2012.11.17

När vinnarna presenterades tog Cate Shortlands andra världskrigs-drama "Lore" storslam och tilldelades inte bara Bronshästen för bästa film utan även priset i klasserna Bästa skådespelerska, Bästa foto och Bästa musik. Bästa debut tilldelades festivalfavoriten "Beasts of the Southern Wild" av Benh Zeitlin och FIPRESCI-juryn valde "Everyday" av Michael Winterbottom som kom till festivalen för att ta emot priset. Publikens favoritfilm blev festivalens omtalade invigningsfilm "Call Girl" som erhöll Silver Audience Award.

Bilder från prisutdelningen

 

Bästa Film: ”Lore” av Cate Shortland

Juryns motivering: En uppväxt-skildring som är både vacker och modig. Den  förflyttar sin publik till en tid och plats som vi alla känner till sedan tidigare, men den här gången är perspektivet annorlunda. Ett historiskt drama med tidlös briljans.

Titta på Cates videohälsning ▶

 

Bästa regidebut: Benh Zeitlin för ”Beasts of the Southern Wild

Juryns motivering: För att ha uppnått en känsla av naturalism i ett fantastiskt universum och för att ha gripit tag i publiken och aldrig låtit dem gå. För sin tro på mänskligheten i det filmiska landskapet som oftast inte kan dra sig ur dyn av människoförakt. Likt vår hjälte Hushpuppy kan Benh inte hjälpa, men han kan lyssna och omfamna det bultande hjärta som håller oss alla vid liv.

 

Hedersomnämnande:

Juryns hedersomnämnande till Karzan Kader för ”Bekas”. Motivering: För att ha berättat en vacker berättelse om oförstörbara band och oändligt hopp i mötet med motgångar, fångas två fantastiska föreställningar från hans barndoms år och för att ha gjort en film som berört juryn. Vi väntar ivrigt på regissörens nästa film.

 

Bästa Manus: Andrew Dominik för ”Killing Them Softly

Juryns motivering: Genom att placera oss i en för en berättelse perfekt tid och plats, förvandlas ett litet trick till en lysande, chockerande och ofta lustig allegori där den amerikanska drömmen har gått mycket, mycket fel.

Titta på Andrews videohälsning ▶

 

Bästa skådespelerska: Saskia Rosendahl i ”Lore

Juryns motivering: Med precision och djup utmanar hon publiken att se bortom det uppenbara och tvingar oss att möta våra fördomar. Ett modigt och skarpt porträtt av en ung kvinna som ställs inför både sitt arv och sin framtid då allt som hon trodde på förändrats.

Hedersomnämnande:

Juryns hedersomnämnande till skådespelerskan Eloise Laurence för hennes rollprestation som Skunk i ”Broken”. Motivering: För att hon visat på en yrkeskicklighet och kommunicerat ett djup och brett känsloregister som bar denna charmiga första film genom dess allra ljusaste och mörkaste stunder.

 

Bästa manliga skådespelare:  Tim Roth i ”Broken

Juryns motivering: För en enorm prestation, som lyckas visa ännu en sida av en skådespelarförmåga som vi redan har varit djupt imponerade av.

Titta på Tims videohälsning ▶

 

Bästa foto: Adam Arkapaw för ”Lore

Juryns motivering: Denna film har den sällsynt visuella kvaliteten som får oss att lämna den säkra plats där vi på avstånd betraktar vår historia. Trots att landskapet är märkt av krig är bilderna rika och sensuella. Skönheten i denna film är ingen stilistisk övning utan ett sätt att avslöja livets komplexitet. Priset går till ett historiskt drama som har ett kraftfullt och samtida bildspråk.

Bästa Musik: Max Richter för ”Lore

Juryns motivering: Liksom alla fantastiska effekter fungerar musiken här i skön harmoni med filmens visuella språk. Denna begåvade kompositör är ofta kategoriserad som "nyklassisk" och trots att han endast använder en enkel sammansättning av piano och stränginstrument så blir resultatet både fräscht och kraftfullt.

 

Bästa kortfilm: "Curfew" av Shawn Christensen

Motivering: Med överraskande vändningar och en humoristisk och gripande energi levererar denna kortfilm en komplett berättelse om hopp och medkänsla. Allt kommer tillsammans, både filmkonst och oväntade musikaliska nummer. Vi har stora förhoppningar för detta fulländade "enmanna-band".

 

FIPRESCI-juryns val: ”Everyday” av Michael Winterbottom

Motivering: För den gripande skildringen av en familjs kamp om lycka och dess djärva koncept av vardagens utmaningar i dagens Europa.  Filmens detaljerade skildring av karaktärerna, den hisnande tidsanvändningen - vid filmandet och vid berättandet av karaktärernas utveckling och dess sublima användning av de musikaliska effekterna gör det till ett enastående bidrag till samtida europeisk filmkonst.

 

Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium

Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium går till regissören Amanda Adolfsson och producenten Gila Bergqvist-Ulfung med filmprojektet ”Unga Sophie Bell”. Juryns motivering: En gripande och relevant historia från en regissör som redan visat prov på säker känsla för stil och spänning.

 

 

 

Telia Film Award: ”Una Noche” av Lucy Mulloy

Motivering: En färgrik explosion med energiskt berättande som ställer centrala frågor om de sociala omständigheterna som definierar den miljö man växer upp i. "Una Noche" kontrasterar drömmar om en annan värld med det svåra avskedet från familj och det samhälle som är byggt för att ta hand om de som inte har något. Det förträffliga manuset, det felfria skådespeleriet av amatörer plockade på gatan och den absolut överväldigande tredje akten som höjer och intensifierar berättelsen - gör denna film sannerligen värd att ses av fler ögon än festivalpubliken.

Vinnaren har utsetts av en jury bestående av Mikael Marcimain, Eva Röse och Patrik Andersson.

 

Publikpriset Silver Audience Award: "Call Girl" av Mikael Marcimain

Stockholms filmfestivals publikpris 2011 går till Mikael Marcimains ”Call Girl”.

 

1 km film-stipendiet 2012: Johanna Paulsdotter för ”Århundradets brott

Tilldelas Johanna Paulsdotter för Århundradets brott. Motivering: För att ha skapat en filmisk värld med ett kraftfullt känslomässigt djup, som etsar sig fast i huvudet på betraktaren.

Hedersomnämnande:

Michael Rendell för ”Indrivaren”. Motivering: För en stilistisk visuell odyssé med en personlig ton och konstnärlig ambition, som visar en lovande framtid.

 

Vinnaren i ifestival: ”Benjamin´s Flowers” av Malin Erixon

”Benjamin´s Flowers” av Malin Erixon. I sektionen ifestival tävlar ett antal nya spännande kortfilmer från hela världen direkt på stockholmfilmfestival.se där publiken röstar fram vinnaren.

 

Viasat Film Rising Star 2012: Nermina Lukac

Motivering: Med dokumentär närhet skildras en ung människas kamp för att hålla samman sitt liv, med uppfinningsrikedom, ömhet och humor. Därtill med en kompromisslös precision. En gestaltning som anknyter tillstor realistisk tradition i europeisk film. En fullständig knockout av Nermina Lukac i ”Äta Sova Dö”.

 

 

Stockholm Achievement Award 2012

Willem Dafoe erhåller Stockholm Lifetime Achievement Award med motiveringen: Stockholm Achievement Award går till en av världens mest mångfacetterade skådespelare som har kraften att hypnotisera sin publik med bara ett ögonkast. Willem Dafoe har gått hela vägen från Kristus till Antichrist och alltid spelat män balanserandes på gränsen med ett kontrollerande yttre som döljer ett kaos inuti sig. Ett kaos vi aldrig kan få nog av.

Titta på Willems videohälsning ▶

 

Stockholm Lifetime Achievement Award 2012

Jan Troell erhåller Stockholm Lifetime Achievement Award med motiveringen: Jan Troell har alltid varit på resande fot. Från Sommartåg till Stockholm i Här har du ditt liv, utvandrades över Atlanten och tillbaka för att skildra Ingenjör Andrées luftfärd. Alltid med kameran i hand. Årets Stockholm Lifetime Achievement Award går till en regissör i vars konstnärskap bilden och iakttagandet alltid har varit grunden dokumenterandet det väsentliga.

 

Stockholm Visionary Award 2012

Jaques Audiard erhåller 2012 års Visionary Award med motiveringen: Stockholm Visionary Award går till en kompromisslös regissör som sedan debuten utmanat hierarkier genom att blanda det hårda med det känslomässiga och den franska konstfilmen med den amerikanska underhållningsfilmen. Jacques Audiard gör djärva filmer som låter oss se rakt in i den mänskliga själen. Det finns inga enkla karaktärer, i hans filmer är den lilla människan den stora hjälten.