναι ότι το Σύνταγμα δεν εφαρμόζεται!

Δεν εφαρμόζεται κυρίως από την εσωτερική εκτελεστική εξουσία η οποία, ακολουθώντας πιστά τις υπαγορεύσεις των δανειστών, έχει μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε μηχανισμό παραγωγής νόμων, αφού -λόγω του όγκου των σελίδων τους και της κατεπείγουσας διαδικασίας επιψήφισής τους- κανένας βουλευτής, ακόμη και ο πλέον επιμελής και ειδικός, δεν είναι ενήμερος για το περιεχόμενό τους!

Εξάλλου δημιουργείται μείζον πολιτειακό πρόβλημα και με τη ΜΗ εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων (κυρίως των Ολομελειών των Ανωτάτων) που κηρύσσουν αντισυνταγματικές πολλές μνημονιακές διατάξεις!

Επιπροσθέτως, μικρότερης πολιτειακής σημασίας, αλλ’όχι λιγότερο δυσάρεστο, είναι το φαινόμενο της διαρκούς αγνόησης των Γνωματεύσεων του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επί των εισαγομένων νομοσχεδίων.

Ως εκ τούτου, σε μια γενικευμένη ατμόσφαιρα νομοθετικής ετερονομίας,

 • όπου η Ελληνική Πολιτεία αδυνατεί ακόμη και να εκδώσει π.χ. νέες άδειες οδήγησης λόγω απαγόρευσης από τους δανειστές της πληρωμής των υπερωριών των εξεταστών,
 • όπου τα μυριάδες στοιχεία του διαχρονικού άυλου και υλικού πλούτου της πατρίδας τίθενται στη διάθεση των δανειστών για τα επόμενα 99 χρόνια,
 • όπου η κοινωνία είναι απελπισμένη, αμήχανη και διαψευσμένη από πολιτικές δυνάμεις,
 • όπου το Κίνημα «κλινικώς νεκρό»,
 • όπου οι «βουλευτές της λίστας», όταν διαφωνούν, προτιμούν την …οπισθοχώρηση, δηλαδή την υποταγή στις επιλογές του αρχηγού και όχι την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και του έθνους,
 • όπου κανένας αντισυνταγματικός νόμος δεν έχει αναπεμφθεί στη Βουλή,

τότε το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος ΜΟΝΟΝ ως επικοινωνιακό τέχνασμα είναι δυνατόν να προσληφθεί!

Το Σύνταγμα, ως ανώτατη μορφή θέσμισης της κυριαρχίας του Δρώντος Λαού, ως βάθρο και πλαίσιο δημιουργίας της μελλοντικής κοινωνίας (σύμφωνα με τη διαλεκτική αντίληψη) ιστορικά προέκυψε ως συνέπεια ραγδαίων μεταβολών και ανατροπών, συχνά μετά από κατάρρευση των προηγούμενων καθεστώτων. Και συνδυάστηκε πάντα με έξαρση του Κοινωνικού, Εργατικού και Πολιτικού Κινήματος, όπου ο Λαός και η Κοινωνία διέρρηξαν στην πράξη τα αναχρονιστικά θεσμικά εμπόδια και αποδέχτηκαν έναν νέο αξιακό κώδικα (ανταποκρινόμενο στη νέα διευθέτηση των συντελεστών της παραγωγής). Προϋπόθεση συνεπώς για όποια προοδευτική Σύνταξη ή Αναθεώρηση είναι η αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού στον Λαό, στο Κίνημα και στη Βουλή, όροι που σήμερα ελλείπουν.

Εκτός εάν με την εξαγγελία «της τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας», εννοείται:

 • η συνταγματοποίηση του μνημονιακού καθεστώτος,
 • ο σκληρός δημοσιονομικός κανόνας,
 • η ρευστοποίηση των δημοσίων αγαθών και του εθνικού πλούτου,
 • η συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτους,
 • η υποβάθμιση της συνάρτησης Εργασιακού-Ασφαλιστικού,
 • η αφαίρεση από τη δικαστική λειτουργία του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων, της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων, παραχωρήσεων…,
 • η μετάταξη δηλαδή της κοινωνίας σε δευτερεύουσα και θεσμικά αποτυχημένη και της χώρας μας σε συμπληρωματική οικονομία έναντι την κεντροευρωπαϊκής.

