Hedret heltene fra krigen

  • Sund-ordfører Kari-Anne Landro delte ut minnemedaljer på Nordsjøfartmuseet. Seks sundsokninger fikk medalje for sin innsats under andre verdenskrig. Fra venstre: Ole Midttveit, Vilhelm Bernhard Førde, Magnus Telle, Lars Anfinn Midttveit og Johannes Midttveit. Ella Therese Rauset var ikke til stede under utdelingen.

    FOTO: Erik Bentdal Støverud

  • Ole Nilsen Midttveit mottar medalje fra Sund-ordfører Kari-Anne Landro.

    FOTO: Erik Bentdal Støverud

  • Representanter fra Sund kommune og Nordsjøfartmuseet ønsket alle velkommen til medaljeseremoni. Fra venstre: Rådmann Stig Arne Thune, varaordfører Nils Kåre Skoge, ordfører Kari-Anne Landro, avdelingsleder ved Nordsjøfartmuseet Jenny Heggvik (med ryggen til) og kultursjef Laila Klemetsaune.

    FOTO: Erik Bentdal Støverud

Magnus Telle (93) setter stor pris på minnemedaljen, men skulle helst sett at den hadde blitt delt ut for mye tidligere.

 

- Det er kjekt at folk fortsatt tenker på oss, men dette skulle skjedd for lenge siden. Det er så mange flere som hadde fortjent å få denne utmerkelsen, sier Magnus Telle.

Ærefullt oppdrag

Det er regjeringen som står bak minnemedaljen. Anledningen er markeringen av 70-årsjubileet for frigjøringen i 1945. Torsdag ble seks personer fra Sund kommune hedret på Nordsjøfartmuseet.

Ordfører i Sund Kari-Anne Landro fikk æren av å dele ut minnemedaljen.

Ordfører i Sund Kari-Anne Landro hadde det ærefulle oppdraget med å dele ut minnemedaljer.

FOTO: Erik Bentdal Støverud

Vilhelm Bernhard Førde, Magnus Telle, Lars Anfin Midttveit, Ole Nilsen Midttveit og Johannes Midttveit fikk overrakt hver sin medalje. Ella Therese Raudset (født Telle) var ikke til stede, men vil få overrakt sin medalje på et senere tidspunkt.

Ordfører i Sund kommune Kari-Anne Landro delte ut medaljer.

- Dette er et svært ærefult oppdrag. Det er spesielt å få lov til å være med å takke noen dem som gjorde en innsats under andre verdenskrig, sier Landro.

Ordføreren er enig i at medaljene burde vært delt ut før.

- Mange av dem som ville oppfylt kriteriene for å få denne utmerkelsen er dessverre gått bort, sier hun.

Hedret på hjemmebane

De 428 kommunene i landet har fått oppdraget med å finne ut om de har innbyggere som bør tildeles medalje. Innsatsen må bekreftes gjennom dokumentasjon, tidsvitner eller lokalkunnskap. Kommunen sin innstilling ble sendt inn til fylkesmannen, som på vegne av staten fastsatte overrekkelsen.

- Sund kommune har fått uvurderlig hjelp frå Nordsjøfartmuseet i arbeidet med å kartlegge hvem som skal få medalje. De sitter på solid kunnskap og har god kontroll. Det er viktig at ingen blir glemt, sier Kari-Anne Landro.

Kommunen valgte å invitere til et privat arrangement på Nordsjøfartmuseet for de som ble tildelt medalje og deres familie.

- Det var selvsagt naturlig å ha medaljeseremonien her. Telavåg har en spesiell historie. Dessuten kommer fem av de seks som mottar medalje fra bygda. Det er kjekt at de får medaljen på hjemplassen sin, sier Landro.

Viktig kunnskap

I år er det 75 år siden tyskerne angrep Norge, og 70 år siden frigjøringen i 1945. Minnemedaljen blir tildelt norske og utenlandske militære og sivile som heder for innsats under andre verdenskrig, herunder kommer også de som ble offer for represalier.

- Det er takket være de som gjorde en innsats under andre verdenskrig at vi i dag kan leve i et fritt samfunn. Tuftet på de verdier og ideal som vi setter så høyt: Frihet, menneskerettigheter og demokrati. Den kunnskapen må samfunnet forvalte på en god måte og bringe videre til nye generasjoner, sa ordfører Kari-Anne Landro i sin tale.

Hallgeir Fiskaaen fremførte et stykke av Bach på klassisk gitar under medaljeseremonien på Nordsjøfartmuseet sist torsdag.

Hallgeir Fiskaaen fremførte et stykke av Bach på klassisk gitar under medaljeseremonien på Nordsjøfartmuseet sist torsdag.

FOTO: Erik Bentdal Støverud

Den lokale musikeren Hallgeir Fiskaaen innledet arrangementet med å spille et stykke av Johann Sebastian Bach på klassisk gitar. Etter utdeling av medaljer ble det servert snitter, kaffe og kaker.

