Vleesboom: baarmoeder verwijderen of andere behandeling?

Algemeen 2 november 2015
baarmoeder_verwijderen_buikpijn_vrouw

De behandeling van een vleesboom, ook wel myoom genoemd, heeft vaak een grote impact op de patiënt. De baarmoeder verwijderen bij een vleesboom leidt namelijk tot onvruchtbaarheid en andere klachten. Bij andere behandelingsmogelijkheden, zoals medicijnen, ontstaan bijwerkingen en verdwijnt de vleesboom meestal niet volledig.

De meeste vrouwen met een vleesboom ervaren geen klachten en weten daardoor vaak niet dat ze een vleesboom hebben. Wanneer je geen klachten ervaart, wordt een vleesboom doorgaans niet weggehaald. Bij klachten zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Wanneer wordt een vleesboom behandeld?

De soort behandeling van een vleesboom hangt af van onderstaande factoren:

  • Het aantal vleesbomen
  • De plaats van de vleesboom
  • De grootte van de vleesboom
  • Leeftijd
  • Eventuele kinderwens

Vervolgens wordt gekeken naar wat het doel is van de behandeling:

  • Vleesboom verwijderen
  • Groei verminderen
  • Klachten verminderen

Baarmoeder verwijderen bij een vleesboom

Het verwijderen van de baarmoeder gebeurt doorgaans bij grote vleesbomen. Heb je een kinderwens? Dan zijn medicijnen of het wegsnijden van de vleesboom een optie. Bespreek daarom met je arts wat de behandelmogelijkheden zijn bij jouw vleesboom.

Het verwijderen van de baarmoeder gebeurt onder gehele of gedeeltelijke narcose. De operatie kan op drie manieren plaatsvinden:

  • De baarmoeder wordt verwijderd via de vagina. Dit gebeurt als de baarmoeder niet te groot is en al iets naar beneden komt (baarmoederverzakking). Via deze operatie houd je geen litteken over in de buik.
  • De baarmoeder wordt met een snede verwijderd via de buikwand. Dit gebeurt als de baarmoeder te groot is voor een verwijdering via de vagina.
  • De baarmoeder wordt verwijderd via een kijkoperatie. Dit gebeurt via een kleine snee onder de navel. Via een paar andere sneetjes wordt de baarmoeder losgemaakt.

Naast onvruchtbaarheid ontstaan mogelijk ook andere klachten na het verwijderen van de baarmoeder, zoals vroegtijdige overgang en overgangsklachten, minder zin in seks en je minder vrouwelijk voelen.

Vleesboom wegsnijden of slagaders afsluiten

Kleine vleesbomen worden doorgaans weggesneden. Dit gebeurt met een hysteroscoop. Er wordt dan een klein buisje in de baarmoeder aangebracht. Daar doorheen passen operatie-instrumenten om de vleesboom weg te snijden.

Een andere optie is het afsluiten van slagaders van de baarmoeder (uterus embolisatie). De bloedvaten van de vleesboom worden afgesloten, waardoor de vleesboom weg schrompelt. Door deze behandeling verdwijnen de meeste klachten. De vleesboom wordt op deze manier kleiner, maar zal niet helemaal verdwijnen. Overigens is deze behandeling niet geschikt als je een kinderwens hebt. De bloedvaten van de eierstokken kunnen namelijk ook afgesloten raken.

MR-HIFU: opereren zonder snijden

Een andere, minder bekende behandeloptie voor vleesbomen is MR-HIFU. MR-HIFU is een afkorting van MRI-gestuurde High Intensity Focused Ultrasound. Hierbij hoeft niet gesneden te worden en is één behandeling vaak voldoende.

Deze behandeling maakt gebruik van geluidsgolven, die bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor het maken van een echo van een ongeboren baby. Bij MR-HIFU worden echter sterkere geluidsgolven gebruikt. Door deze geluidsgolven te bundelen wordt de vleesboom verhit. Dit is vergelijkbaar met het bundelen van zonnestralen met een vergrootglas om zo een vuurtje te maken. Door de vleesboom te verhitten, sterven de cellen waaruit een vleesboom bestaat af. Hierdoor krimpt de vleesboom en geeft deze minder tot geen klachten. MR-HIFU is in Nederland voorlopig alleen uitvoerbaar in het UMC Utrecht.

Medicijnen bij een vleesboom

Is het doel van de behandeling klachten en groei tegengaan? En gaat het om een kleine vleesboom? Dan valt de keuze vaak op het gebruik van medicijnen.  Veelgebruikte medicijnen bij een vleesboom zijn hormonale medicijnen, ontstekingsremmers of de anticonceptiepil. Het soort medicijn wordt bepaald aan de hand van de klachten en welke invloed een medicijn op je lichaam heeft. Het nadeel van medicijnen zijn eventuele bijwerkingen, zoals overgangsklachten, botontkalking en psychische klachten.

Omdat medicijnen minder ingrijpend zijn dan een operatie wordt er volop onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen. Zo is het medicijn ulipristalacetaat (UPA) sinds 2015 bewezen effectief tegen baarmoedermyomen. Uit de studie naar UPA blijkt onder meer dat 93% van de vrouwen hun hevige bloedingen onder controle kregen aan het einde van de behandelingskuur.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Ziekenhuis.nl, Gezondheidsplein.nl, Gedeonrichterbenelux.com, Gynaecologen-bravis.nl, Baarmoederpoli.nl, UMC Utrecht

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht