Weekend Media FestivalRovinj, 20. - 23. 09. 2012.

Galerija 2011

Dobrodošli na Weekend 2012.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Drastičan rast digitalnog sadržaja traži promišljanje prezentacije

Tiskano naspram digitalnog je lažna dilema, tajna uspjeha je integrirati jedno i drugo, istaknuo je Arno Laeven u svom predavanju koje je nazvao „Inovacija u medijima: gdje pronaći novac!“.

Zadnjih nekoliko godina dogodila se revolucija u medijima, prije svega predstavljanjem iPada, što su izdavači vidjeli kao novu priliku za medije. No, tiskano izdanje ne može se samo prebaciti u digitalni oblik, potrebno ga je ponovno stvoriti, kazao je.

„Treba promišljati kako prezentirati priču i sadržaj, jer se često zaboravlja kako se na iPadu može ne samo čitati nego i dirati, to je priča i za oči i za prste“, ističe Laeven.

Da izdavači nisu baš vični prezentaciji sadržaja u digitalnom obliku govori i jedno istraživanje u SAD-u u kojem su ispitanici dali ukupnu ocjenu 2,2 (od mogućih 5) za aplikacije različitih medija dostupnih u App Storeu, što je dovelo do zaključka kako je za korisnike aplikacija puno važniji doživljaj sadržaja, nego medijski brand.

„IPad otvara velike mogućnosti za korištenje infografika, slide showova, videa i karikatura u prezentaciji sadržaja“, napominje Arno Laeven. „Na svakih pet novinara trebao bi doći jedan developer. Znam da je to mnogima nedostižno, ali udio digitalnog naspram tiskanog u zadnjih deset godina je drastično porastao. 2001. godine omjer je iznosio 95 naspram 5 posto u korist tiska, a 2011. Digitalni sadržaj iznosio je 75 posto, a tiskani 25 posto.“, iznio je Laeven te predvidio da će u budućnosti tiskani mediji biti do pet puta skuplji nego danas.

„Papir će biti premium sadržaj, haute couture, kavijar, a online i mobilni sadržaji biti će mass mediji, pret a porter, kikiriki. Stoga izdavači trebaju sakupljati penije umjesto dolara“, zaključio je.

21.09.2012.