Weekend Media FestivalRovinj, 20. - 23. 09. 2012.

Galerija 2011

Dobrodošli na Weekend 2012.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Gdje se događa novinarstvo? Ili gdje umire?

Novinarstvo nikada nije bilo produktivnije nego danas, proizvodnja sadržaja i konkurencija veće su nego ikada, kao i broj platformi na kojima se taj sadržaj objavljuje, složili su se sudionici panela ''Gdje se događa novinarstvo?''. 

Nisu se, međutim, složili oko kvalitete: Goran Mihajlovski iz makedonskih Vesti smatra da se u tom silnom mnoštvu informacija izgubila društvena relevantnost, pa je pravo pitanje ''Gdje umire novinarstvo?''. Nasuprot njemu, Gojko Drljača iz Večernjeg lista je uvjeren da novinarstvo nikada nije bilo bolje, a sve koji u to ne vjeruju poziva da izvade iz arhive stare brojeve novina i usporede ih s današnjim izdanjima.

Novinarstvo je u osnovi danas isto kao i u zadnjih nekoliko stoljeća, a ključna je razlika u mnogo većem broju izvora informacija, kaže Vuk Radić iz Nedjeljnog Jutarnjeg, koji se također ne slaže s tezom da današnji mediji uništavaju novinarstvo.

Najbolje novinarstvo i dalje je u tiskanim medijima, prema mišljenju glavnog urednika Business.hr-a Plamenka Cvitića, kojega najviše nervira ''copy-paste novinarstvo''. Portali koji prepisuju iz tiskanih medija ponašaju se samoubilački, jer tako uništavaju tiskane medije, a kada ih unište, od koga će prepisivati, pita se Cvitić.

Rastuća konkurencija i ekonomska kriza natjerali su medije u rat oko svakog oglašivača, zbog čega sadašnje stanje Drljača opisuje kao krvavu vodu punu krvožednih morskih pasa. Cvitić ipak vjeruje da to ne mora biti tako i da bi mediji mogli više surađivati u iskorištavanju svojih komparativnih prednosti.

22.09.2012.