Weekend Media FestivalRovinj, 20. - 23. 09. 2012.

Galerija 2011

Dobrodošli na Weekend 2012.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Krizno komuniciranje: priprema je majka svakog uspjeha

O krizama treba razmišljati prije nego što se dogode, jer je priprema majka svakog uspjeha u upravljanju krizom, zaključak je prve panel rasprave na petom Weekend Media Festivalu.

Krizno komuniciranje na neki je način lakše u stigmatiziranim industrijama, poput duhanske, jer su one one stalno u krizi, pa im je to osnovni model komunikacije, rekao je direktor korporativnih komunikacija Adris grupe Predrag Grubić.

U krizi je stalno i Hrvatska radiotelevizija, na kojoj, suprotno praksi ostalih kompanija, zaposleni često sami govore o svojim krizama. Prema mišljenju v.d. urednice informativnog programa Sanja Mikleušević Pavić, to je zato što zaposleni na javnoj radioteleviziji ipak moraju biti više odgovorni javnosti nego lojalni vlastitoj kompaniji.

Krizne situacije uobičajene su i u farmaceutskoj industriji, jer je zdravlje emocionalna kategorija, pa ljudi emocionalno reagiraju na svaki propust. Sani Pogorilić, direktor Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova, smatra da farmaceutska industrija loše komunicira u kriznim situacijama, a razlog je iznimno složena i stroga regulativa na tržištu lijekova. Zbog toga se često stječe dojam da u ime farmaceutske industrije više komunicraju odvjetnici nego PR-ovci.

U T-HT-u se stalno pripremaju za krize na sve načine, a kada kriza izbije, pravilo je da u medijima istupaju glasnogovornik ili stručnjak za to područje, kaže glasnogovornica T-HT-a Maja Weber. Sanja Mikleušević smatra da je bolje da se u ime kompanije za propuste javno ispriča osobno predsjednik Uprave, dok Predrag Grubić kaže da oni u Adrisu nemaju problema s tim, jer ni on ni predsjednik Uprave ne vole istupati u javnosti. Grubić je uvjeren da je u kriznom komuniciranju vrijedi neestradni princip: iznositi samo činjenice, bez dodatnog zabavljanja javnosti, što i sam prakticira, pa zbog toga sebe naziva haiku glasnogovornikom.

Bojan Jelačin iz Pristopa Beograd smatra pametnim da kompanije u krizi angažiraju vanjske agencije, jer će one bolje objektivno procijeniti situaciju i odvagnuti dobre i loše strane odabrane strategije.

21.09.2012.