Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Fanny Blankers-Koen, olympisch kampioene 1948Schoonspringer Hans Haasmann overleden

Door Jurryt van de Vooren 4-6-2008

Opnieuw moeten we afscheid nemen van een Nederlands olympiër. Eerder meldden we al de dood van Piet van Klaveren. Sporthistoricus Ton Bijkerk meldt nu dat in Australië schoonspringer Hans Haasmann is overleden op 92-jarige leeftijd. In 1936 deed hij mee aan de Olympische Spelen.

Deze foto van Haasmann is opgestuurd door zijn zoon en is de laatste die van hem is genomen.

Bijkerk meldt:

‘Op 26 mei 2008 is in Torbay Retirement Village, Hervey Bay, Queensland, Australië, de oud Olympiër Hans Haasmann overleden aan de gevolgen van een beroerte. Haasmann nam als schoonspringer deel aan de Olympische Spelen van Berlijn in 1936.

Hij was daarvoor, samen met de zwemmer Piet Stam, vanuit Nederlands-Indië naar Nederland gereisd, waar ze voorafgaande aan het vertrek met de Nederlandse ploeg naar Berlijn nog enkele weken hebben getraind. Samen vormden Stam en Haasmann de enige Nederlands-Indische inbreng ooit bij de Olympische Spelen.

Stam was een vrijeslagzwemmer en Haasmann nam deel aan het schoonspringen van de driemeterplank. Hij eindigde in Berlijn ex-aequo op de vijftiende plaats met 111.44 punten. (Verplichte sprongen: 1e sprong 9,72; 2e sprong 10,54; 3e sprong 13,30; 4e sprong 6,40; 5e sprong 8,28 punten. Vrije keuze sprongen: 1e sprong 11,78; 2e sprong 9,92; 3e sprong 13,60; 4e sprong 13,20; 5e sprong 14,70 punten; totaal 111,44 punten.)

Haasmann keerde na zijn Olympische deelname terug naar Batavia. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Japanners krijgsgevangen gemaakt en tewerkgesteld aan de Birma-spoorweg, wat hij overleefde. Na de oorlog werd hij eerst naar Nederland geëvacueerd, maar na enkele jaren emigreerde hij naar Australië. Daar werd hij vertegenwoordiger van een scheepvaartmaatschappij.’ Aldus Bijkerk.

De sporthistoricus heeft nog enkele jaren met hem gecorrespondeerd. Bijkerk: “Ik kende Hans Haasmann nog uit de periode 1940-1941, toen hij mij enkele grondbeginselen van het schoonspringen leerde. Hij was, net als ik, dagelijks te vinden in het Tjikini-zwembad in Batavia.”

 

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Peter Haasmann: Thanks for your article about the passing of my Father, Hans Haasmann. His last dive was taken when he was about 75 years old, in Amsterdam on vacation, where he occasioned an injury which left him with bruising to his arms and face having misjudged the depth of the pool.
Until then, here in Australia, he often took my sister, two brothers and myself to the local pool and always impressed the other swimmers with his brilliant diving ability, he was a true artist on the diving board or platform! We will all miss him dearly.
geplaatst op: 6-6-2008 11:41:07u. | e-mail
Ton: Stam en Haasmann zijn de enige sporters, die vanuit Nederland [lees NOC] zijn ingeschreven voor de Olympische Spelen van Berlijn. Er zijn tig Nederlanders geweest die in Nederlands Indië zijn geboren en daarna vanuit een in Nederland gevestigde situatie naar de spelen zijn uitgezonden. Dat gold niet voor Stam en Haasmann. Beiden waren in Nederlands Indië topsporters: woonden en sporten in Indië als lid van een Indische vereniging: Piet Stam was lid van Neptunus in Bandoengv en Haasmann was lid van zwemvereniging Tjikini in Batavia. Beiden woonden dus in Indië en werden door het NOC aangewezen om naar Nederland te komen en om als lid van de Nederlandse ploeg naar Berlijn te gaan. Dit heeft dus niets te maken met dat ze in NOI geboren zijn, want dat waren er veel meer van de Nederlandse Olympische deelnemers.
geplaatst op: 4-6-2008 23:27:56u. | e-mail
Jurryt: Ik hoop dat Ton hierop antwoord kan geven, want eigenlijk weet ik dat ook niet. Wilde het eigenlijk niet vermelden, maar het schoot er tussendoor
geplaatst op: 4-6-2008 20:29:49u. | website
Jeroen: "de enige Nederlands-Indische inbreng ooit bij de Olympische Spelen." - in welk opzicht? Er zijn veel meer Olympiërs in Indië geboren, en volgens mij waren er ook diverse die voor de Spelen uit Indië moesten komen. Maar ik kan me vergissen.
geplaatst op: 4-6-2008 17:51:09u. | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl