Отворена Библиотека Епархије зворничко-тузланске

Категорија: Епархијске новости

У уторак, 26. јануара 2016. године, у згради епископске резиденције у Бијељини свечано је отворена Библиотека Епархије зворничко-тузланске. Тим поводом Библиотеку је благословио и освештао Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г.г. Хризостом, уз саслужење протођакона Славољуба Милошевића и појање хора свештеника Епархије зворничко-тузланске.


Након молитве и благослова, хор свештеника отпјевао је Химну Светом Сави, а потом је присутне госте поздравио епархијски библиотекар господин Немања Ерак. Том приликом представљен је историјат Библиотеке, подаци о њеном данашњем стању као и каталогизацији и дигитализацији библиотечких фондова: „У мјесецу августу 2013. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа г.г. Хризостома, почело је сређивање књижних фондова, каталогизација, а потом и дигитализација Библиотеке. Уређење и попис библиотечке грађе завршен је у априлу 2015. године. Укупно је пописано 23378 монографских публикација и 4000 серијских публикација. Тренутно се врши попис збирке старих и ријетких књига чији је књижни фонд датован у временски период од XV до XIX вијека и као такав дио је духовног и националног блага од непроцјењиве вриједности. Данас Библиотека има функционалан електронски каталог монографских публикација и тиме је створена јединствена база података. Овим је испуњена основна сврха сваке библиотеке, да се кориснику што брже пружи тражена књига.“
Присутнима се обратио и министар просвјете и културе у Влади Републике Српске, проф. др Дане Малешевић. Честитајући Преосвећеном Епископу г.г. Хризостому и његовим сарадницима на овом историјском дану за Српску Православну Цркву, Епархију зворничко-тузланску, град Бијељину и цијелу Републику Српску, министар Малешевић изразио је своје задовољство  што је једна оваква ризница науке и културе од данас доступна просвјетним и научним радницима, али и студентима и ђацима наших образовних установа.
Епископ зворничко-тузлански г.г. Хризостом прогласио је Библиотеку званично отвореном и захвалио господину министру и присутним гостима на њиховом доласку. У Поздравној бесједи Епископ је закључио да смо „свакодневно свједоци отварања угоститељских објеката и трговачких радњи, а у скорије вријеме нисмо чули да је неко отворио библиотеку. Ове чињенице су нас одважиле да уредимо епархијску Библиотеку и учинимо је доступном свима.“ Владика је говорио о значају и непроцјењивој вриједности свих библиотечких фондова нагласивши да Епархија, приступајући књигама као врло битном сегменту културно-историјског блага, и даље ради на сталном увећању фонда Библиотеке, као и заштити посебних фондова старе и ријетке књиге. Отварањем Библиотеке, Епархија зворничко-тузланска неће стати са реализацијом пројеката на пољу науке и културе. У том смислу Епископ Хризостом је најавио скори заврштетак радова на згради епархијског Музеја и формирању сталне музејске поставке која ће бити понос и украс Епархије и свједок њеног постојања кроз вијекове.
Након свечаног отварања и разгледања Библиотеке, у кабинету Епископа г.г. Хризостома, уприличен је пријем и коктел за све присутне госте.

Синђел Данило

 

+387 55 222-300


e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Monday the 22nd.