Rettskafne menn

Magnus Telle var ikke mer enn 18 år gammel da han dro til Storbritannia i 1941.

- Det var enten på bursdagen min, eller dagen etter. Vi var to stykker som stjal en båt og litt olje. Så stakk vi av, sier Telle.

 

Guttene hadde også sørget for proviant til turen over Nordsjøen.

- Vi fikk hjelp av en som jobbet på butikken. Han låste oss inn midt på natten. Vi tok med oss det vi trengte, men la igjen penger på disken. Det var kun oljen vi stjal. Eller forresten, vi betalte vel tilbake for den også, minnes Magnus Telle.

Vi tok med oss det vi trengte, men la igjen penger på disken

Da tyskerne kapitulerte i mai 1945, befant Telle seg på en båt i Nordsjøen et sted sør for Newcastle. Det gikk litt tid før han kom tilbake til Telavåg.

- Først gikk turen til Trondheim og Kristiansund for å bistå i arbeidet med å sikre et minefelt som tyskerne hadde lagt ut, sier Telle.

Dobbel lykke

Da Magnus Telle var i alliert teneste i Storbritannia møtte han det som skulle bli hans kone. Hun var fra Skottland. Det var ikke bare freden som gjorde at familien var i lykkelige omstendigheter.

Høsten 1945 dro hans høygravide kone med båt fra Skottland. Et par uker etter at hun gikk i land i Telavåg for første gang, kom den førstefødte datteren til verden.

Vi hadde kun matrosdressene våre. Alt annet var vekk

Magnus Telle har også en annen artig historie fra fredsåret på lager.

 

- Et par uker etter at vi kom hjem, var jeg og en kamerat på Børs Café i Bergen. Folk var glad i øl den gangen også, sier han.

Guttene fikk imidlertid en aldri så liten utfordring.

- Vi hadde kun matrosdressene våre. Alt annet var vekk. Problemet var at det ikke var lov til å nyte alkohol iført uniform. Vi ble stanset av en politimann, men det gikk greitt til slutt, sier Magnus Telle.

 

Dette er sundsokningene som får minnemedalje:

 

Vilhelm Bernhard Førde

Vilhelm Bernhard Førde
Wilhelm Bernhard Førde (1922-)

Kommer fra Førde i Sund. Han var med i Steinorganisasjonen og kommer således inn under kategorien for motstandsarbeid. Disse opplysningene er også dokumentert i forbindelse med arbeidet med bygdebok for Sund.

 

 

Lars Anfinn Midttveit

Lars Anfinn Midttveit
Lars Anfin Midttveit (1923-)

Kommer fra Telavåg. Han ble satt i tysk fangenskap i forbindelse med hendelsene i Telavåg. Han ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

 

 

 

Johannes Midttveit

Johannes Midttveit
Johannes Midttveit (1924-)

Er fra Telavåg. Han ble satt i tysk fangenskap i forbindelse med hendelsene i Telavåg. Han ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

 

 

 

Ole Nilsen Midttveit

Ole Nilsen Midttveit
Ole Nilsen Midttveit (1925-)

Kommer fra Telavåg. Han dro til Storbritannia i 1941 og vervet seg i alliert tjeneste.

 

 

 

 

Magnus Telle

Magnus Telle
Magnus Telle (1922-)

Er fra Telavåg. Han dro til Storbritannia i 1941 og vervet seg i alliert tjeneste.

 

 

 

 

 

Ella Therese Rauset, født Telle (1924-)

Kommer fra Telavåg, og bor i dag i Bergen. I 1941 reiste hun fra Telavåg med båten «Fernanda». Britiske myndigheter satte krav om at flyktninger som kom med båt fra Norge måtte verve seg til en eller annen form for alliert tjeneste. Opplysningane sier at hun jobbet på et sykehus i London.

Regjeringens minnemedalje:

*Regjeringen har i anledning markeringen av frigjøringsjubileet laget en minnemedalje, «Takk for din innsats 1939–45». Minnemedaljen kan tildeles norske og utenlandske militære og sivile som anerkjennelse for innsats under andre verdenskrig.

*Det kreves at vedkommende bidro i kampen mot aksemaktene eller til støtte for sivilsamfunnet. Redningsarbeid som omfattet fiendens styrker eller norske medløpere kan også regnes med dersom rent humanitære hensyn tilsier det og man selv ikke har deltatt på fiendens side. 

*Lokale myndigheter (kommunene) gis i oppdrag å identifisere innbyggere som i henhold til kriteriene bør tildeles minnemedaljen. Kommunens innstilling oversendes deretter fylkesmannen som på vegne av staten beslutter tildeling.

*Minnemedaljen skal overrekkes deltakeren personlig. Medaljen tildeles ikke post mortem.