Εκτός εάν, εν ολίγοις, εννοείται η μετάλλαξή μας σε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια όπου δεν θα ισχύει ούτε καν το στοιχειώδες κοινοτικό κεκτημένο!

Και αυτό το «πακέτο» να προσφερθεί πασπαλισμένο με τη «χρυσόσκονη» μιας …ανώδυνης λαϊκής συμμετοχής που δεν θα αγγίξει την ουσία των πραγμάτων!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Περισσότερα

ΣΤΟΝ «ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ» Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΠΟ 1-1-2017!

 

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

8/6/2016

 

ΣΤΟΝ «ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ» Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΠΟ 1-1-2017!

Ιδού η ρύθμιση (ν. 4172/2013, άρθρο 103)!

 

 

α.Ρήτρα «βουλγαροποίησης» του κατώτατου μισθού

Με το β’ Μνημόνιο (ν. 4046/2012 σελ. 713) είχε προβλεφθεί η σύγκλιση του ελληνικού κατώτατου μισθού με τους αντίστοιχους των χωρών της Κεντρικής και ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης («ρήτρα Βουλγαρίας»).

Εκεί, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν ότι «Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη)» και παρακάτω ότι «Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία, δηλαδή της διασφάλισης ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους».

Σε υλοποίηση της ανωτέρω δευτερομνημονιακής διάταξης, ο ν. 4093/2012 (υποπαρ. ΙΑ.11, σελ. 5612) μείωσε τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα σε 586,8 € για τους εργατοϋπαλλήλους άνω των 25 ετών και σε 510,95 € για τους κάτω των 25 ετών.

β.Κατώτατος μισθός: χωρίς προσαυξήσεις-επιδόματα!

Με την ίδια διάταξη, που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα και οι προσαυξήσεις, με κίνδυνο (όπως πιστεύουν ορισμένοι) και τα Δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, δηλαδή ο 13ος και 14ος μισθός. Η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου αυτού (υποπαρ. ΙΑ.11 παρ.1 εδ.ε) ρητά αναφέρει ότι «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνει στον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο».

Σε υλοποίηση της ανωτέρω ρύθμισης του ν. 4093/2012 (σελ. 5611) είχε προβλεφθεί ειδικός μηχανισμός αναπροσαρμογής (εννοείται προς τα κάτω) του κατώτατου μισθού ετησίως και με έναρξη την 1-1-2017!

Την απαρέγκλιτη υλοποίηση της συμφωνημένης και ήδη ψηφισμένης αυτής ρύθμισης απαιτούν τώρα οι θεσμοί!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ ανίχνευσε τη ρύθμιση από τον σχετικό νόμο (ν. 4172/2013, άρθρο 103, σελ. 2510) και την παραθέτει αυτούσια, χωρίς σχολιασμούς διαψεύδοντας την κυβέρνηση, που τον τελευταίο καιρό δηλώνει σε διάφορους τόνους ότι δεν προτίθεται να ανοίξει συζήτηση για περαιτέρω μείωση του ήδη καθηλωμένου κατώτατου μισθού των εργατοϋπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα!

Ιδού η ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό από 1-1-2017 (άρθρο 103 ν. 4172/2013, σελ. 2510)!

«                                                                                                   Άρθρο 103

                                                                          «Διατάξεις για τον κατώτατο μισθό»

1.α.Έπειτα από διαβούλευση, που διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. β.Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

2.Η νέα διαδικασία-μηχανισμός διαμόρφωσης νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας τίθεται σε ισχύ μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή όχι πριν από την 1.1.2017.

3.Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

4.α.Για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή, που ορίζεται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

β.Οι κοινωνικοί εταίροι που μετέχουν στη διαβούλευση είναι:

αα)εκ μέρους των εργαζομένων όλης της χώρας η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές που εκπροσωπούν εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο που προτείνονται από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης,

ββ)εκ μέρους των οργανώσεων των εργοδοτών ευρείας εκπροσώπησης εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που προτείνονται από αυτούς και καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.

5.α.Η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., ως Πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τη γραμματειακή υποστήριξη των υπηρεσιών του Ο.ΜΕ.Δ..

β.Έργο της Επιτροπής Συντονισμού της διαβούλευσης είναι:

αα)η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου κάθε έτους προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους, για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος,

ββ)ο σχηματισμός φακέλου με τις ανωτέρω εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και αποστολή αυτού προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων της παραγράφου 4 του παρόντος, για την έκφραση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος και της κατά την κρίση τους τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου,

γγ)η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων της παραγράφου 4 του παρόντος, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, το αργότερο μέχρι τη 15η Απριλίου κάθε έτους σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου,

δδ)η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων της παραγράφου 4 του παρόντος, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων υπό του α΄ ανωτέρω εδαφίου, το αργότερο μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προς σύνταξη από αυτό του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από πέντε (5) ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων, που ορίζονται δύο (2) από αυτούς από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δύο (2) από τον Υπουργό Οικονομικών και ένας (1) από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με κοινή απόφασή τους. Ο ορισμός τους έχει διάρκεια τρία (3) έτη. Το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να περιέχει ιδίως τη συστηματική καταγραφή των προτάσεων των διαβουλευομένων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, μπορεί να αποκλίνει ή/και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους λοιπούς φορείς του εδαφίου αα) της παρούσας παραγράφου,

εε)το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους και διαβιβάζεται αμελλητί στην Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, που ορίζεται ανωτέρω στην παράγραφο 5α του παρόντος, προς διαπίστωση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, και

στστ) το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης υποβάλλεται στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

6.Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης καθώς και όλες οι εκθέσεις, τα υπομνήματα και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης που αφορά την ανωτέρω διαδικασία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

7.α.Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουνίου κάθε έτους ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε κατά την ανωτέρω διαδικασία.

β.Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατωτάτου μισθού για τους υπαλλήλους και του κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου.                                                                                        »

 

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να φέρει στη Βουλή διάταξη που θα καταργεί το άρθρο 103 του ν. 4172/2013!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει άμεσα την ανωτέρω ρύθμιση που καθιερώνει το σύστημα του «καθαρού» («γυμνού») μισθού χωρίς επιδόματα και προσαυξήσεις!

Σύντομα θα επανέλθουμε για να ενημερώσουμε με αντικειμενικότητα και εγκυρότητα, όπως πάντα, τους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα για τις εξελίξεις των μισθών που αφορούν τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Περισσότερα

Γαλλία: Η Σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει «εργασιακό Μεσαίωνα»!

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

1/6/2016

Γαλλία: Η Σοσιαλδημοκρατία

επιβάλλει «εργασιακό Μεσαίωνα»!

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει ενστερνιστεί πλήρως τη λεγόμενη «σοσιαλφιλελεύθερη» ιδεολογία.

Το πρώτο συνθετικό της απλώς διατηρείται για ιστορικούς λόγους!

Με την αυτόνομη ή συμπληρωματική κυβερνητική της δράση, σε μονοκομματικές ή συχνότερα σε πολυκομματικές κυβερνήσεις, έχει διεκπεραιώσει πολλές από τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου που δεν αποπειράθηκαν να υλοποιήσουν ούτε αυτές οι ακραιφνώς δεξιές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.

Το κεντρικό σύνθημα της Σοσιαλδημοκρατίας είναι «Αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ας αλλάξουμε εμείς!». Αυτό αποτελεί το ύστερο στάδιο μετάλλαξης της ιστορικής Σοσιαλδημοκρατίας προκειμένου να παραμείνει με μια παραπλανητική ιστορικότητα σε εξουσιαστική τροχιά.

Η εξελισσόμενη παλλαϊκή εξέγερση των Γάλλων εργαζομένων καθώς και των Βέλγων, επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση.

Η κυβέρνηση Ολάντ, που αυτοχαρακτηρίζεται «αριστερή» με μια πολύ «ευρύχωρη» -αν όχι αυθαίρετη- ιστορική ερμηνεία, προωθεί για πρώτη φορά, συστηματικά και συντεταγμένα, τις τόσο ακραία νεοφιλελεύθερες επιλογές στα Εργασιακά που δεν αφήνουν άθικτη καμία πτυχή των εργασιακών κατακτήσεων. Κατ’ουσίαν κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε από τις κατακτήσεις του Κινήματος του Μάη του ’68.

Οι αλλαγές που προωθεί δεν είναι παραμετρικές, αλλά ουσιαστικές-συστημικές και επιδιώκουν την εξασφάλιση φθηνής νεανικής εργατικής δύναμης, απορφανισμένης από κάθε άλλη κοινωνική παροχή και νομιμοποίηση. Βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη το φαινόμενο της πλήρους μετάλλαξης και συντηρητικοποίησης της Σοσιαλδημοκρατίας, της μετάβασης στο εχθρικό ταξικό στρατόπεδο. Πρόκειται περί μιας ιδεολογικής νίκης του νεοφιλελευθερισμού με πολύπλευρα οφέλη υπέρ του κεφαλαίου (οικονομικά, πολιτικά, ιδεολογικά) αφού πλέον ακυρώνεται στην πράξη κάθε εναλλακτική πολιτική μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα με την επιβολή των Μνημονίων. Ένα κόμμα, που γιγαντώθηκε στον αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, εφαρμόζει τώρα κατά γράμμα αυτά που υπαγορεύονται από το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Είναι οι δύο εκδοχές της ίδιας μεταλλαγμένης Αριστεράς είτε προέρχεται από τη μακρά παράδοση της Σοσιαλδημοκρατίας είτε από τα απομεινάρια του ευρωκομμουνισμού.

Οι δύο αυτές εκδοχές της «Αριστεράς», ως «πολιορκητικοί κριοί» του νεοφιλελευθερισμού για το γκρέμισμα των κατακτήσεων της Εργασίας, θα καταδείξουν στο προσεχές μέλλον το μέγεθος της ιστορικής ήττας!

Το «υπόδειγμα» αυτό της κατεδάφισης του Εργασιακού Πολιτισμού «από μέσα» θα έχει σημαντικές-τεκτονικές συνέπειες για τους λαούς, για τα εθνικά κινήματα, για την παγκόσμια Εργατική Τάξη!

Μπαίνουμε σε μια περίοδο Εργασιακού Μεσαίωνα και ιδεολογικής και πολιτικής αλλοτρίωσης! Κάθε προσπάθεια επαν-οργάνωσης του Κινήματος θα συνοδεύεται από μια (δικαιολογημένη) καχυποψία!

Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τον αγώνα των πολιτών και των εργαζομένων για να οικοδομήσουν ξανά μια νέα καλύτερη Πολιτεία της Εργασίας και του Πολιτισμού, χωρίς ταμπού, χωρίς προκαταλήψεις και παραπλανητικές ιδεολογικές πλατφόρμες!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Περισσότερα

Οι off-shore προβλέπονται από το τρίτο Μνημόνιο!

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

31/5/2016

 

Οι offshore προβλέπονται από το τρίτο Μνημόνιο!

Ιδού η ρύθμιση (ν. 4336/2015, σελ. 1033)!

 

Επειδή τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις εξωχώριες εταιρίες (off-shore) και το άρθρο 178 του υπό δημοσίευση πολυνομοσχεδίου, το οποίο ψήφισαν και τα πέντε κόμματα του «μνημονιακού τόξου» και από κανέναν δεν τέθηκε ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας!!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ αποκαλύπτει σήμερα στον ελληνικό λαό ότι:

Η δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας εξωχώριων εταιριών (off-shore) από το πολιτικό, τραπεζικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό καθώς και από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς(!), αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς.

Σύμφωνα μάλιστα με την αιτιολογική έκθεση του ψηφισμένου ήδη νομοσχεδίου, η δυνατότητα αυτή έχει και αναδρομική ισχύ τουλάχιστον ως προς τις ποινικές ευθύνες!!

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 1033 του νόμου του Μνημονίου 4336/2015 (ΦΕΚ Α 94/14-8-2015) αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει στο ακέραιο και εγκαίρως τις συστάσεις της Ομάδας χωρών κατά της διαφθοράς (GRECO). Οι αρχές θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την παροχή τεχνικής βοήθειας από την ΥΣΔΜ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς στους οποίους αυτή ήδη παρασχέθηκε.».

Για πρώτη φορά σε χώρα που έχει επιβληθεί μνημονιακό πρόγραμμα, εφαρμόζονται οι συστάσεις του GRECO (Groupe d’Etats contre la Corruption, Group of States against Corruption, Συμβούλιο Χωρών κατά της Διαφθοράς), που ιδρύθηκε το 1999 ως μια διευρυμένη «μερική» συμφωνία από 17 αρχικά κράτη-μέλη και λειτουργεί στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο όμως αυτό είναι ανοικτό και σε μη ευρωπαϊκά κράτη, με αποτέλεσμα σήμερα να απαριθμεί 49 μέλη, μεταξύ των οποίων δύο (2) μέλη που δεν ανήκουν καν στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΗΠΑ και Λευκορωσία). Από τον Αύγουστο του 2010, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης εντάσσονται υποχρεωτικά και στο GRECO.

Για πρώτη φορά το πολιτικό προσωπικό, καθώς και ανώτατοι κρατικοί και δικαστικοί λειτουργοί, τυγχάνουν αντίστοιχης απαξιωτικής μεταχείρισης!

Για πρώτη φορά σε επίσημα ευρωπαϊκά όργανα και θεσμούς επιτρέπεται (κατ’ουσίαν νομιμοποιείται) η δράση των ανωτέρω λειτουργών με εξωχώριες εταιρίες, η διοίκηση και η πραγματική ή καταστατική έδρα των οποίων βρίσκεται σε κράτος «συνεργάσιμο» στο φορολογικό τομέα!

Το θέμα είναι σοβαρό και θα εγείρει μακρόχρονη συζήτηση. Απαιτείται όμως ψυχραιμία, σύνεση και λογική!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, πιστή στο καθήκον έγκαιρης και αντικειμενικής ενημέρωσης, θα επανέλθει για να εξηγήσει τους λόγους επιβολής αυτού του θεσμικού πλαισίου από τους δανειστές.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Περισσότερα

«Ματωμένη» (Λαο-κλεπτική)_Αξιολόγηση !

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

25/5/2016

«Ματωμένη» (Λαο-κλεπτική)_Αξιολόγηση !

 

Η χθεσινή συμφωνία του Eurogroup αποτελεί μεγάλη αποτυχία για την κυβέρνηση και τη χώρα μας. Και …επετεύχθη προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μια «ματωμένη» αξιολόγηση, που καταληστεύει τον ελληνικό λαό, αφού:

α.Η δόση ακολούθησε πολύ σκληρών μέτρων (υπερΤαμείο, Αυτόματος Δημοσιονομικός «Κόφτης», Ασφαλιστικό, Φορολογικό, κόκκινα δάνεια),

β.Εξαρτήθηκε από πρόσθετα μέτρα,

γ.Το υψηλό πλεόνασμα του 3,5% παρέμεινε,

δ.Παραιτηθήκαμε και επίσημα από την ονομαστική διαγραφή του χρέους,

ε.Ο «οδικός χάρτης» για το χρέος μετατίθεται για μετά το 2018 και στην ουσία εξυπηρετεί τους δανειστές,

στ.Για την είσπραξη των 7,5 δις €, στα τέλη Ιουνίου, θα προηγηθεί «σκληρό» πακέτο σε διάφορες διατάξεις («διορθώσεις στη Νομοθεσία»),

ζ.Για την είσπραξη του υπολοίπου ποσού των 3 δις €, θα προηγηθούν μύριες όσες δυσμενείς αλλαγές στα Εργασιακά.

Συμπέρασμα: Δεν κερδίσαμε τίποτε!

Η «πύρρειος» αυτή …νίκη θα συνεπιφέρει πλείστες όσες αρνητικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Το Ελληνικό Ζήτημα επιδεινώθηκε. Το ΔΝΤ παρέμεινε.

Ο κ.Σόιμπλε κυριάρχησε και πάλι. Ο κ.Τόμσεν αναβαθμίστηκε.

Ο λαός για πολλοστή φορά θα κληθεί να πληρώσει με το αίμα του και θα υποφέρει.

Η πλειονότητα του λαού φτωχοποιείται και η χώρα μας υποβαθμίζεται.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί όλες τις πατριωτικές προοδευτικές δυνάμεις σε ετοιμότητα. Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Περισσότερα