Waarom dit dossier?

De detectie en aanpak van alcoholproblemen in de eerste lijn is erg belangrijk, maar niet gemakkelijk. Volgens de nationale gezondheidsenquête van 2008, drinkt 10% van de mannen meer dan 21 standaardglazen alcohol per week. 6% van de vrouwen drinkt meer dan 14 standaardglazen per week. Volgens de normen van de British Medical Association schaadt dit gebruik hun gezondheid.
Ook bij jongeren scoort alcohol als genotmiddel het hoogst. Onderzoek uit 2010 toont aan dat twee derde van de leerlingen in het secundair onderwijs het afgelopen jaar alcohol dronken.

Wat vindt u in dit dossier?

Dit dossier geeft u een vlotte toegang tot een aantal hulpmiddelen bij het screenen, de zelfhulp, de aanpak van problematisch alcoholgebruik, het verwijzen naar hulpverlening, het zoeken naar folders enz.

Aanbeveling

Problematisch alcoholgebruik. Aanpak door de huisarts (februari 2011)
U vindt hier naast de richtlijnen, het materiaal om te screenen (AUDIT-C, AUDIT) een praktische handleiding voor kort advies en voor korte interventie.

De Gezondheidsgids

In de Gezondheidsgids, het praktijkinstrument van Domus Medica dat het GMD+ ondersteunt, wordt er gescreend naar alcoholgebruik en krijgt u ondersteuning bij het beoordelen (AUDIT-C, AUDIT) en begeleiden van alcoholgebruik gebaseerd op de aanbeveling.

Dossiers van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw

De VAD overkoepelt het merendeel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en gokken
Deze dossiers kan u gratis downloaden.

  • Effectiviteit van zelfhulp
    Dit dossier bundelt een aantal studies die de effectiviteit van de verschillende vormen van zelfhulp nagaan. Bibliotherapie, zelfhulpgroepen en e-mental health worden beoordeeld.
  • Alcohol
    In dit dossier uit 2009 wordt de wetenschappelijke literatuur over alcohol gebundeld. Risico’s, behandeling en preventie van alcoholgerelateerde problemen komen aan bod.
  • Factsheet Alcohol
    Deze factsheet van december 2011 presenteert de belangrijkste cijfergegevens van het voorbije decennium (2000-2010) over de omvang van het alcoholgebruik in Vlaanderen en België.
  • Vroeginterventie
    Dit dossier behandelt het belang van vroeginterventie bij de doelgroep met riskant en/of problematisch middelengebruik en bakent het begrip af binnen een globaal en gedifferentieerd aanbod.

Screenen met de ASSIST in de eerstelijnsgezondheidszorg

De ASSIST is de ‘Alcohol, Smoking and Substance Involvement Screening Test’. Het is een screeningsinstrument voor alcohol, roken en ander middelengebruik bij volwassenen. Het instrument werd ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en een internationaal team van onderzoekers gespecialiseerd in middelengebruik. De ASSIST werd naar de Vlaamse context vertaald in samenwerking met Domus Medica, het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en heel wat praktijkwerkers met steun van het Fonds ter bestrijding van de Verslavingen.

Alcoholhulp

Deze website ontwikkeld door CAD Limburg met steun van de Federale Overheid biedt uitgebreide informatie over alcohol, een zelftest, zelfhulp en online hulpverlening aan.
Interessante links

Kennis- en Zelftest alcohol

Op de website ‘Aan de slag’ van de Druglijn kan je met de patiënt terecht voor een kennistest en een zelftest over alcohol. Professionelen kunnen hier informatie vinden over kennistesten, zelftesten, zelfhulpprogramma's en zelfhulpboekjes.

Doorverwijsgids

Brengt de gespecialiseerde hulpverlening in Vlaanderen in kaart. Met een handige zoekmachine vindt u de geschikte organisatie in uw regio.

Brochures en folders van de VAD

Folders die u gratis van de website kan afhalen

Folders die u kunt bestellen

VAD: tel: 02 423 03 33, fax: 02 423 03 34, post: VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel of
 website

  • Boodschap in een fles voor mannen
  • Boodschap in een fles voor vrouwen
  • Boodschap in een fles voor partners
  • Boodschap in een fles voor werknemers
  • Boodschap in een fles voor sporters

Deze brochures werken met vraag en antwoord. Duidelijke informatie en tips.

  • Als je ouder drinkt (-14)
    Met dit boekje kunnen kinderen tot 14 jaar aan de slag. Ze krijgen tips en tricks aangereikt om herkenbare gevoelens en situaties te plaatsen.
  • Als je ouder drinkt (+14)
    Dit infoboekje voor jongeren tussen 14 en 18 jaar bevat concrete tips, doe-opdrachten en antwoorden op vaak gestelde vragen. Het boekje ondersteunt en informeert de jongeren.
  • Als je partner drinkt
    Dit zelfhulpboekje geeft een antwoord op 10 vragen. Het zijn vragen die veel partners van mensen met een alcoholprobleem zich stellen. Achtergrondinformatie, doe-opdrachten, tips…
  • Alcohol…zonder boe of bah
    Deze brochure is op maat gemaakt van mensen met een lichte verstandelijke beperking. Op een duidelijke manier legt ze alcohol, zijn werking, effecten en risico’s uit. 
Voor dezelfde doelgroep werd ook de brochure ‘Hasj & wiet…zonder boe of bah’ uitgebracht en een pakket ‘Alcohol en cannabis…zonder boe of bah’.
  • Zwangerschap, borstvoeding en alcoholgebruik
    Deze brochure is bedoeld voor professionelen die de vrouw, het kind en het gezin begeleiden. Ze geeft een eenduidige boodschap met multidisciplinaire afstemming tussen de adviezen van de professionelen. De brochure helpt de communicatie tussen vrouw en hulpverlener te verbeteren.
    Voor meer informatie over zwangerschap en middelengebruik kan u terecht op de website ‘Bubbels en babbels’, een deelwerking van Free Clinic Antwerpen vzw.

U moet aangemeld zijn om berichten te kunnen plaatsen.